Skip to content

Wat heeft het Westen met moslims in de laatste 100 jaar gedaan?

Hans Teeuwen vindt cartoons en satire over moslims noodzakelijk. Ook Martin Sommer schreef in een opiniestuk ‘Daarom haten ze ons zo’:

“Waarom ze ons zo haten? Niet omdat we talmen met het erkennen van Palestina, zoals ze bij de Partij van de Arbeid denken. Ook niet vanwege de discriminatie van moslims of vanwege de werkloosheid. Ze haten ons echt om wat wij zijn, om de liberale democratie.”

Ik zou graag Teeuwen en Sommer willen herinneren dat het Westen de moslims meer aandoet dan zij weten. Dit is wat ik snel in mijn hoofd kan halen, maar er is waarschijnlijk veel meer:

Moslims zien de laatste honderd jaar als doorgaande kolonisatie. Ze kennen de Westerse invasie in 1917 en Westerse soldaten in islamitische landen, zoals in Egypte (1956), Jordanië (1958) Libanon (1958), Koeweit (1961), Oman (1950s, 1960s en 1970s), Jemen (1950s en 1960s), Libanon (1980s), de Perzische Golf (1980s), Irak/Koeweit (1991). En de mega-invasie in Irak in 2003. En google eens op “massacres, mass rapes, torture in Algeria”. Ook nu blaast het Westen islamitische bruiloften en begrafenissen met drones op. Zij geloven dat het Westen veel meer moslims vermoordt dan andersom.

Zij geloven dat het Westen hen ontvoert, martelt en voor jaren op Guantánamo opsluit zonder eerlijke rechtsgang. Neem bijvoorbeeld Khalid El-Masri. De CIA heeft hem in Macedonië ontvoerd, verkracht, gemarteld en voor zes maanden zonder rechtsgang in Afghanistan gekooid. Toen hebben ze ontdekt dat ze een andere El-Masri zochten. George Tenet (CIA Directeur) en Condoleezza Rice (National Security Advisor) wisten dat hij de verkeerde man was en toch hebben ze hem twee extra maanden in Afghanistan gehouden. Uiteindelijk hebben ze hem in Albanië op een verlaten plek gedumpt. Geen excuus, geen schadevergoeding en geen schuldige is bestraft.

Zij geloven dat het Westen brengt en houdt tirannen in islamitische landen in het zadel. Nog voordat men olie in Saoedi-Arabië ontdekte, brachten de VS en GB het Saoedische huis aan de macht om een eigen marionet in de regio te hebben. In Irak heeft het Westen het regime vijf keer of meer gewisseld. Het Westen heeft 35 of meer staatsgrepen in het MO gesteund. Zoals de staatsgreep in Iran, Indonesië en zelfs die van Saddam Hussein’s Bath partij.

Toen de Baathpartij van Saddam Hussein via een staatsgreep de macht overnam, zond een Amerikaanse radiostation in Kuwait opruiende berichten tegen de oppositie en zond een lijst met namen van de oppositieleden uit. In het bloedbad dat er volgde vermoordde de nationale garde tussen zeven honderd en vijfendertigduizend mogelijke tegenstanders, niet alleen communisten, maar ook mensenrechtenactivisten, vakbondsleden en de grootste deel van de intelligentsia, advocaten, doctors, academici, studenten etc. Zonder intellectuele elite komt nooit een democratie.

De Westerse steun is zo sterk en uitgebreid dat de moslims zich moeilijk kunnen bevrijden. Zelfs westerse functionarissen geven dit toe, zoals Condoleezza Rice: “For 60 years, my country, the United States, pursued stability at the expense of democracy in this region here in the Middle East.”

In een tijd dat kolonialisme een vies woord werd en op zijn retour ging, heeft het Westen de Europese Joden geholpen om een nieuwe kolonie in Palestina te stichten. Vanaf 1917 groeit het Israëlische territorium voortdurend en sinds 1967 bezet Israël ook het laatste stuk. Volgens volkenrecht hebben de Palestijnen het recht op de bezette gebieden, dus op de Westelijke Jordaanoever. Zij geloven dat het Westen hen tot onderlinge oorlogen of met Israël aanzet, voor macht.

Zij geloven dat het Westen hun cultuur en media infiltreerde en daar nog steeds propaganda maakt; dat het Westen de extremisten, zoals Bin Laden, steunde; en religie als controle-instrument gebruikte, want zoals een Britse functionaris in een beleidsdocument denkt: “A primitive mind finds it easier to embrace Islam with its five simple duties, one of which offers the fun and excitement and community feeling of the pilgrimage.” Eisenhower: “the religious approach offers…a direct path to Arab interest”. Dit racisme was altijd aanwezig, bijvoorbeeld toen Winston Churchill opstandelingen in Irak bestreed: “I am strongly in favour of using poisoned gas against uncivilised tribes.”

Zij geloven dat het Westen terroristische aanslagen in hun landen pleegt, zoals de aanslag in Beiroet, met 80 doden en 200 gewonden. En dat het Westen hun passagiersvliegtuigen neerschiet, zoals de Iraanse vlucht 655. Om niets te zeggen over volkenrecht. De koloniale machten hebben frauduleuze regels gemaakt, die de wereld in een stofzuiger veranderen, stofzuiger die geld en macht bij machteloze mensen wegzuigt en samenbrengt bij de machtigen.

Dus hoe zouden Sommer en Teeuwen zich voelen als de moslims hetzelfde zouden doen en daarna de Westerlingen met cartoons, of films zoals ‘Innocence of Muslims’, zouden vernederen? Ik heb een goede analogie. Na alles wat het Westen met moslims in de laatste 100 jaar heeft gedaan, zijn cartoons en satire over islam zoals de verkrachter van een vierjarige meisje die cartoons maakt over haar en roept dat ze een hoer is. Misschien toch niet zo’n goed idee.

One Comment

  1. Ik ben het grotendeels met je eens. Ik geloof niet eens dat moslims ons haten. Ze begrijpen ons niet altijd. Maar ik begrijp het westen ook lang niet altijd. Ik weet nog steeds niet zeker of de aanslag op 9/11 invloed kende van de VS. Zou mij niet verbazen.
    Het westen heeft zich inderdaad schuldig gemaakt aan fors ingrijpen in andere landen, voor eigen gewin. Dat hadden wij niet zo moeten doen. Ik kan mij dus de houding van moslims richting het westen wel voorstellen.
    Maar nogmaals, ik merk er zelf niets van terwijl ik inmiddels toch de nodige moslims ken, via mijn werk of privé.
    Ik hoop dat wij ons snel een keer netjes gaan gedragen richting moslims.

Leave a Reply