Skip to content

Zoetjes veroorzaken kanker


Een nieuw onderzoek op ratten toont aan dat aspartaam kanker veroorzaakt, zelfs in kleinere dosis dan wat voor de mens als veilig beschouwd wordt. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het blad Environmental Health Perspectives (EHP). De onderzoekers roepen tot een spoedige re-evaluatie van het toelatingsbeleid in consumptiemiddelen.


Aspartaam wordt door meer dan twee honderd miljoen mensen wereldwijd geconsumeerd en wordt gebruikt in 6.000 producten, zoals in frisdrank, chocomel, kauwgum, snoep, dessert, yoghurt maar ook in vitaminepillen en hoestdrop.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat aspartaam al kankerverwekkend is bij een dosis van 20 milligram per kilogram van het lichaamsgewicht (mg/kg). Op dit moment is de toegestane dagelijkse dosis 40 mg/kg in Europa en 50 mg/kg in Amerika.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

9 Comments

 1. sjoukje sjoukje

  Avatar van sjoukje
  Oeps kauwgum niet zo best, ga meteen kijken of het met aspertaam wordt gezoet.Bedankt voor het doorgeven van de waarschuwing, ik hoef geen honderd te worden maar kanker wil ik liever ook niet.

 2. Loes Loes

  Avatar van Loes
  Shit, ik kauw dagelijks kaugum tegen onwelriekende mondgeuren. Wat nu ?

 3. sjoukje sjoukje

  Avatar van sjoukje
  @Loes, dat wordt een onwelriekende maatschappij, of hebben we die al?

 4. Tomaso Tomaso

  Avatar van Tomaso
  Voordat er hier een voedselpaniek uitbreekt.

  Wanneer ik het goed uitgerekend heb mag een persoon van 70 kg bij een grenswaarde van 40 mg/kg aspartaam 2800 mg aspartaam binnen krijgen per dag. Daarvoor zal deze persoon ongeveer 21 liter frisdrank moeten drinken.

  Bij dit soort hoeveelheden ga je eerder dood aan wat anders.

 5. Qabouter Qabouter

  Avatar van Qabouter
  Ik heb het artikel eens doorgespit en de resultaten zijn als volgt.

  Tumoren:
  0 mg/kg –> 35,3% van alle ratten
  4 mg/kg –> 29% van alle ratten
  20 mg/kg –> 32% van alle ratten
  100 mg/kg –> 40% "
  500 mg/kg –> 34% !!
  1000 mg/kg –> 38%
  2000 mg/kg –> 43%

  Dus wat kunnen we zeggen, er is nogal wat variatie in het aantal tumoren tussen de groepen. Er is géén causaal verband tussen aspartaam concentratie en percentage ratten met tumoren te zien.

  ALs je dan bij de ratten die tumoren hebben gaat kijken naar het totaal aantal tumoren in het rattenlichaam (na natuurlijke dood) zie je wel een verband, dat loopt gestaag op van 39 tumoren per 100 ratten naar 55 tumoren per 100 ratten. Echter het percentage ratten dat überhaupt tumoren had liet geen duidelijk verband zien.

  Als je in het artikel kijkt naar de sterfte-grafiek van de groepen ratten, zie je dat de levenscurve van percentage ratten dat nog leeft tussen de controle-groep zonder aspartaam en de groepen met verschillende concentraties aspartaam eigenlijk amper verschilden. Het verschil tussen de hoogste en laagste is een spreiding van 2.3% na 100 dagen. Dus in feite is de totale levensverwachting van de gemiddelde rat niet veranderd door inname van aspartaam.

  Bij de leukemie percentages, gevonden na autopsie zien we hetzelfde beeld. De eigenlijke percentages aan ratten die leukemie hadden is variabel tussen 15% en 20%, maar zonder verband met aspartaam inname. Leukemie is niet te kwantificeren in aantallen, dus daar geen leuk omgerekend tabelletje waarin een gekunseld verband te zien was.

  Met andere woorden, de hoeveelheid aspartaam inname heeft géén verband met het al dan niet ontwikkelen van kanker. Áls er kanker ontwikkeld in een rat, lijkt het gebruik van aspartaam de uitzaaiing te bespoedigen. Maar om deze observatie te bevestigen zijn verdere experimenten met carcinoma cel-lijnen nodig. Dat schrijven de onderzoekers overigens zelf ook in de conclusies.

  Dit onderzoek laat helemaal niet zien dat ratten kanker krijgen van aspartaam bij 20 mg/kg lichaamsgewicht. Sterker nog, bij die concentratie zou je eerder kunnen constateren dat de kans op kanker kleiner is.

  Dit is nogal tendentieus en onjuist gebruik van onderzoeksdata. Volgende keer ook doorklikken naar het GRATIS full-tekst wetenschapsartikel in pdf formaat. Dan kan je de tabellen en grafieken zelf nalezen.

 6. Qabouter Qabouter

  Avatar van Qabouter
  @Tomaso: Dat ligt nogal aan de grootte van de fles en het merk. Cola light, bijvoorbeeld, bevat afhankelijk van merk 300-600 mg/liter aspartaam. Dat betekent dat met een eventueel bijgestelde norm naar 20 mg/kg een mens van 70 kg 2 1/3 tot 4 2/3 liter cola light per dag kan drinken. Nou zijn er vast wel idioten die zoveel van die meuk op een dag drinken, maarja… dan vraag je er ook wel om.

Leave a Reply