Skip to content

Waarom emoties uitbannen in argumentatie

Je kan de risico’s van een chirurgische operatie op twee manieren beschrijven:

(1) De operatie geeft 93% kans op overleving en
(2) De operatie heeft 7% kans op sterfte.

In onderzoeken moesten doctors beslissen om de operatie wel of niet aan te raden. Het blijkt dat veel meer doctors bereid zijn om de operatie aan te bevelen als men de beschrijving (1) gebruikt. Het probleem is hetzelfde gebleven, want in beide gevallen is de kans even groot om te overleven of om te sterven. Alleen de beschrijving is anders. Het is echter irrationeel om een andere beslissing te nemen, slechts als gevolg van de beschrijving van een probleem. Het zou absurd zijn om de conclusie te komen dat 2 + 2 = 5 alleen door de beschrijving van het probleem te veranderen.

En dat is precies wat emoties in argumentatie doen. Ze veranderen de beschrijving en beïnvloeden de beslissing op basis van niet relevante details.


Geredigeerd door Pascale Esveld

3 Comments

 1. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Chere Mihai,

  In argumentatie is 2+2=4. Helaas voor heleboel mensen telt de natuur zo niet: daar is 2+2= net meer of minder als 4. Aangezien de mens afhankelijk is van de natuur zal hij bij het oplossen van problemen die met leven te maken hebben, daar rekening mee moeten houden.

  Salutations, Maarten Boer

 2. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Maarten

  Stel dat jij een nieuwe melkmachine wilt kopen. Je wilt je beslissing nemen aan de hand van hoeveel winst je kan maken, niet aan de hand van een plaatje in het folder met een koe in bikini’s.

  Reactie is geredigeerd

 3. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Cher Mihai,

  Ha,ha, zeker moet elke euro twee keer omgedraaid worden voor een investering. Je zou je eens moeten verdiepen in de landbouw. Zelfs mijn geliefde buren/boeren gifmengers, komen er niet met 2+2=4, ondanks dat zij dit zeer hard proberen en daardoor een uniforme, gestandaardizeerde landbouw willen bedrijven (een soort nazi-coco methode??). Met alle gevolgen van dien, namelijk hoe minder verscheidenheid en variatie in de landbouw en natuur, hoe groter de problemen worden. Om een gevarieerd landbouw bedrijf te voeren zal je de euro’s in de gaten moeten houden, maar het belangrijkste is rekening houden met de natuur = bodem/aarde, planten, dieren en mensen. Daarvan is de bodem/aarde het belangrijkste. En ik garandeer je dat de bodem/aarde niet werkt met 2+2=4.
  (heb geen melkmachine, onze kalveren lebberen lekker aan de spenen)
  Salutations, Maarten Boer

Leave a Reply