Skip to content

VS kopen veiligheidsraad om


De Verenigde Staten kopen de leden van de VN Veiligheidsraad om, concluderen de Harvard-economen Ilyana Kuziemko en Eric Werker in het oktobernummer van het blad “Journal of Political Economy”.


In de jaren dat een land in de Veiligheidsraad plaats neemt ontvangt dat land gemiddeld 59% meer ontwikkelingshulp van de VS dan in andere jaren. (Elk land neemt, om de beurt, deel aan de veiligheidsraad voor twee jaar.) In de jaren waarin er over controversiële resoluties wordt gestemd, neemt deze hulp zelfs met 170% toe. Bijvoorbeeld in de jaren waarin er gestemd werd over de Koreaoorlog, het Suezkanaal, de Falklandeilanden en Kosovo.

De Amerikaanse invloed op de veiligheidraadsleden gaat ook via steun, die een land van de V.N. ontvangt, vooral van UNICEF en UNDP, hulp die in dezelfde periode met 8% toeneemt. In jaren met belangrijke resoluties stijgt deze hulp met maar liefst 63%. UNICEF en UNDP staan namelijk onder een grote Amerikaanse controle. Elke UNICEF chef sinds 1947 is bijvoorbeeld Amerikaans. “[T]he findings are suggesting that the United States is using UNICEF, and possibly the UNDP, as a vehicle in the conduct of its foreign policy,”schrijven de wetenschappers.

Een specifiek voorbeeld

Niet aanwezig in het bovengenoemde artikel, maar handig om als voorbeeld onder de loep te nemen is de VN-resolutie 678, die toestemming tot de eerste Golf-Oorlog in 1991 gaf.

Om Irak aan te mogen vallen hadden de VS negen uit vijftien ja-stemmen nodig. In het begin waren slechts twee landen voor: Spanje and Bulgarije.  Frankrijk, Rusland en China waren aanvankelijk op dat moment tegen de oorlog, terwijl Syrië er volledig tegen was.  Uiteindelijk kregen de VS het benodigde aantal stemmen, gevolg was dat de pro- en contrastemmers rijkelijk werden beloond, respectievelijk bestraft:

Jemen stemde tegen de invasie en kreeg van de Amerikaanse ambassadeur het volgende te horen: “That will be the most expensive ‘no’ vote you ever cast." Drie dagen later stopten de VS alle ontwikkelingshulp aan Jemen.

China onthield zich van stemming. Een dag later ontmoette de Chinese minister van Buitenlandse Zaken George Bush Sr. en James Baker. Binnen een week kreeg Bejing een lening van 140 miljoen dollar van de Wereldbank, de eerste na het bloedbad op het Tianenmenplein.

Ethiopië stemde voor. Zij kreeg vernieuwe ontwikkelingshulp, krediet van de Wereldbank, IMF-subsidies en hernieuwde militaire hulp.

Zaïre mocht ook vernieuwde ontwikkelingshulp in ontvangst nemen met haar ja-woord, alsook Wereldbankkredieten en herziening van de IMF-subsidies.

Columbia stemde in en kreeg verhoogde ontwikkelingshulp op economisch en militair gebied.

De "ja" van de Russische Federatie leverde een dag later een nieuw VS beleid op met betrekking tot voedselhulp en landbouwkrediet.

Egypte kreeg als dank voor haar “ja” kwijtschelding van de 7 miljard dollar schuld aan de VS.

Syrië zei eveneneens: “Ja”. En ondanks dat het land op de lijst stond van landen die ‘terrorisme sponsoren’ kreeg Hafez Al Assed wapens ter waarde van één miljard dollar.

Israël’s “ja” gaf Yitzhak Mordechai, minister van financiën, de moed om de VS om 13 miljard dollar hulp te vragen, terwijl Israël per jaar slechts 5 miljard krijgt.

Guinea’s “ja” werd beloond met door de VS aangeboden militaire hulp en Groot-Brittannië kwam met 6,2 miljoen dollar over de brug.

Chili werd voor haar “ja” beloond met de belofte op grotere handelsbetrekkingen met de VS.

De Verenigde Staten betaalden de Verenigde Naties 187 miljoen dollar, de helft van de schuld die de VS aan de VN op dat moment had.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

9 Comments

 1. Jezzebel Jezzebel

  Avatar van Jezzebel
  louche zooitje…
  Heb je meer negatieve voorbeelden, de sancties die worden genomen op tegen VS stemmen?

 2. Jezzebel Jezzebel

  Avatar van Jezzebel
  Het was ook wat knullig geformuleerd, ik ben niet meer zo scherp na zoveel lappen tekst van vandaag.

  Wat ik bedoelde is dat het enige land dat gestraft wordt in de voorbeelden die je geeft Jemen is.
  China onthoudt zich en dat was al reden genoeg om beloond te worden.

  Ik ben benieuwd naar welke andere landen ‘gestraft’ worden door tegen VS gesteunde VN resoluties te stemmen.

 3. Herman Herman

  Avatar van Herman
  Wat dacht je van frankrijk en duitsland, frankrijk nog het meest, de strekking moet ik je schuldig blijven maar in het nieuws was het wel, het had in ieder gevalte maken met in- en export van goederen en diensten, het heeft de fransen behoorlijk pijn gedaan.
  Alhoewel men de verhoudingen momenteel weer aan het herstellen zijn.
  Dat van china kan ik begrijpen zij werden beloond voor het blanco stemmen, overigens een zeer grote gunst van china gezien de verhoudingen.

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Jezzebel

  Ik ken geen andere voorbeelden, maar als ik ze tegen kom, zal ik ze voor je verzamelen.

 5. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Cher Mihai,

  Deze methode van "omkopen" heeft altijd bestaan. En wel door iedereen. Ben je net zoals ik nu naïf geworden?? China gebruikt dezelfde methode al meer dan 50 jaar ten koste van miljoenen chinezen. En wat dacht je wat Frankrijk in zijn afrikaanse achtertuin doet.
  Wat je op je weblog had moeten zetten is dit: Iran overweegt om inplaats van dollars euro’s te gaan gebruiken. Dat zal pas echt de US pissed maken (was dat niet één van de verborgen redenen waarom ze de 2e golfoorlog zijn begonnen). Dat Iran als vieze vrouwen onderdrukkers dit idee hebben is een aanfluiting voor alle "verlichters", die rustig cola blijven doordrinken en via hun bankrekening aandelen in Lockheed en Monsanto hebben.
  Zet ’em op!
  Salutations, Maarten Boer

 6. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Maarten

  lees de huisregels: argumentatiregels zijn verplicht.

  Reactie is geredigeerd

 7. al may al may

  Avatar van al may
  Zolang de U.S. het hoogst bieden hoeven wij ons geen zorgen te maken!

 8. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @al may

  Natuurlijk. Het is heerlijk om de rest van de wereld leeg te mogen roven en als slaafjes te mogen gebruiken, toch?

Leave a Reply