Skip to content

Valsspelen in een debat

Als je een debat aan het verliezen bent, dan kan je nog altijd vals spelen. Op het internet is dat het makkelijkste te doen, door jezelf voor meerdere personen te doen. Zo gebeurde in de discussie “Balletje balletje marteltje”, waar maar liefst vijf namen één en hetzelfde persoon blijken te zijn: Groga, Zack, Bardo, kaap en Jethro.

Al deze namen komen van hetzelfde IP adres: 81.68.152.206. Hij of zij reageert ook ergens anders onder de naam Ad, Willy, whimpey, ilyas, Peter, poktor, tbtimmeh, ronald, pom, plum, joop, patje, Joost, veekeend en job. Er is wel een aantal mogelijke verklaringen, zoals een studentenhuis of grote familie waar iedereen op mijn log reageert, of iemand met meervoudige persoonlijkheidssyndroom (ziekte die nog niet zeker is dat het bestaat), maar de beste verklaring is dat één persoon verschillende aliassen heeft gebruikt om de indruk dat vijf personen dezelfde mening delen.

Deze manier van vals spelen is twee keer fout. Want als er meer mensen dezelfde mening hebben, dan is dat geen bewijs dat die mening waar is. Dit is de zogenaamde ad populum drogreden. De ad populum werd door de Engelse filosoof John Locke voor het eerst gedefinieerd. Dus Groga, Zack, Bardo, kaap en Jethro hebben een zware nederlaag geleden.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

One Comment

  1. HansR HansR

    Avatar van HansR
    Het heeft waarschijnlijk niets met debatteren te maken. Proxies of op andere wijze gemeenschappelijke IP-adressen kunnen dezelfde oorzaak zijn. IP-blokkering is in die gevallen ook niet de juiste oplossing.

Leave a Reply