Skip to content

Stieven Ramdharie’s logica

“Ruim 60 procent van de Irakezen, zo bleek donderdag, wil dat de Amerikaanse troepen vertrekken. Maar door het geweld, is terugtrekking uitgesloten.” – Schrijft Stieven Ramdharie in de Volkskrant van vandaag.

Ten eerste als we over hetzelfde opiniepeiling hebben, klopt het getal niet. Want volgens het onderzoek van IPA (universiteit van Maryland) wil 71% van de Irakezen dat de Amerikaanse troepen binnen één jaar vertrekken.

Ten tweede zien we geen enkele uitleg waarom het geweld een terugtrekking uitgesloten zou maken. Is dat omdat Bush dat zegt? Of is dat meer het vooroordeel dat de Arabieren/Moslims barbaren zijn, die naar elkaars leven staan, zodra het Westen hen geen dictator oplegt? Volgens dezelfde opiniepeiling vindt 78% van de Irakezen juist dat de Amerikaanse aanwezigheid het geweld aanwakkert.

Ten derde, als men democratie in Irak zou willen brengen, zou men niet met de wens van de Irakezen rekening moeten houden? Dat is juist wat de moslims het Westen altijd verwijten, namelijk dat het Westen denkt het beter te weten wat goed is voor hen, hen betuttelt (patroniseert) en de Westerse wil met geweld oplegt, zonder rekening te houden met wat de moslims zelf willen.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply