Skip to content

Sofisme regeert


Journalisten moeten allemaal in een werkkamp opgesloten worden. In dit werkkamp moeten ze niks anders doen dan tien jaar lang argumentatie leren. Want de drogreden regeert.


Ik las onlangs op de weblog van “Commentaargroep de Volkskrant” het volgende stukje tekst:

“Want dit vonnis toont ook aan, hoe moeilijk het is de rechtsstaat te beschermen tegen types als Mohammed B. en consorten, zonder de beginselen van diezelfde rechtsstaat te verloochenen.”

Deze drogreden heet "petitio principii" of "begging the question". “Petitio principii of cirkelredenering houdt in dat al op voorhand als juist wordt aangenomen wat nog bewezen moet worden.” – lezen we in “Handboek Argumentatietheorie” van Frans H. Van Eemeren en anderen. Zodanig veronderstelt de schrijver dat de leden van de Hofstadgroep schuldiger zijn dan dat ze door de rechtbank zijn bevonden.

Zo kan iedereen bij elke vonnis zeggen dat dit het bewijs is van hoe gebrekkig de rechtsgang is. Iedere keer dat een verdachte van kinderverkrachting vrijgesproken wordt, kan iemand zeggen dat dit het bewijs is hoe moeilijk is om kinderen van kinderverkrachters te beschermen. Iedere keer dat iemand van diefstal vrij wordt gesproken kan iemand zeggen dat dit bewijst hoe moeilijk is om bezit te beschermen. ETC. Elk vonnis, dat je niet leuk vindt, kan zodanig als bewijs dienen over hoe moeilijk is om misdaad te bestrijden, zonder de beginselen van de rechtsstaat te verloochenen.

Volgens mij zou een vergassing van alle moslims in Nederland voor sommige het enige bewijs zijn dat de rechtsspraak werkt. Maak je geen zorgen, de journalistiek blijft net zo leuk, want het aantal mogelijke drogredenen is oneindig.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

One Comment

 1. Foppe Foppe

  Avatar van Foppe
  Een krant is een stuk papier met daarop wat koolstof wat de bedoeling heeft verkocht te worden tegen een hoeger prijs dan de kostprijs, zodat de aandeelhouders dividend krijgen.

  Sinds Rockefeller rond 1880 een eigen persbureau oprichtte, en VS kranten contractueel verplichtte het nieuws van dat persbureau op te nemen, zonder bronvermelding, hebben kranten ook nog nevendoelen, beinvloeding van de publieke mening.

  Of er zonder kranten een publieke mening is, weet ik niet.
  Wat kranten schrijven is de publieke mening, lijkt het.

  Alleen op internet komt men andere meningen nog tegen, internetcensuur is niet zo eenvoudig, de CIA heeft goed werk geleverd, voro het geval van een Russische bezetting van de VS.

  Moslems zijn godsdienstfanaten, dat weet ondertussen iedereen, alle media berichten dat.
  Dus alle van een misdaad beschuldigde Moslems zijn zonder meer schuldig, een rechtbank die dat niet begrijpt miskent het gesundes Volksempfinden.

Leave a Reply