Spring naar inhoud

Seks zoals beloofd

Ik heb jullie seks voor het huwelijk voor vandaag beloofd, dus hier komt het:


We hebben tegenwoordig een debat over normen en waarden, over het verschil tussen de normen en waarden van de Nederlanders (natuurlijk superieur) en die van de buitenlanders. Zoals in alle Nederlandse debatten staat er niemand stil bij de betekenis van het woord waar het om gaat.

En dat het belangrijk is om eerst de betekenis te bepalen, neem ik het onderzoek van filosofen Joshua Knobe en Erica Roedder als voorbeeld. Zij hebben als hypothese dat mensen verschillende betekenissen van het woord ‘waarde’ (value) hebben, afhankelijk van de morele overtuiging. Let op! Het is niet niks wat zij beweren. Dat betekent dat als jij mij vraagt ‘wat zijn je waarden’, een heel groot verschil kan zijn tussen wat ik onder ‘waarde’ versta  en wat jij onder ‘waarde’ begrijpt. Dit is in strijd met wat men in het algemeen over de betekenis denkt. Men denkt dat het begrip ‘waarde’ zelf waardeneutraal is, puur descriptief, non-normatief. Knobe en Roedder daarentegen denken dat ons moraal al een invloed heeft op de betekenis zelf.


Knobe en Roedder hebben verschillende testen ontwikkeld om deze hypothese te toetsen en vorige keer heb ik er een van een beetje uitgelicht. Hieronder een uitgebreidere beschrijving met de ontbrekende informatie van vorige keer.

Om hun hypothese te testen hebben ze 11 mormonen (leden van Mormon Bible Study) benaderd en 31 mensen in Washington Square Park in New York, die een beetje bekend staan voor hun bohème, opstandige instelling. Deze mensen hebben het volgende verhaal verteld:

‘Susan grew up in a religious family, but while she was in college, she started questioning her religious beliefs and eventually became an atheist.

She will be getting married in a few months to her longtime boyfriend. Recently, the subject of premarital sex has come up.

Susan definitely has a desire to have sex with her boyfriend, but whenever she thinks about doing so, she remembers what her church used to say about premarital sex and feels terribly guilty. As a result of these feelings, Susan has not had sex yet.

Because she is no longer religious, Susan believes there is nothing wrong with premarital sex. She wishes she could stop feeling guilty and just follow her desires.’

Daarna hebben ze de deelnemers gevraagd wat ze over de volgende stelling vonden: ‘Despite her conscious beliefs, Susan still values refraining from premarital sex.’ Dus de vraag was of Susan nog steeds waarde hechte aan het onthouden van seks voor het huwelijk. De deelnemers moesten een antwoord geven tussen -3 (totaal oneens met de stelling) en 3 (volstrekt eens met de stelling).

Als de deelnemers verschillende concepten van ‘waarde’ zouden hebben en dit concept al beïnvloed zou zijn door de morele overtuiging, zouden de mormonen en de bohemers verschillende antwoorden geven. En dat is inderdaad wat er gebeurde. De gemiddelde score van de mormonen was 1,2 en van de bohemers -1,4. Dat betekent dat de mormonen geloofden dat Susan nog steeds de onthouding waardevol vond en de bohemen veel minder.

Er zijn ook andere verklaringen mogelijk voor het resultaat, maar Knobe en Roedder hebben ook andere soortgelijke testen ontwikkeld en ze wijzen allemaal in dezelfde richting. Dus volgende keer dat je J.P. ziet, vraag hem dan: ‘What the fuck do you mean by “values”, mor(m)on?’

Literatuur:
Joshua Knobe, Erica Roedder: "The Concept of Valuing: Experimental Studies"

18 Reacties

 1. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  Susan mag een eventuele zwangerschap natuurlijk altijd onderbreken, Michel.

 2. pdestappert pdestappert

  Avatar van pdestappert
  Zo, zo. Het concept van waarde en morele overtuiging bepale in dit voorbeeld inderdaad de antwoorden.Objectiviteit bestaat niet in deze context.De ondervraagden geven een subjectief antwoord.
  Ik merkte op dat de reden van haar onthouding van seks voor het huwelijk anders zijn dan voorheen. Ze wil wel anders maar kan niet.Ik werd niet bepaald door mijn concept van waarde en morele overtuiging.Had eigenlijk willen weten hoe ze dan in het huwelijk met seks omgaat, met zijn drieen dus voor een keer.

 3. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Ken je de abstractieladder, Mihai? Bessie de koe, koeien, vee, boederijtoebehoren, geld – je snapt het idee.

  "Waarden" is een containerbegrip op het hogere abstractieniveau overeenkomend met boerderijtoebehoren of geld. Daar kan je zowel koeien als paarden in stoppen.

  In dit licht is de opmerking dat de ene man zijn waarden niet die van de ander zijn, een triviale opmerking.

  Toch aardig om het door experiment bevestigd te zien. De theorie van de abstactieladder, deel van de Algemene semantiek of General semantics, is de beste manier om gezond te leren te denken, en iedere vorm van reclame is welkom.

 4. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  Ruud, de reclame van abortuskliniek Mihai is welkom.. behalve dan voor de ongeboren vrucht dat volgens jullie bohémiens geen recht op leven heeft.

 5. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen

  Dus het antwoord dat je vorige keer gaf +3 bevestigt jouw opvatting dat seks voor de huwelijk niet goed zou zijn?

 6. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  @mihai

  Mijn antwoord bevestigt mijn opvatting dat onthouding waardevol kan zijn, for somebody who can’t bare the immoral consequences, you morron!

 7. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen

  En wat zijn de immorele consequenties van seks?

 8. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  het vermoorden van onschuldig leven?

 9. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen

  Kan ze geen condoom omdoen? of een pil? of pijpen?

 10. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  alles kan, maar niets is zeker.. Na hoeveel maanden mag het van jou Mihai?

  circa 50.000 abortussen jaarlijks in Nederland, ach..

 11. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen
  Quote: ”Na hoeveel maanden mag het van jou Mihai?”
  Wat mogen? Seks of abortus?

  Quote: ”circa 50.000 abortussen jaarlijks in Nederland, ach..”
  Zijn die abortussen omdat “niets is zeker” of omdat men voor 99% geen voorbehoedsmiddel heeft gebruikt?

  Ik ben opgegroeid onder het communisme en het abortus was verboden, maar we hadden ook geen voorbehoedsmiddelen. Een paar van mijn vriendinnetjes zijn zwanger geraakt. En het is niet prettig. Want als je ontdekt wordt dat je abortus hebt gepleegd ga je naar de gevangenis. Een illegale abortus kost enorm. En wat de meisjes deden, was levensgevaarlijk. Ze gebruikten breinaalden of andere stomme dingen, die niet eens werkten. Ze dronken bijvoorbeeld twee liter wijn en bleven in een heetwater badkuip totdat het koud werd. Of ze sprongen van een tafel af met de kont tegen het tafelblad. Meisjes stierven als gevolg van slechte abortussen. Maar het is mij nooit door mijn hoofd gegaan om geen seks te hebben.

  Ik zou zeggen: (1) eerst zorgen dat iedereen voorbehoedmiddelen gebruikt. (2) voor ongelukken en verkrachtingen moet abortus legaal zijn. (3) wie dit niet goed vindt, mag zich van mij onthouden.

  Maar de discussie ging niet over abortus, maar over het concept “waarde” dat afhankelijk zou zijn van je morele opvattingen. Hoe zou jij je morele opvattingen opvatten?

 12. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  als zéér waardevol, nou goed.

 13. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen

  waardevol voor wat?

 14. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  enkel waardevol voor mij zijn mijn morele opvattingen.

 15. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Marleen

  Ik begrijp dat er geen enkele reden is om je morele opvattingen belangrijk te vinden, dat ze slechts toevallig waardevol zijn? Dus in theorie is het mogelijk dat je ooit een kei ergens vindt en plotseling vind je die kei even waardevol als niet waardevoller dan je morele opvattingen?

 16. Marleen Marleen

  Avatar van Marleen
  voor glimmende steentjes doe ik alles ja.

 17. mihai mihai

  Avatar van mihai
  ik wist het! je bent een vogeltje.

Geef een reactie