Skip to content

Rumsfeld niet voor de rechter

Een Amerikaanse rechtbank heeft een aanklacht tegen Donald Rumsfeld afgewezen, aangespannen door negen Afghaanse en Irakese ex-gevangenen, die vermoedelijk zijn gemarteld. De rechtbank heeft de marteling als bewezen verklaard, maar heeft de aanklacht afgewezen op twee gronden: de indieners hebben geen Amerikaanse constitutionele rechten en Rumsfeld geniet immuniteit.

De negen ex-gevangenen zijn vrijgelaten zonder enige beschuldiging van misdrijf.

Oké, stel je voor dat ik Pietje Puk ben. Ik word opgepakt door Amerikaanse functionarissen, soms meerdere malen, word voor jaren opgesloten en gemarteld. Stel je voor dat ik het daarmee oneens ben. Waar kan ik iemand aanklagen?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

11 Comments

 1. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @anoniem

  Als je in je geboortecertificaat kijkt, zul je ontdekken dat je een voornaam en een achternaam hebt. Gebruik die even hier.

 2. mary franssen mary franssen

  Avatar van mary franssen

  Hiermee wordt een toegang gegeven tot het Internationaal Strafhof. Dat wordt bevoegd als het land zelf niets doet met de aanklacht. Dat de USA daar nog niet bij was aangesloten ten tijde van de aanval sluit m.i. niet 100% uit, dat het ISH zich bevoegd verklaard. Ik denk alleen niet dat deze aanklachten kansen van slagen hebben door een minister aan te klagen voor deze excessen van individuele militairen en waarvoor nooit bevel is gegeven. Men zou de daders dan zelf moeten zien aan te klagen m.i.

  Hoogstens kan men hier weer uitkomen m.i. bij een politieke verantwoordelijkheid. Daar is het ISH weer niet voor.

  Reactie is geredigeerd

 3. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @mary

  Hoe weet jij dat ze “excessen van individuele militairen” zijn en dat er “nooit bevel [voor] is gegeven?”

 4. Arjan Fernhout Arjan Fernhout

  Avatar van Arjan Fernhout
  @ Mihai

  Rumsfeld = regressie. En Amerika is een 19e eeuwse koloniale macht. Bush, Cheney hebben gesteld dat er in Guantanamo bay ‘slechte mensen’ gevangen worden gehouden. Rumsfeld is geen ‘slecht mens.’ Daar kunnen mensen niets aan doen. De een heeft nu eenmaal ‘goede’ zelfzuchtige genen en memen en de ander slechte. Vraag het maar aan de idioten Dawkins en Dennett.

  @ Mary. Ik ben geen jurist. Wat is het verschil tussen Milosevic en Rumsfeld?

 5. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Quote: "Wat is het verschil tussen Milosevic en Rumsfeld?"

  Milosevic spreekt met een verkeerde accent.

 6. Piet Kramer Piet Kramer

  Avatar van Piet Kramer
  Om ruig van start te gaan:
  Je bent niet slim ook al denk je zelf van wel, je rookt (en dat is niet mijn reden dat je niet slim bent, hoewel dat er wel een kon zijn!)!
  Als je een opmerking over iemand anders maakt, citaat: "Als je in je geboortecertificaat kijkt, zul je ontdekken dat je een voornaam en een ACHTERNAAM hebt. Gebruik die even hier.",
  zorg dan dat je zelf niet tegen je eigen opmerking in gaat en noteer je eigen achternaam. Daarbij komt dat de begin letter van zowel je voornaam als je achternaam is geschreven in hoofdletters. Je gebruikt incorrect Nederlands (laatste 2 woorden omdraaien)!
  Als laatst nog even de opmerking dat als je je niet houdt aan je eigen huisregels waarom stel je ze dan op, bespaar jezelf de moeite. Waarom, moet zij/hij haar/zijn eigen naam weergeven om een mening te hebben! (Geen argumentatie regels!)

  Hoe dan ook ik weet dat je dit bericht verwijdert en dat waarschijnlijk het bericht alleen door jou wordt gelezen… Goed zo!

  Groeten,

  P. Kramer

  P.s.
  Nu weet je wat mensonvriendelijk zijn, is!

 7. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Mijn hele naam staat regelmatig op mijn blog, zoals hier: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/119475

  Daarna rook ik niet. En anoniem plaagt me steeds met antisemitische uitspraken en samenzweringstheorieën. Ik wil kunnen controleren wat iemand zegt en wie iemand is.
  Bedankt voor de grammaticale correctie. Maar waarom heb ik die indruk dat je het niet als hulp hebt bedoeld? En wie geeft een reet of een voornaam/achternaam met een hoofdletter geschreven wordt? En ik ben niet slim, maar wel intelligent.

 8. Piet Kramer Piet Kramer

  Avatar van Piet Kramer
  Dit gaat zo helaas nog wel even door, puur omdat ik nu een lul ben en het laatste woord probeer te hebben. Ik moet zeggen ik vind het tof dat je gereageert heb en ookal gaat dit helemaal niet over het onderwerp, ik wilde twee dingen nog even kwijt. (sommige mensen noemen het ook wel de "wijsneus" uithangen)

  Hoe weet je in hemelsnaam dat anoniem je de hele tijd plaagt of bedoel je deze anoniem die 2 keer geantwoord heeft? Want is dat niet het idee van anoniem zijn (dat je anoniem blijft)?

  Ditmaal wel als hulp bedoelt. Als je correct spelt maakt het je intelligenter!

  Groeten,

  Piet Kramer

  p.s
  Verontschuldigingen dit keer voor mijn uitbarstingen van vorige keer, onterecht. Dat krijg je als je te gefrustreerd bent en van werk thuiskomt, vervolgens meteen het internet opduikt! Nogmaals, srry.

 9. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Piet Kramer

  Quote: ”Hoe weet je in hemelsnaam dat anoniem je de hele tijd plaagt”

  Als je bij google op “ip: 90.23.166.134” zoekt, zie je dat die anoniem dezelfde stijl heeft in al zijn reacties overal, dat overal de schuld van de joden is, dat de westerse media slechts propaganda verspreiden etc.
  http://www.google.nl/search?q=ip:+90.23.166.134&hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=UuH&filter=0

  Kijk bijvoorbeeld hier: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/117981

  Het is dus een stijl dat steeds terugkeert in zijn reacties.

  Correct spellen maakt me niet intelligenter, het maakt me slechts meer computerachtig.

Leave a Reply