Skip to content

Recycleer jezelf!

Ik schreef twee blogs geleden dat onbestaande dingen een grote rol kunnen spelen in de beslissingen die we nemen. Toen heb ik weinig voorbeelden gegeven, maar vandaag kwam ik een perfect voorbeeld tegen: “Steeds minder mensen zijn bereid zich als orgaandonor te laten registreren. Eén op de vier Nederlanders voelt niets voor orgaandonatie.”

Waarom is er een debat over orgaandonatie?

Tijdens je leven ben je slechts een hoopje moleculen, die door bepaalde krachten bij elkaar blijven. Na je dood ben je slechts restafval. Zo waarom zou het belangrijk zijn voor jou, of voor je nabestaanden wat er met jou gebeurt? Wat is dat voor een idiotie?

Heeft het iets met een fysieke ervaring te maken?

Ik kan het begrijpen dat tijdens je leven niet gemarteld wil worden, dat je een doodsangst hebt, dat je plezier zoekt en pijn wilt vermijden. Maar wat voel je na je dood? NADA!

Heeft het iets met rechten te maken?

Ik kan het begrijpen dat je tijdens je leven een aanspraak op bepaalde rechten maakt. Je wilt niet dat een andere jou als een voorwerp gebruikt (ondanks het feit dat je dat zelf met andere dat wel doet). Nou, ik geloof niet dat je meer dan een voorwerp bent, maar goed, laat ik je deze keer, for the sake of the argument, gunnen dat je mag geloven dat je een levend ding bent. Maar wat ben je na je dood? Waarom zou je na je dood meer rechten hebben dan stoelen en tafels? Denk voor een moment heel even na.

Mensfundamentalisme

Is dit niet het ultieme vorm van geloof in iets dat niet bestaat en beslissingen nemen aan de hand ervan? Niemand heeft ooit een bewijs gebracht dat er iets zou bestaan dat jouw houding rechtvaardigt. Je eis is absurd. Het is gemalen verzinsels. Het is alsof ik nu van alle mensen op aarde zou eisen dat ze alle stenen op een grote hoop verzamelen. Het is hetzelfde als dansen voor de regen, of jezelf opblazen voor maagdelijke, sierlijke wezens in de hemel. Je bent net zo dom als een bepaalde soort terrorist.

Wat is het meest voor de hand?

Je dode lichaam is toch een vervuiling voor het milieu. Het beste wat er mee kan gebeuren is een maximale recycling. Alle organen transplanteren. Uit je vet gewoon zeep maken. Uit je huid leren pakken voor SM-fetishisten. En als iemand mij zou willen opeten, ga je gang. Je mag me zelfs als voer voor varkens gebruiken. We leven niet meer in de Middeleeuwen.

Het is zelfs absurd dat we erover praten, dat we wetten hebben, die dat regelen, wetten die je als iets anders dan een nuttig ding, na je dood beschouwen. Halohoooo! Wees tenminste een keer rationeel!


Geredigeerd door Pascale Esveld

11 Comments

 1. antoinette duijsters antoinette duijsters

  Avatar van antoinette duijsters
  Ben ik , ze mogen mijn lichaam gebruiken zoals het uitkomt, Als mijn organen niet meer te gebruiken zijn heeft de wetenschap wellicht wat aan mij resten.

 2. Henk van Leuken Henk van Leuken

  Avatar van Henk van Leuken
  Met mijn lichaam mogen ze doen wat ze willen als de wetenschap er maar vanaf blijft.

 3. Erik van Donk Erik van Donk

  Avatar van Erik van Donk
  Van mij mogen ze, voor zover ze wat aan mijn spare parts hebben.

 4. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Henk

  en waarom moet de wetenschap van je af blijven?

  @ragfijn
  van mij mogen ze me ook neuken. ik hoop dat ze vrouwen zijn.

 5. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Of drank. Want als ik zijn log lees, zie ik een soort alcoholvrije wodka daar.

 6. Erik van Donk Erik van Donk

  Avatar van Erik van Donk
  @Mihai,

  Onbewust moest ik bij je laatste argument denken aan de film Soylent Green. Overledenen werden daarin in een fabriek tot crackers verwerkt om de hongerende overbevolking te voeden….

 7. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Volgens mij heb ik die niet gezien, zelfs heb ik nu al 500 films in mijn collectie

Leave a Reply