Skip to content

Prijs oorlog in Irak: $2000 miljard


De oorlog in Irak gaat mogelijk 2 biljoen dollar kosten. Dit wordt geschat in een wetenschappelijk werk gepresenteerd deze week bij de jaarlijkse bijeenkomst van Allied Social Sciences Association, door onder anderen de Nobelprijs Winnaar Joseph E. Stiglitz.


In het onderzoek houdt men rekening met kosten zoals de ziekte- en invaliditeitskosten van de 16.000 Amerikaanse gewonden. Een vijfde van deze gewonden hebben serieuze hersens- en rugletsels. Trouwens, volgens een geheim Pentagon onderzoek, zou 80 procent van de overleden soldaten vandaag nog leven als men de juiste uitrusting had. Dus ook het aantal gewonden zou veel minder zijn geweest.

Andere kosten van de oorlog zijn de kosten voor de Amerikaanse economie, door het overlijden van de soldaten, de stijging in olieprijzen. De studie houdt ook rekening met een mogelijke investering van een deel van het geld in de Amerikaanse economie.

Net voor de oorlog heeft een van de onderzoekers, Larry Lindsey het ingeschat dat de kosten tussen 100 en 200 miljard dollar zouden zijn. De regering heeft deze cijfers ontkent. Het blijkt dat de oorlog achteraf tot nu toe meer dan 200 miljard dollar heeft gekost.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply