Skip to content

LES OVER DE CIRKEL
Door Nichita Stanescu

Men tekent een cirkel in het zand
en snijdt hem in tweeën.
Met dezelfde stok snijdt men hem nog eens
in tweeën.
Daarna valt men op de knieën,
vervolgens op de handen
en slaat met zijn voorhoofd op het zand.
En excuseert zich bij de cirkel.
Dat is alles.

copyright 2003 Het Prieeltje Online


Geredigeerd door Pascale Esveld

5 Comments

 1. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  http://www.youtube.com/watch?v=Rhmnn8_dQZM meer op de Nederlandse cultuur: http://www.youtube.com/watch?v=Rhmnn8_dQZM

  Ik krijg soms vragen, zoals "hebben jullie ook in Roemenie bibliotheken?". Dat komt omdat de Nederlander geïndoctrineerd is door een vorm chauvinistische van Piramide van Maslow, wat eigenlijk niets bewijst. Toen ik hier net was vroeg mijn Nederlandse vriendin, die haar hele leven in Rotterdam had geleefd, wat ik wilde zien. Ik zei: Zadkine, "De verwoeste Stad". "Pardon?" – vroeg mijn vriendin. Ik kende het uit kunsttijdschriften, die nota bene onder het communisme waren uitgegeven. De meeste Nederlanders kennen slechts de nachtwacht en die vent met een, voor hoeren, uitgesneden oor.

 2. korall haj korall haj

  Avatar van korall haj
  die ceausescu’s hechtten toch erg aan het intellect?

  in elk geval mevrouw. van haar staat me iets van bij dat ze het beste wilde voor haar leerlingen (het volk). volgens mij had ze ook een enorme bibliotheek met alle mogelijke wetenschappelijke werken die haar eruditie moesten onderstrepen.

  misschien dat haar inspanningen toch vrucht hebben afgeworpen mbt onderwijs in roemenie?

  verder weet ik van roemenie alleen dat het het armste voormalig oostblok land was en dat er gigantisch flatcomplexen uit de grond gestampt werden door ceausescu. en ik herinner me nog een stervoetbalspeler hagi (de maradonna van roemenie) en een volledig geblondeerd nationaal voetbalteam tijdens een kampioenschap (waar ze vervolgens prompt verloren).

  dit is mijn menthal image van roemenie, een braindump waar ik toegegeven niet al te lang over gedaan heb.

 3. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  ==die ceausescu’s hechtten toch erg aan het intellect?==

  Nee hoor. We hadden moppen over hen, dat ze vier jaar school hadden gevolgd, samen in totaal vier, twee keer de eerste groep. Hij is leerling schoenmaker geweest en zij ook zoiets. Zij deed alsof ze scheikundige was en ze hebben haar allerlei valse diploma’s gegeven. Wetenschappers moesten hun werk inleveren en zij ondertekende het. Op een bepaald moment ging ze zelfs over haar werk bij een congres spreken en ze spraak over Co2 niet “See oo twee” maar “ko2”. Maar het was meer propaganda dat ze alles voor intellect deden, maar als je het rationeel bekijkt, intellectuelen zijn de gevaarlijkste types.

  Verder was het hetzelfde gevecht tussen kunstenaars/wetenschappers en bureaucratie voor geld, zoals hier. De eersten probeerden de laatste te overtuigen dat kunst, wetenschap en intellectuele dingen belangrijk waren terwijl de beslissingen werden genomen door mensen met verschillende achtergronden. Als je geluk had dat de bureaucraat iets had gestudeerd, kreeg je de financiering. Als ie gewoon een met elleboogwerk omhooggewerkte partijlid was, en anti-intellectueel, had je pech.

Leave a Reply