Skip to content

Open brief aan alle altruïsten.

De meeste mensen, die ik tegen kom, prijzen altruïsme aan en beweren dat zij belangeloze altruïsten zijn. Sterker nog, hoor ik daarnet, altruïsme zou je gelukkiger maken dan het egoïsme. Nou wil ik jullie, al deze altruïsten, gelukkig maken. Hier is mijn gironummer:

4332503
Op naam van Mihai Martoiu Ticu, te Rotterdam.

Graag gedaan,
Mihai


Geredigeerd door Pascale Esveld

43 Comments

 1. K K

  Avatar van K
  Ha ha. Dit is weer het typerende zwart-wit denken van jou Mihai. Is het niet het ene danwel het andere uiterste. Nee, ik houd niet van egoïsme. Maakt mij dat een altruïst? Waarom? Ik vind het prettig een juiste balans te zoeken tussen beide.
  Ik word echt niet gelukkig met egoïsme, ook niet met altruïsme. Beiden zijn te ver uit balans.

 2. lidy lidy

  Avatar van lidy
  Altruisme is een daad waarbij je het belang van de ander laat prevaleren boven je eigen belang. Er zijn mensen die bijvoorbeeld met gevaar voor eigen leven anderen redden. Er moet wel een prikkel zijn om daartoe over te gaan. En niet iedereen is dat gegeven of gaat daartoe over ondanks bijvoorbeeld noodzaak of urgentie.

  Er wordt dus wel degelijk een afweging gemaakt. En ik vermoed dat in de afweging jouw bankrekening niet gevuld wordt. Ik weet het wel zeker Mihai.

 3. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @K

  Dus toch een gecalculeerd altruïsme? Je verwacht net zoveel terug als je geeft?

 4. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Lidy

  Quote: ”Altruisme is een daad waarbij je het belang van de ander laat prevaleren boven je eigen belang.”

  Mijn belang is om geld op mijn rekening te hebben. Dus de belangeloze altruïsten kunnen mijn belang boven hun belang laten prevaleren.

  Reactie is geredigeerd

 5. lidy lidy

  Avatar van lidy
  Belangeloze altruisten????????
  Je maakt er maar wat van Mihai.
  Ik zit net te vertellen dat altruisten ook belangen hebben alleen in de afweging het belang van de ander laten prevaleren op gronden dus. Mensen moeten dus wel gemotiveerd zijn om tot zo’n daad over te gaan.

  Jij wilt mensen die zich soms of vaker altruistisch gedragen er toe over halen om jou geld te geven en denkt dan dat dat hen motiveert en gelukkig maakt?

  Nou deze stelling van jou vind ik niet zo geslaagd!

  Voordat je eventueel een vergelijking gaat maken met het storten van geld op de rekeningen van allerlei hulporganisaties, dat schaar ik niet onder de noemer altruisme.

 6. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Van Dale:
  altruïsme:
  het laten bepalen van zijn handelwijze door de belangen van anderen.

  Er bestaan dus of belangeloze altruïsten of niet. Als ze bestaan, kunnen ze hun geld op mijn rekening overmaken. Als ze dan niet doen, bestaan er geen belangeloze altruïsten. Zo simpel is het.

 7. K K

  Avatar van K
  Hoe kom je daar nou weer bij? Waarom zou ik iets terug verwachten? Als ik iets wil geven doe ik dat omdat ik dat prettig vind, niet voor de vorm of verwachtingspatroon en ook niet om iets terug te krijgen(hè bah!). Het zou alle spontaniteit doden en dat is zonde.

 8. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @K

  Oké, dan niets stopt je om geld op mijn rekening over te maken. Heb je tenminste maandelijks zo’n spontaneïteitmoment?

 9. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  @Mihai,
  Eerst een vraag: is er nog een categorie tussen egoisme en altruisme, of is dit een perfecte dichotomie?

 10. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Kleine herinnering
  Ik heb een tijdje geleden uit eigen beweging aangeboden om je geheel kosteloos gelukkig te maken met een boek van Dennett dat ik niet meer nodig had.
  Je weigerde beleefd.

  Ha Lidy, ook hier 🙂

 11. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Ruud

  Volgens mij heb ik net bewezen dat er zoiets als altruïsme niet bestaat. Het is of een gecalculeerd iets, of iets die als instrument wordt gebruikt om iets anders te bereiken, dus ook een vorm van egoïsme.

 12. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @landheha

  Ik had toen het boek niet nodig, vooral dat ik wist dat Dennett een idioot is. Maar ik moest het boek in de laatste weken lezen, voor een college over vrije wil. Ik heb het dus zelf gekocht. En zal een aantal logs over het boek schrijven.

 13. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Even een stapje terug, het gaat hier niet om jouw kant van het verhaal, maar om mijn kant. Bij mij lag het besluit en de keuze van de manier. Dit werkt niet op commando of met chantage. Daarmee bewijs of ontkracht je niets.

 14. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @landheha

  Maar jouw actie bewijst ook niks.

  Ik heb niemand gechanteerd. En ik heb ook geen commando gegeven.

  Reactie is geredigeerd

 15. K K

  Avatar van K
  Ja maar Mihai, wie zegt dat mijn spontaniteitsmoment zich op jouw richt? Ik twijfel er zeer aan, eerlijk gezegd.

 16. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @K

  Als je altruïsme werkelijk belangeloos is, dan maakt niet uit op welke rekening je het geld stoort.

 17. K K

  Avatar van K
  Ik vroeg me al of waarom je in godsnaam Dennet bent gaan lezen, maar nu zie ik het, verplichte kost.

 18. landheha landheha

  Avatar van landheha
  @alib: pas op, Mihai is niet geheel belangenloos. Ik denk dat het geld gemerkt is.
  (sommigen zouden kunnen zeggen dat deze opmerking een bepaald beeld van je bevestigt 😉

 19. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @landheha

  Ik ben een ultieme egoist. Een tweede paradoxale resultaat van dit blogje is de vraag hoe kan dat de mensen zomaar hun geld aan de rijken weg geven, maar als ik het vraag, niemand wil zijn geld aan mij overmaken. Ben ik niet rijk genoeg?

 20. alib alib

  Avatar van alib
  @landheha
  Maak je niet druk; Mihai begrijpt dit soort ironie. Al zal hij er heel dom bij kijken.

 21. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Een stuk egoisme is goed en nodig om een gezonde sterke persoon te worden. Als je dat bent krijg je ruimte voor andere dingen.

  Altruisme gaat uit van medeleven, medelijden. Het zal dus altijd een soort nivellerende werking hebben, een putje dempen en niet een bergje hoger maken.
  Maar daarom krijg je op dit blogje ook geen cent. Niks paradoxaals aan. Je wekt geen enkel medeleven op. Gewoon verkeerde marktanalyse gedaan…

  Is dit nu je bewijs (aha!) dat altruisme niet belangeloos is? Ik hoor het wel.

  @alib: ik niet, ik helaas niet…

 22. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  @Mihai,
  Volgende vraag: bestaat er één enkele vorm van egoisme, oftewel: is egoisme een monistisch begrip?

  Reactie is geredigeerd

 23. Thera . Thera .

  Avatar van Thera .
  Landheha, volgens mij onstaat altruisme meer uit mededogen.
  Zodoende heb ik vijftig euro naar je overgemaakt Mihai, alleen de Postbank kent het nummer niet. Je hebt toch geen grapje uitgehaald?

 24. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Thera .
  Altruïsme heeft niets met mededogen te maken, noch met medeleven en medelijden. Stel bijvoorbeeld dat je twee broers hebt en de ouders hebben niet voldoende geld om beiden te laten studeren. Een van de broers kiest om de andere te laten studeren uit altruïsme. Het beste is als het anoniem gebeurt.

  En ik geloof niet dat je 50 euro hebt willen overmaken.

 25. K K

  Avatar van K
  @Thera. Het was vast weer een gedachtenexperiment van Mihai. Ja, dat is nou jammer, zou hem toch mooi vijftig Euro opgeleverd hebben…………… ………….:-))

 26. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @K

  Ik heb het net bewezen dat er geen belangeloze altruïsme bestaat. Altruïsme is dus iets dat met egoïsme te maken heeft.

 27. Hoppe Hoppe

  Avatar van Hoppe
  Bestaat er zoiets als puur egoisme? Zouden we niet zowel puur egoisme als puur altruisme af kunnen schrijven als onhaalbare idealen? Misschien is het grijs in het midden wel veel interessanter…

 28. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Ik ben een pure egoist.

  Maar om je vraag te beantwoorden moeten we eerst ons afvragen wat de evolutionaire voordelen van egoïsme en altruïsme zijn.

  Egoïsme is duidelijk, want elk dier heeft een overlevingsinstinct dat hem dwing om vooraal aan zijn overleving te denken ten koste van andere dieren.

  Altruïsme heeft gezorgd voor de overleving van soorten. Denk bijvoorbeeld aan de moederlijke instinct. Stel je voor dat er twee soorten vrouwtjes werden geboren, met twee soorten genetische mutaties: (1) de eerste mutatie leidt tot gedrag van zorg voor kinderen. (2) de tweede mutatie leidt tot gedrag onverschillig of vijandig tegenover kinderen. Het lijkt me dat de kinderen van het eerste vrouwtje meer kans op overleving hebben dan de andere kinderen. Zij hebben ook de gen die zorgt voor het moederlijke instinct. Dus deze gen wordt doorgegeven.

  Op dezelfde manier ontstaat andere soorten gedrag dat tot samenwerking tussen dieren leidt. Het is interessant om te zien wanneer dit gedrag verstoord wordt door omstandigheden. Colin Turnbull heeft een boek geschreven over een stam in Uganda, dat in volmaakte strijd met elkaar leeft. Zelfs broers en zussen, ouders en kinderen, man en vrouw, werken niet samen en staan vijandig tegenover elkaar. Het boek heet “The Mountain People”.

  Altruïstisch gedrag heeft niets met altruïsme te maken, zoals we het in de moraal zien. Het is een mechanisme dat zorgt voor de overleving van een soort of groep dieren, via samenwerking, wat uiteindelijk ook voor een persoonlijke grotere overlevingskans zorgt.

  Waar mij om gaat is de domme, zelfverheerlijking van de mens, die bijvoorbeeld altruïsme als iets speciaals van zichzelf ziet, als een soort goddelijke/engelachtige eigenschap. In feite is het niets anders dan een beestachtige instinct en een instrumentele rationaliteit gericht nog steeds op een egoïstische overleving.

  Reactie is geredigeerd

 29. alib alib

  Avatar van alib
  Zeg nou maar gewoon wat iedereen al weet: altruisme is een vorm van egoisme.

 30. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @alib

  Quote: ”Zeg nou maar gewoon wat iedereen al weet: altruisme is een vorm van egoisme.”

  Dus emoties in de argumentatie zijn slechts een manier om te manipuleren?

  Reactie is geredigeerd

 31. landheha landheha

  Avatar van landheha
  (Edit: @Mihai 12:27)
  Yep, zelfde mechanisme, maar net een beetje anders.
  De mens realiseert zich op een gegeven moment dit verschil. Dan komt de twijfel en moet er gekozen gaan worden. Waarom zou ik mezelf opofferen, waarom hij niet? Is dit wel de moeite waard, waar hebben we het eigenlijk over?
  Een dier lijkt daar niet zoveel last van te hebben, die gaat gewoon links of rechts.

  Is dit een vrije keuze, ik durf het nog niet te zeggen, maar een keuze is het en hij is vaak lastig zat.

  Mihai is in zijn stelingname of geen dier, want hij stelt zijn eigen belang boven dat van de groep. Of hij is het Alpha-mannetje en dus gelijk aan de groep…
  Reactie is geredigeerd

 32. K K

  Avatar van K
  Je hebt helemaal niets bewezen! Toevallig ken ik er eentje en kwam ik hem vanmiddag tegen in de bus. Hij werkt al een aantal jaren bij de Riag en vertelde dat hij momenteel bezig was met een cursus Arabisch omdat hij cliënten die geen Nederlands spreken wil kunnen begrijpen. Altruïsme heeft niets met geld te maken, Mihai.

 33. Alice Alice

  Avatar van Alice
  Altruisme, kan in zijn commerciele vervorming misschien wel een ziekelijke vorm van narcisme worden, het belang is zichzelf op de borst te kunnen slaan "kijk eens hoe goed ik ben!" Op het zelf gericht….om het zelf beter verkoopbaar te maken…

 34. K K

  Avatar van K
  Dan kun je het toch geen altruïsme meer noemen, Alice.Dat is hetzelfde als wat Mihai beweert.

 35. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  @K, ja dat klopt denk ik.
  soms kan ik ook erg cynisch zijn
  Wat is altruisme? en niet de term uit de dikke van dale, die ken ik wel, … maar in de praktijk, hoe typeer je een altruistisch mens?

 36. K K

  Avatar van K
  Het is de tegenhanger van egoïsme. Niemand weet nog wat het inhoudt, zou mijn lerares Nederlands van de middelbare scholl zeggen, want het is praktisch uitgestorven. Maar je legt het zelf wel al een beetje uit. Een altruïst vindt het prettig goed te doen, niet uit eigenbelang maar voor de ander. Belangeloos
  inzetten voor anderen dus en zonder dat het verder iemand hoeft te weten.

 37. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Als altruïsme belangeloos is en zonder dat het verder iemand hoeft te weten en de altruïst het prettig vindt om goed te doen, waarom hoor ik nooit van mysterieuze bedragen die op rekeningen van mensen verschijnen?

 38. Alice Alice

  Avatar van Alice
  We zijn weer terug bij af Mihai, …
  de vraag moet dan eigenlijk zijn:
  "Hoe prikkel ik een altruistisch persoon zodanig dat hij/zij een bedrag op mijn rekening stort?"

  Mocht je het antwoord ontdekken, dan houd ik me ook graag aanbevolen, zo altruistisch ben ík dan ook wel weer, altijd fijn om een mede altruist van dienst te zijn :))
  Hij/zij blij, ik blij, iedereen blij!

 39. K K

  Avatar van K
  Mihai, het heeft niet steeds met geld te maken! Wel met mede-menselijkheid. Als je kunt aantonen dat je erg hulpbehoevend bent? Misschien voelt ze dan iemand verplicht.

  Reactie is geredigeerd

 40. VolkskrantWatch VolkskrantWatch

  Avatar van VolkskrantWatch
  Nee maar Mihai, alweer een mislukte poging tot intellectueel doen.

Leave a Reply