Skip to content

Oneindige arrogantie of immense domheid?

Ik las een opinie stuk van Reuel Marc Gerecht (ex-CIA en lid van American Enterprise Institute) vandaag in Washington Post, waarin hij de Amerikaanse propaganda in het buitenland verdedigt. “As History Shows, Ideas Matter More Than Who Pays to Promote Them” – is de alles zeggende ondertitel van zijn betoog. Ik wil nu geen lijst van de drogredenen in het betoog maken en slechts een vraag stellen. Ik ben het doel geweest van een dergelijk programma, dat hij in het betoog verdedigt.

Ik heb voor jaren lang naar Radio Free Europe en Voice of America geluisterd. Maar, waar mij om gaat is de vraag: stel dat ik niet wil dat een ander land propaganda in mijn land doet, de kranten en de televisie koopt en mij zijn eigen visie op de werkelijkheid opdwingt? Heb ik niet het recht om vrij te zijn van propaganda? En als die propaganda mijn leven negatief beïnvloedt, heb ik niet het recht om een rechter tot mijn beschikking te hebben, die mij in staat stelt om, als ik gelijk heb, die propaganda te stoppen? En als dat land, dat mij met propaganda bestookt, niet bereid is om deze onenigheid, via een rechter te laten beslechten, ben ik niet vrij om volstrekt volgens mijn willekeur tegen dat land op te treden? Kan dat land oprecht van mij eisen dat ik geen terroristische aanslagen in dat land zou plegen als ik dat zou willen?

Een dergelijk opiniestuk illustreert wat ik de “Westerse houding” noem. Het is een houding die de volgende boodschap aan de rest van de wereld stuurt: “We zijn in vergelijking met jullie moreel, intellectueel en cultureel superieur. Daardoor mogen we jullie alles aandoen wat ons willekeur dicteert en we geven geen ruk om wat jullie denken, geloven of voelen, want jullie zijn toch te dom om onze beweegredenen te begrijpen.” Wat is er mis met dit soort mensen?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

4 Comments

 1. Motek from Space Motek from Space

  Avatar van Motek from Space
  lees d(o_o)b…

  en verder…laat lòs….kwaad straft zichzelf uiteindelijk…be free door het weten…

 2. alib alib

  Avatar van alib
  Wat er mis is zeg je zelf al: de arrogantie van de Westerse cultuur. Overigens hebben ze daar in het Oosten ook last van, maar daar ligt de macht (nog) niet.
  Vrij van propaganganda ben je nooit. Zelfs niet in de best denkbare vrije samenleving. Propaganda is overal, altijd.
  Niks van aantrekken.

Leave a Reply