Skip to content

Onderzoek diefstal $1,3 miljard in Irak door Groot-Brittannië verhinderd


De Britse regering probeert een onderzoek naar de diefstal van 1,3 miljard dollar van het Iraakse Ministerie van Defensie te verhinderen, om de kansen van haar favoriete premierkandidaat, Iyad Allawi, bij de verkiezingen op 15 december te vergroten. Dit lezen we vandaag in The Independent.


Tijdens het eerste premierschap in 2004-5, fiatteerde Alawi grote defensiecontracten voor wapens die nooit zijn geleverd, onbruikbare helikopters, pantservoertuigen die geen kogels konden weerstaan. Hazem al-Shaalan, de Iraakse minister van defensie, kreeg van Alawi toestemming voor ongecontroleerde uitgaven, ter waarde van 1,7 miljard dollar. In de winter van 2004 stegen vliegtuigen gevuld met grote zaken met 100 dollarbiljetten regelmatig van het vliegveld in Bagdad richting het buitenland. Een van de vluchten, met 300 miljoen dollar, werd onderschept.

Alawi, die op de CIA- en Britse geheime dienst loonlijst staat, was lid van Iraqi National Accord, de organisatie die, met Amerikaanse financiering, autobommen in Bagdad liet ontploffen tijdens Saddam’s regime. Hij is de Britse favoriet bij de volgende verkiezingen. Ahmed Chalabi (die de meeste massavernietigingswapensverhalen aan de VS had verkocht), het huidige waarnemende stadshoofd, vertelt The Independent dat de Britse ambassadeur in Bagdad hem had gevraagd om het schandaal te sussen totdat de verkiezingen achter de rug zijn. Een Iraakse minister gelooft dat de volgende regering het onderzoek helemaal af zal schorten.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

    Leave a Reply