Skip to content

Nicotine- en alcoholverslaving mogelijk door dezelfde genen bepaald


Een nieuw Amerikaans onderzoek doet vermoeden dat nicotine- en alcoholverslaving dezelfde genetische oorzaak hebben.


Om deze hypothese te testen hebben de onderzoekers twee soorten muizen gebruikt. Een ervan is een soort muis dat een genetische alcoholicus is en de andere een niet zuipende muis. De muizen leerden om nicotine te krijgen door op een pedaal te drukken. De alcoholische muizen neemt meer dan twee keer zoveel nicotine in dan de niet drinkende muis.

Tot nu toe was het bekend dat mensen die roken een grotere kans hebben om ook te drinken. En roken komt drie keer zo vaak voor bij alcoholici dan bij niet drinkende mensen. Omdat de oudere onderzoeken het aangetoond hebben dat genetische factoren een belangrijke rol in beide verslavingen zou spelen, vermoedde men dat het om dezelfde genetische factoren ging. Omdat de genetisch-alcoholische muizen nooit alcohol hebben gekregen en omdat ze alsnog veel meer nicotine gebruiken, achten de wetenschappers de kans groot dat het om dezelfde genen gaat, die alcohol- en nicotineverslaving bepalen.

Commentaar voor de vrije wil fanaten:

Vette pech hé, dat verslavingen een belangrijk genetisch basis hebben en niet zomaar een kwestie van vrije keuze zijn?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

2 Comments

  1. Literatuuro Literatuuro

    Avatar van Literatuuro
    hm… dit was natuurlijk de geconditioneerd voorspelbare reactie die u wel dacht te krijgen van een lapzwans midden in de nacht…hm.. brps…

Leave a Reply