Skip to content

Mexicaanse presidenten werkten voor CIA

Twee vormalige Mexicaanse presidenten Gustavo Díaz Ordaz (1964-970), Luis Echeverría (1970-1976) en andere hoge regeringsfunctionarissen hebben voor CIA gewerkt. Vrijgekomen documenten over deze samenwerking zijn gisterend op de site van National Security Archive gepubliceerd.

Deze samenwerking leidde tot een doofpotaffaire over de Bloedbad van Tlatelolco. Mexico organiseerde de Olympische Spelen, in 1968, tijdens de president Gustavo Díaz Ordaz. De studentenbeweging wilde van de mediabelangstelling proffiteren en organiseerde de hele zomer protesten tegen het Ordaz’s autoritaire regime. Het harde optreden tegen de protestanden culmineert met de Bloedbad van Tlatelolco, waar de politie twee tot drie honderd demonstranten dood schiet. CIA hielp met de misleiding over de dragers van verantwoordelijk mee.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

6 Comments

 1. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Z Amerika, Iran, Indonesië, Griekenland, en zo nog een heleboel landen laten zien dat wie niet met de CIA samenwerkt tenminste z’n baantje niet zeker is, en veelal ook z’n leven.
  Vandaar onze Haagse Bushoothondkontlikkers.

  Vandaar ook dat N Korea kernbommetjes laat ploffen, de VS verontwaardiging komt er alleen uit voort dat nu hun macht is afgenomen.

  Kennedy heeft zelfs overwogen samen met de USSR China aan te vallen, om de voorkomen dat dat land kernwapens kreeg.

  Toen ‘s werelds grootste opdrachtgever van liquidaties Shimon Peres, in de vijftiger jaren begon met de voorbereidingen van de bouw van de Israelische atoombom, waarschuwden verstandige Israeliers, die bestaan echt, dat het alleen een kwestie van tijd zou zijn voor een ander Arabisch land ook kernbommen zou hebben.

  De VS, waar joden de macht hebben, al heel lang, sinds 1910 ongeveer, meent dat militaire macht over de rest van de wereld noodzakelijk is.
  Vermoedelijk projecteren ze hun eigen gedachten op anderen.

 2. Jezzebel Jezzebel

  Avatar van Jezzebel
  (Wat een leed, ik tikte een smiley in het spamgetal, maar dat werkt ook. :-))
  Aanbevolen uiteraard ik houd van zij die durven winnen. Met heel hun hart.

 3. Blauw Oog Blauw Oog

  Avatar van Blauw Oog
  Is dit nieuwe kennis? Verbaast me niks, dit feit. De VS bemoeide zich ook al via de CIA veelvuldig met Guatemala, bijvoorbeeld. En met alle bloedvergieten van dien….

 4. Blauw Oog Blauw Oog

  Avatar van Blauw Oog
  Gefeliciteerd met je verjaardag trouwens Mihai. 🙂 (Die teller stond toch de vorige keer op 37, of ben ik abuis?)
  Reactie is geredigeerd

 5. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Blauw Oog

  Het Guatemalaverhaal ken ik. Honderdvijftig- tot tweehonderdduizend doden, vijftigduizend vermisten en meer dan een miljoen vluchtelingen. De regering, met Amerikaanse hulp, was voor 80% procent verantwoordelijk, Guatemalan National Revolutionary Unity voor 3% en voor de rest de paramilitairen. Clinton heeft zijn excuus hiervoor aangeboden.

  Maar mijn stukje heeft voor twee redenen nieuwswaarde. Deze zijn nieuwe documenten, die vrij zijn gekomen. Dus de Amerikaanse betrokkenheid, wordt alleen maar verder bevestigd. Ten tweede omdat niet iedereen bewust is van deze invloed. Gisteren nog reageerde iemand op mijn blog “Westers beleid in moslimlanden’ lijkt mij trouwens erg klein, te verwaarlozen.” Dus hoe meer men weet over dit soort dingen, hoe minder zal men geloven dat het Westerse beleid geen invloed heeft op de rest van de wereld.

  Trouwens, ik wil vandaag dat stukje schrijven over het onderzoek naar morele verantwoordelijkheid, determinisme en emoties.

  De teller stond niet op 37. Ik ben altijd 3,8 jaar geweest, maar dat kan je niet in de profile aangeven, dus maar 38.

Leave a Reply