Skip to content

Marijnissen en zijn terroristen

Iedereen is boos op de vergelijking, die Marijnissen tussen het verzet en het terrorisme in het MO maakte. Laten we echter een gedachte-experiment doen. Israël bezet een deel van het MO, dat niet in de oorspronkelijke Israël bestond, sinds 1967 al. Dat is 39 jaar. Nou stel je voor dat de Duitse tanks nog door Nederlandse huizen in 1984 zouden hebben gereden, dat Duitsland de waterreserves en het meest fertiele land in Nederland door een muur binnen Duitsland zou proberen te incorporeren.

Stel je voor dat er steeds meer Duitse kolonisten hun koloniën in Nederland zouden uitbreiden. Stel je voor dat de kolonisten inmiddels al 41,9 procent van Nederland zouden controleren. Stel je voor dat een deel van de Nederlanders in vluchtelingenkampen zou leven. Stel je voor dat Duitsland door Rusland zou worden gesteund en dat Rusland rond 54 VN-resoluties met veto zou hebben gestemd, terwijl de andere 14 leden van de veiligheidsraad met “ja” zouden stemmen. Dus dat Rusland de wil van het hele wereld aan haar laars zou lappen, en Duitsland jaarlijks miljarden aan militaire hulp zou geven.

Stel je voor dat Rusland samen met Duitsland zouden zeggen dat de Nederlanders altijd hun eigen land zouden mogen hebben, mochten ze met het verzet stoppen. En stel je voor dat in de vredesonderhandelingen Duitsland en Rusland de Nederlanders een voorstel zouden doen, waarin Nederland in stukken verdeeld zou zijn, doorkruist door snelwegen die de kolonieën met elkaar zouden verbinden, voor de Nederlanders verboden snelwegen. Etc. etc. Hoe zou het verzet zich in Nederland manifesteren?

Laten we het stellen dat je ongelukkig bent met de vergelijking Duitsland+Rusland. Neem dan andere twee bezettende landen. Stel dat Nederland door Spanje was bezet, met behulp van Groot-Brittannië. Zou dat een verschil maken?

Nou kan ik me voorstellen dat in een dergelijke situatie het Nederlandse verzet niet zou geloven dat het stoppen met het verzet iets voor Nederland zou betekenen. Sterker nog, ik kan me voorstellen dat het verzet, met de tijd, steeds harder zou worden. En als Duitsland (of ander bezettende macht) de economische ontwikkelingen in Nederland onmogelijk zou maken, de universiteiten en scholen af zou sluiten, zouden er geen Nederlandse kinderen bestaan die stenen naar de Duitse tanks zouden gooien? Zouden er geen enkele Nederlander zijn, die op het idee zou komen om restaurants in Duitsland op te blazen.

Sterker nog, denk even na. Zouden er na 11 september geen enkele Nederlander (of tenminste een Amerikaan) bestaan, die zijn leven onmiddellijk zou hebben willen opofferen, om de mensen in de Twin Towers te redden? Is zelfopoffering denkbaar? Zo ja, zou er ook geen Nederlander bereid zijn om zichzelf in een Duitse restaurant op te blazen? Wat dicteert de koopmansgeest in zo’n geval?

Zou Nederland door een ander land voor 40 jaar bezet zijn, dan zou het verzet in Nederland met de tijd steeds geweldadigere vormen aannemen, waaronder terrorisme en zelfs zelfmoordterrorisme hoogstwaarschijnlijk zijn. Het ligt in de menselijke natuur.


Geredigeerd door Pascale Esveld

6 Comments

 1. Haasje Repje Haasje Repje

  Avatar van Haasje Repje
  Nu nog de helft korter en ik ga het lezen… En waar zijn de plaatjes?

 2. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Sorry, Mihai, maar je zou de nederlanders nu toch beter moeten kennen.
  Wij doen dat soort dingen niet, heldhaftig verzet.
  Wij zijn watjes, maar toch ook weer niet helemaal…

  Wij hebben ons land aan de zee ontfutselt.
  En de zee, Mihai, is heel sterk.
  Wij spugen niet tegen de wind in.
  Wij gooien dus ook geen stenen naar tanks.
  Blazen onszelf niet op.
  Of soortgelijke volkomen nutteloze dingen.

  Land bezetten, poeh, lekker belangrijk, we maken wel nieuw.
  Als de wind giert en het schuim vliegt om je oren, kom dan nog eens kijken.

 3. landheha landheha

  Avatar van landheha
  even off-topic
  Ik heb je een bericht met een aanbod tot kosteloze levering gedaan.
  Ik krijg daar geen reactie op, terwijl je toch aanwezig schijnt te zijn.

  Ik beschouw dat aanbod dus als niet geaccepteerd en ga dus iemand anders zoeken voor het boek.

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  “Land bezetten, poeh, lekker belangrijk, we maken wel nieuw.”

  Hoeveel nieuw land heeft men tussen 10 mei 1940 en 15 augustus 1945 gemaakt?

  Geef het boek aan iemand anders maar en bedankt voor het aanbod.

 5. landheha landheha

  Avatar van landheha
  off-topic: OK, bedankt voor de bevestiging

  on-topic
  Niet iedereen is boos geworden op Marijnissen hoor.

  Je hebt hier in Nederland een hele grote club mensen rondlopen met een "kritische linkse achtergrond".
  Waarvan ondergetekende, die Bush liefdevol een nederig bestaan als Yak-menner in het voormalige Tibet toewenst. Liefst in dit leven.

  Nederland is best een apart landje hoor.
  Al zijn we watjes en niet zo tolerant als het lijkt.
  Laat mij het ook eens verdedigen.

Leave a Reply