Skip to content

Lijdt iemand aan ziektepreventie?

Ik hoor vandaag dat de ontwikkelde landen slechts 3 procent van de gezondheidsuitgaven aan ziektepreventie besteden. Wat is hier de beste verklaring voor?

Hypothesen:
1. Ziektepreventie leidt niet tot minder zieken.
2. De bewoner van de geïndustrialiseerde landen is een idioot.
3. Hoe meer zieken hoe meer geld voor de ziekteindustrie.

Wat denk jij?


Geredigeerd door Pascale Esveld

10 Comments

 1. Blacksmoker Blacksmoker

  Avatar van Blacksmoker
  3 & 2 Laatst hoorde ik een verzekerde met allerlei extra plus, plus, plus zeggen dat hij daar eens goed gebruik van zou gaan maken. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat je een ziekteverzekering hebt om te gebruiken als het nodig is, niet omdat je er eens lekker van gebruik wil maken. Bijvoorbeeld voor elk pijntje naar de fysio, alternatieve geneeswijzen om eens te kijken of het werkt, naar de psycholoog voor een normaal depressietje etc. Ik denk dat de nieuwe manier van verzekeren meer gaat kosten dan het behoorde op te leveren.

 2. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Dus jij zegt dat ziek zijn een soort amusement is geworden? Men denkt niet meer “verrek, ik heb mijn enkel verrekt” maar “wat leuk, nu kan ik kijken wat voor nieuwe apparaten de fysiotherapeut heeft aangeschaft?”

 3. K K

  Avatar van K
  Combinatie van 1 en 3. We weten veel van hoe gezond te leven, maar doen het evenwel niet.
  De pillenindustrie wil niet eens wéten van alternatieve oplossingen. Economisch belang, weet je wel!
  En dan, de zieke betaalt tegenwoordig zoveel voor dit systeem dat hij het "waar voor zijn geld"vindt als hij eens ziek wordt.

 4. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @K

  Er is een verschil tussen weten hoe je gezond kan leven en geld uitgeven voor ziektepreventie. Bijvoorbeeld een borskankercontrole is preventie, maar niet per se iets dat afhankelijk is van je dagelijkse levenstijl. Ondanks het feit dat men niet de discipline heeft om een gezonde levenstijl te leiden, is men bereid om bijvoorbeeld voor een borstkankercontrole te betalen.

 5. mary franssen mary franssen

  Avatar van mary franssen

  Ik denk dat mensen die de hele dag alleen maar met ziekepreventie bezig zijn onder druk van de staat en de zorgverzekeraar, eerder ziek worden. Net als hypochondrieers.

  Het is onnatuurlijk de hele dag met ziektepreventie bezig te zijn m.i.:

  Een mens moet kunnen leven naar zijn eigen aard -binnen grenzen- die gelden als gezond/ongezond. Te veel: roken, drugs, drinken, eten, zonnen, te veel nachtbraken, is ongezond. Dat weet zelfs een koe. Maar wie steeds tegen zijn natuur in moet leven voor de ziektepreventie (kosten) wordt m.i. eerder ziek. Want ‘welzijn’ (gevoel van welzijn) is minstens zo belangrijk al gezond eten e.d. om niet ziek te worden.

 6. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @mary

  Ziektepreventie is niet alleen gezond leven. In 2004 vonden in Nederland 79.000 arbeidsongevallen plaats die hebben geleid tot een bezoek aan de SEH-afdeling van een ziekenhuis. Dat heeft 71 miljoen euro gekost. Denk bijvoorbeeld aan de borstkankercontroles. En zo kan ontzettend veel in preventie geïnvesteerd worden, die geen druk op jou of jouw levensstijl oefent.

 7. mary franssen mary franssen

  Avatar van mary franssen

  Wat betreft de arbeidsvloer ben ik het wel met je eens. Een goede kantoorstoel is goed voor je skelet en bloedomloop. Bijv.
  Reactie is geredigeerd

 8. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Of je kan subsidies geven op fruit en groenten om ze goedkoper te maken. je kan subsidies geven op sportscholen. er zijn heel veel manieren op geld uit te geven voor preventie. toch doen we dat niet en geven meer uit voor reparaties van kapote lichamen.

 9. mihai mihai

  Avatar van mihai
  of stimuleren van hersenspelletjes, die niet alleen de hele bevolking slimmer maakt, maar ook minder dement.

 10. Alice Alice

  Avatar van Alice
  mh,… ik dacht zelf dat het al aardig op gang kwam …. wat te denken van margarine met Omega-3 vetzuren, en andere margarine soorten met toevoegingen voor een verlaging van het cholesterol, – wordt ook nog eens vergoed door sommige verzekeraars, melkzuurbacterien uit een potje om de darmflora op peil te houden, drie-stuk-fruit uit een flesje.

  Maar je hebt wel gelijk als je beweerd dat al deze initiatieven, nogal commercieel naar mijn smaak, niet door de overheid worden gestimuleerd of geinitieerd….

  In Venlo zijn ze nu met een project bezig om vooral de kinderen van minima via een nieuwe subsidie regeling aan het sporten te krijgen, waardoor elk kind van minima geld kan krijgen om te sporten.
  Sport en beweging zou ook weer meer moeten worden gesubsidieerd, waar is het schoolzwemmen gebleven? veel basisscholen hebben niet eens een op kinderen toegepast gymlokaal, de gymleraar is al zo goed als wegbezuinigd en de ‘gewone’juf doet maar wat bewegingsspelletjes buiten het gewone klaslokaal…

  etc etc.
  Je hebt gelijk, preventie bestaat niet alleen uit pilletjes, poedertjes, testen en ge-upgraded voedsel, maar uit veel meer dan dat alleen en 3 procent is wel errug weinig!

Leave a Reply