Skip to content

Liefdesproza©

De volkskrantblog lijkt op een camping. Soms ga je naar het toilet en je kijkt wat er in andere tenten gebeurt, je maakt een praatje of een ruzietje, maar ongemerkt merk je dat je de tenten in bepaalde categorieën kan delen. Daartussen kom je de romantische logs, met gedichten of liefdesprozac tegen. Daar blaren uitgedroogde maagden hun siroop, met één finger, over oude, zwarte typemachines: plap, plap, plap, I love you.

De reageerders zijn ook zo herkenbaar.

Je hebt eerst de oude bokken, met bierbuiken en nicotinevingers. In hun grijze t-shirts en uit de tijd van Napoleon boxershorts, met bruingeworden mayonaisevlekken. Om niet te vergeten: de wollensokken. Ze zijn te kwetsbaar om een 06-lijn te bellen, dus ze kwijlen op de liefdesblogs. Een virtuele kus van hun blanke Venus en ze kunnen nog een dag verder.

Dan heb je de boulimische ex-huisvrouwen. Hun man heeft voor een jongere bimbo gekozen, hen met twee kinderen achtergelaten. Zij hebben niet op de feministische golven gesurft en daardoor noch een carrière gemaakt, noch zijn ze geletterd geworden. Zij dromen van de prins op de witte mustang, of elke tint van donkergroene jaguar, die de kinderen naar Walibi gaat sjouwen of tenminste de elektriciteitsrekening gaat betalen. Dit noemen ze liefde.

Samen roepen ze liefde, chaka, liefde, chaka, liefde, chaka. Op zich een goede ontwikkeling, zo’n weblog, als gratis groepstherapie voor losers.


Geredigeerd door Pascale Esveld

43 Comments

 1. jeg synes jeg synes

  Avatar van jeg synes
  ….en ik dacht dat jij geen gevoelens had….
  emotieloos?????en wat lezen we hier dan???
  waarop zijn deze regels gebaseerd?

 2. christinA IP213.84.211.137 christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =als gratis groepstherapie voor losers=

  Die GJB, hahaha.

 3. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  HAHAHA! Jezzebel is een prachtig voorbeeld. De liehiefde!!! krijst ze. Ik heb het woord liefde geteld en ben de tel kwijtgeraakt. Plotseling was ze gekwetst en wel door jou en besteedde daar een logje aan! Misschien ligt het aan mij, maar er is toch geen ruzietje tussen jou en Jezzebell? (ze kreeg al wat steunbetuigingen binnen terwijl ik mij afvroeg: waarom?) Ik wenste haar veel liefde toe. Enfin, als ze aan de man is dan zal ze er niet meer over bloggen. Hoogstens nog een logje waarin ze verhaalt over haar verliefdheid.

  Gekwetste vrouwen zoeken elkaar op op VK-blog. Dat gebeurt nu eenmaal. Gezelligheid boven alles bovendien. Er is een kalender op komst. Ik ben 1 van de weinigen die daar niet op komt. (weet niet of ik het jaar afmaak). Onlangs las ik een column van Ciska Dresselhuys en mijn gedachten gingen uit naar een paar VK-bloggers. Maar goed; je raakt ook verbitterd als je gedumpt wordt en met de kids achterblijft. Kun je zoiets aan zien komen of was het De Roze Wolk die verblindde?

  De man die Jezzebel als vriendin/vrouw heeft, moet wel HEEEEEEEL veel LIEFDE geven aan haar. Ik zou er bang van worden daar de menselijke liefde onvolmaakt is. Hoewel ze dat ook erkent geloof ik?

  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd

 4. jeg synes jeg synes

  Avatar van jeg synes
  Ai ai ai…en waar schrijf jij dan over Tijdrover? Is dat ook niet altijd over de liefde c.q. sex? Moeten wij dan ook stellen dat gekwetste mannen………..?? En als die man aan de vrouw is dan blogt hij er ook niet meer over?? .))
  Mihai en Tijdrovertje…..liefde is van alle tijden en van alle leeftijden en zolang er geschreven is, is er daar het meeste over geschreven….
  waar hebben we het eigenlijk over dan??

 5. niko niko

  Avatar van niko
  Ha ha. ..Mihai en Tijdrover….jullie zeggen meer over jezelf dan over anderen…..ik heb medelijden met jullie.

 6. doranne doranne

  Avatar van doranne
  goh ben ik even blij dat ik bij voorkeur wildkampeer, dan kom ik toch leuke mensen tegen.

 7. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  Ik hoop voor je, Mihai, dat het goed VOELT zo te oordelen, of beter gezegd: te VERoordeelen. En waarom doe je dat? Omdat ‘ze’ ‘anders’ zijn, anders denken, anders doen, anders voelen dan jij dat doet? Nou en! Waarom je daartegen verzetten… helemaal niet nodig, toch? En bovendien; wat schiet je ermee op?!

  Reactie is geredigeerd

 8. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  Haha, 0 keer aanbevolen omdat het niet in het straatje van de VK-bloggers past. Het gemeenschapgevoel opwekken, daar gaat het om (iets wat ik in de reactieruimte van mijn meest recente logje ‘Lachen om Hitler’ al zeg).

  Ik weet niet wat voor soort blogger ik ben Jeg. Misschien ben ook ik een wijf die gevoelens wil delen en daar eindeloos over zeikt? Alleen is het wel zo dat wanneer je zo gekwetst mogelijk door het leven gaat en dit beschrijft, je veel aanbevolen wordt. Hoe gekwetster des te meer aanbevelingen. Hoe eerlijker je bent in hoe ernstig je wel niet gekwetst bent des te meer herkenning en lof. Geen vrouw die toegeeft dat ze terecht gekwetst is of dat het volledig aan haarzelf ligt (omdat ze de verantwoordelijkheid niet nam bijvoorbeeld).Iklees niet over de redenen waarom iemand gekwetst is. Iemand was te lief of liet over zich heenlopen of was teveel moeder enz. enz. Daar geloof ik dus niet in. Frappant is dat Mihai aangeeft gevoellozer te worden en hop: de vrouwen vallen over hem heen. Kortom: zeg dat je meer gevoel krijgt en dat je dagelijks je kussen natjankt en hop: de vrouwen dragen je op handen en willen je allemaal in je tent hebben!
  Reactie is geredigeerd

 9. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  Het wordt steeds erger. VK-bloggers die elkaar aanbevelen krijgen 2 aanbevelingen. Ben je geen VK-blogger dan telt die voor 1.

 10. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  Dat is ook zo schattig: vrouwen hopen dat Mihai in een volgend logje tot inkeer komt, zijn gevoel laat spreken. ‘Ik besefte dat ik Jezzebel pijn deed en bied hierbij mijn verontschuldigingen aan. En de tranen sprongen in mijn ogen.’ Als dat logje er komt; moet jij eens opletten hoeveel aanbevelingen! Een stuk of 10. En daar komen zeker nog 4 aanbevelingen bij als hij toegeeft dat hij die foto’s misbruikte!

 11. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  Inclusief tips hoe je dichter bij je verdriet komt, je woede, je angsten. Het hele helings/genezingsproces wordt tot in den treuren besproken. Misschien krijgt Mihai dan ook mailtjes in zijn box van paranormale genezeressen, reikimasters of vrije expressie therapeuten?

 12. evy evy

  Avatar van evy
  @ Mihai

  Inderdaad. En als je dan naar de reacties kijkt zitten ze allemaal te zwijmelen. Eregg.

 13. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @evy

  Dank je wel voor de bescherming. Ik begon me als Calimero te voelen, in een grote boze wereld, met allerlei mogelijke aanvallen.

 14. jeg synes jeg synes

  Avatar van jeg synes
  @Tijdrover…..okay, misschien zit er een waarheid in jouw woorden….dat er vrouwen zijn die diep gekwetst zijn door wat dan ook, daar over schrijven en hoog scoren…net zoals de tv programma’s die scoren op sentiment, net zoals de films, net zoals de muziek, net zoals de literatuur…..that’s life, of je het er nu mee eens bent of niet……daar gaat het allemaal over in het dagelijkse leven van velen…..over hun eigen sores…..en dat men elkaar daar in bevestigt ligt dan voor de hand…
  Je weet dat ik ook over liefde schrijf, zij het in een totaal andere context….
  Maar mijn punt is dat Mihai beweert dat hij gevoelloos wordt of is…..en dat bestrijd ik, want zou dat zo zijn, waarom zou hij dan zo’n venijnig stukje schrijven waar het cynisme vanaf drijft….daar komt gevoel bij te pas en niet zo weinig ook…..los van wat hij schrijft over die vrouwen en liefde blablabla…
  gevoelloze mensen voelen niet eens dat die vrouwen "liefdesprozac" nodig hebben, want die weten niet eens wat dat is…..
  Mihai wil gewoon provoceren…..en dat mag, maar ga niet kleinzielig doen en dit afdoen als goeroeachtig of iets dergelijks, want dan laat je je wel heel erg kennen…so play the game but play fairplay!!

  Reactie is geredigeerd

 15. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  Het lijkt me heel prettig voor Mihai dat al die vrouwen precies weten hoe het zit.

  Gezellig met z’n allen op de camping bespreken ze het probleem Mihai.
  In de toiletruimte staan ze voor de spiegel. ‘Goh, wat een leuke bikini
  heb jij.’ Een zogenaamd verbaasde reactie: ‘Vind je dat echt? Het was
  een uitverkoopje. Bijenkorf, dat wel ja.’ En terwijl ze de mascara
  bijwerkt: ‘Heb je de laatste bijdrage van Mihai gelezen? Het kan niet
  waar zijn – die man heeft een probleem!’

  ‘Ja’, zegt de derde vrouw, ‘wat is er nou belangrijker dan de liefde? Niets toch? Zonder liefde zouden we er niet eens zijn.’

  De vrouw heeft haar make-up tot in de puntjes bijgewerkt. ‘Ik moet weer
  gaan’, zegt ze, ‘de kinderen zijn al te lang alleen in de tent. Ze
  zullen nu wel ruzie maken. Fijn jullie even gesproken te hebben.’

  Kus kus, smak, smak.

  Ze loopt weg en denkt bij zichzelf: ‘Zal ik dan maar een nieuwe bikini
  kopen? Je weet nooit of je hier een leuke man tegenkomt. Of moet ik
  overstappen op een badpak? Ik ben tenslotte geen 18 meer.’
  Reactie is geredigeerd

 16. evy evy

  Avatar van evy
  @ coming soon

  Koop maar meteen een badpak met lange broek. Vrouwen en complimenten zijn meestal precies omgekeerd bedoeld.

 17. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  Coming Soon, hoe het met Mihai zit weet ik niet en hoef ik ook niet te weten. Iemand heeft pas een probleem als hij/zij dat zélf ook als zodanig ervaart. Bovendien zijn dat mijn zaken niet. Wél kan je reakties van dergelijke strekking als hierboven verwachten als je een stuk schrijft als dit, wat behoorlijk provocerend is en doordrenkt van cynisme en eigenlijk vol gevoel, wat voor gevoel dat dan ook is – dat maakt dat deze bijdrage een tegenstrijdigheid in zich draagt.

  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd

 18. evy evy

  Avatar van evy
  @ Barabbas

  Als je dit provocerend noemt dan kan je tere zieltje weinig aan. Ik vind dat Mihai een heerlijke diagnose heeft gesteld. Je hoeft zelfs geen Mihai te heten om te zien wat hij heeft gezien. En volgens mij heeft Mihai maar één probleem. Namelijk dat hij een heel goede kijk op de VK bloggers heeft.

 19. evy evy

  Avatar van evy
  @ Barabbas

  Ik begin zelfs steeds meer te begrijpen waarom deze vrouwen verlaten zijn. Voor een onenightstand accepteerd een man deze malle liefdeszaken nog wel. Maar je zal er elke avond mee moeten samenleven. Zó vermoeiend.

 20. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @evy

  Waarom log je niet in? Dan kan ik op je weblog komen om het met je eens te zijn en je voor de voorpagina stemmen.

 21. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  @evy
  Zei ik ergens dat ík geraakt werd door de provocerende woorden van Mihai? Ik dacht van niet!

 22. evy evy

  Avatar van evy
  @ Mihai

  Ik heb er wel over nagedacht. Maar een VK blog kost me te veel tijd. En er zijn nog zoveel leuke andere dingen in het leven.

 23. evy evy

  Avatar van evy
  @ Barbara

  Grappig je reageert op Barabbas. Je voelt je blijkbaar aangesproken. Nou ik kan je vertellen dat iemand een probleem heeft zonder het te willen weten jij wel de koploper bet.

 24. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  @evy
  Ook nu schrijf je mijn naam verkeerd, geeft niet hoor… ‘t blijft moeilijk! De reden dat ik reageerde terwijl jij me Barabas noemde (dat is toch echt met maar één b) is dat je woorden alleen op mijn reaktie daarvoor konden slaan en blijkbaar heb je ze niet goed gelezen of begrepen. Knap trouwens dat je weet dat ik de koploper bent, terwijl je me niet kent! Denk gewoon wat je ervan denken wilt, evy, ‘t maakt me niet uit. Groet

 25. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Meisjes en jongens

  De discussie begint een beetje off topic te raken en ik zie mensen al op de man (soooory voor discriminatie) gaan spelen. Effe bij de les blijven.

 26. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  Berbara / 23-09-2006 15:21
  Coming Soon, hoe het met Mihai zit weet ik niet en hoef ik ook niet te weten.

  Dit begrijp ik niet Berbara. Wat is "het"? En waarom wil je dat niet weten? Betekent het dat je eigenlijk niet met hem van gedachten wilt wisselen? Of denk iknou de verkeerde kant op?

  Wél kan je reakties van dergelijke strekking als hierboven verwachten als je een stuk schrijft als dit, wat behoorlijk provocerend is en doordrenkt van cynisme en eigenlijk vol gevoel, wat voor gevoel dat dan ook is – dat maakt dat deze bijdrage een tegenstrijdigheid in zich draagt.

  Kun je me uitleggen waar je de tegenstrijdigheid ziet? Ik zie alleen een beschrijving van VKbloggers in een vergelijking met een camping. Voel je je persoonlijk aangesproken? Waarom dan?

 27. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  Coming Soon, ‘het’ komt uit de eerste zin van jouw (eerste) reaktie en heb ik als dusdanig overgenomen. Bovendien is het niet een niet willen weten, maar een niet hoeven weten. Op mijn eerste reaktie richting Mihai kreeg ik geen respons… is prima… dat hoeft ook niet, maar daardoor heeft het ook niet tot een gedachtenwisseling kunnen komen.

  De tegenstrijdigheid zit ‘m erin dat Mihai zich uitspreekt tegen ‘gevoel’ en doet dat vervolgens mét gevoel.

  En nee, ik voel me totaal niet persoonlijk aangesproken… kan zelfs wel lachen om het stukje van Mihai! Maar reakties zoals hierboven lokt het wel een beetje uit, althans dat is mijn mening. Dat is de ‘tegenhanger’.
  Reactie is geredigeerd

 28. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  "Het" slaat bij mij op "het probleem Mihai", zoals dat blijkbaar door een aantal vrouwen wordt ervaren. Ik begrijp uit de reacties dat die vrouwen nog reageren op een eerder geplaatst stuk van Mihai waarin hij vertelt dat hij geen gevoel heeft. Ik begrijp dat zo, omdat ik in deze bijdrage nergens kan lezen dat Mihai wel of geen gevoel heeft. Hij beschrijft wat hij waarneemt.
  Jij noemt dat veroordelen. Waarom?
  En wat is het verschil tussen niet willen weten en niet hoeven weten? Betekent beide niet dat je er geen behoefte aan hebt om meer te weten te komen? Waarom reageer je dan?

 29. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  Ach, we gaan de winter tegemoet Evy. Het wordt dan een stuk minder aantrekkelijk op de camping. De lange avonden nodigen uit tot het lezen van een boek. De verkiezingen komen er aan. Berichten over gifschepen krijgen weer de aandacht die ze verdienen. Ik denk dat het wel goed komt.

 30. Thera Thera

  Avatar van Thera
  Hm, niet helemaal mee oneens. Maar eh… er zijn ook vrouwen bij die juist de man hebben verlaten, of een prachtexemplaar in huis hebben.
  En er zijn een heleboel vrouwen (mannen ook trouwens) die gewoon mooie dingen doen op het weblog.
  En eh… http://www.youtube.com/watch?v=yJnhM8aNXeA
  Reactie is geredigeerd

 31. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  Coming Soon, op het moment dat ik de eerste keer reageerde stonden er een aantal vraagtekens in mijn reactie, dat betekent dat ik benieuwd was naar de antwoorden daarop op van Mihai, dat ik meer wilde weten… een respons bleef uit (zoals ik al eerder schreef), ik wil best meer weten, maar als iemand, Mihai, in dit geval besluit niet te reageren op mijn vragen vind ik dat ook prima hij hóeft niet te reageren, ik hoef niet te weten wat hij niet kwijt wil! Tot zover het verschil tussen willen weten en hoeven weten.
  Ik ben met je eens dat er een verband gelegd is met een eerder stuk van Mihai waarin hij schreef dat hij geen gevoel had, ik denk dat dat iets is wat blijft hangen en (onbewust) meeneemt naar een volgend stuk.
  Als laatste dit: jij zegt ‘Mihai beschrijft wat hij waarneemt’, klopt (en dat doet hij best goed m.i.), alleen wel op een provocerende manier, die ík, begrijp me niet verkeerd best kan waarderen, kennelijk is dat niet helemaal duidelijk. Maar tegelijkertijd kán je reakties als hierboven verwachten… het lokt uit tot… Het woord veroordelen gebruikt door mij, inclusief de vragen in mijn eerste reaktie waren ‘met een knipoog’ (ik zal ‘m er de volgende keer bijzetten…), een soort van ‘uit de tent lokken’ (dit in het kader van de camping ;-))… meer niet – kennelijk is dat niet als zodanig opgevat!

  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd

 32. PF PF

  Avatar van PF
  (b>1.Ze zijn te kwetsbaar om een 06-lijn te bellen, dus ze kwijlen op de liefdesblogs. Een virtuele kus van hun blanke Venus en ze kunnen nog een dag verder.

  2.Dan heb je de boulimische ex-huisvrouwen.

  Op zich een goede ontwikkeling, zo’n weblog, als gratis groepstherapie voor losers.

  1. ‘Ze’ = generaliserend. Een doodzonde in de rationeel analytische methode van de ‘filosofie’. Personalisering, het werken met concrete praktijkvoorbeelden- bijvoorbeeld de eigen omstandigheden, voor/nadelen gebrek/ aan liefdesrelatie – werkt hier beter. Te kwetsbaar ‘subject’, het verleden en het ‘hier en nu’ voor ‘Mihai’ ? ‘

  Blanke Venus’ = metafoor of sexistisch/ racistische opmerking ?
  blank= maagdelijk, onschuldig, het onbeschreven blad, de verlegen tiener met vlechtjes in het blonde haar. Het stereotype van de ‘prinses in de gevangenistoren’ ? Of een vergissinkje en moet ‘blank’ gelezen worden als symbolisch voor het ‘domme westen’.

  Zo’n opmerking maakt niet veel duidelijk over de betekenis van ‘de romantische liefde’ in ‘Mihai’s’ leventje als trotse blinkende ster tussen de uitgedoofde rest. Mihai, de uitzondering der uitzondering der uitzonderingen, de onvergangelijkheid en onkwetsbare rots zelf. Het rakettenschild waaronder het goed schuilen is, duh.

  Opzichtige missers van onze ‘huisfilosoof’, deze kamergeleerde.

  2.
  a) boulemisch(vetzucht) anorexia ( hongerzucht). Idem als met ‘ze’. Bent u bekend met zoveel vrouwen die aan boulemie lijden ? Of is dat geen lijden van meisjes/vrouwen maar zielige aandachtrekkerij om u te verleiden ?
  En uw portemonnaie leeg te kloppen want u moet schokken voor de therapie ? Hoe komt ‘boulemie’ nou ineens in het verhaalt terecht.

  Hoe kijkt u als erkend socioloog/filosoof tegen welvaartziekten in het algemeen aan.

  b) ‘ex-huisvrouwen’. Ex -huisvrouwen is geen ras of zo. Die categorie is zelfverzonnen, huisvrouwen als apart ras bestaan in uw hoofd. Verdeel en heers. Er bestaan vrouwen, klaar.
  U doet nogal minzaam, het heeft zo’n ondertoontje over huishoudelijke taken en beheer. Weleens van ‘huismannen’ gehoord ?

  3. ‘Huismannen’ zijn het soort ‘losers ‘waarop u doelt.

  Hebt u in uw hoedanigheid als ‘waarnemend visionair’ praktijkervaring opgedaan met therapie en met ‘groepstherapie’ in het bijzonder ?

  Zo ja, is uw hoofd daardoor van schaamte vervuld want ‘therapie’ is een nederlaag voor ‘het ego’
  Zo nee, wat is er mis met therapie ?

  Hoe en waardoor genezen de wonden bij Mihai. Drugs, reizen in de fantasie, hoerige sex, drankgelagen en orgies, 180 p/uur scheuren, paardrijden, pijproken of twee keer per dag met hondjes door de buurt lopen, lezen zonder ooit ook maar te glimlachen ? Elk kind de stuipen op het lijf jagen ? Is hij in zijn vrije tijd een exhibitionist ? Droomt hij weleens over succes of bedpret ?
  Wat doet onze huisfilosoof zelf om de vreselijk nutteloze onverdraaglijke aandoeningen van al zijn vilein, ondankbaar, verwende sentimenten te compenseren , te rationaliseren ?

  Lullige stukjes op een gratis blog publiceren, dapper hoor. Goed zo, braaf gedaan, hier nog maar een koekje omdat je zo zindelijk bent.

 33. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Berbara

  Ik heb je eerste reactie als heel veroordelend gelezen. De vragen heb ik als retorische vragen gezien, dus vragen die niet op een antwoord zitten te wachten, maar die een antwoord al ingebouwd hebben. Daarna zag ik je reactie als een reactie op de man, niet op de bal, dwz een reactie op mijn persoon en niet op mijn stuk. Ik zag het niet echt als een interesse in mij persoonlijk, maar een afkraak van mijn karakter. Daarom heb ik er niet op gereageerd.

 34. Berbara Berbara

  Avatar van Berbara
  Mihai, zo zie je maar dat woorden soms over kunnen komen op een manier zoals ze níet bedoelt zijn… ik ken jou niet en daarom zou het te idioot voor woorden zijn om op de man te willen spelen. Ik had me wellicht duidelijker en op een andere manier kunnen uitdrukken, want ook jij kent mij niet en misschien is het dan teveel gevraagd mijn eigenlijke ‘bedoeling’ te doorzien! Kortom; als ik jou het idee gegeven heb dat ik je karakter afkraak (wat ik gewoonweg niet kan én wil doen, omdat ik jouw karakter niet ‘ken’, heb slechts ‘enkele woorden’ van je gelezen), weet dan dat niet mijn bedoeling is geweest!

 35. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  Nu ingelogd.
  De verkeerde fouten maken?
  Zijn er verkeerde fouten? Oh nee, dat moet ik daar reageren. Deze reactie is niet geredigeerd.

 36. Maria-Dolores Maria-Dolores

  Avatar van Maria-Dolores
  @Mihai,

  nou en?

  volgens mij is het hele leven een gratis groepstherapie. nou ja, gratis, soms is de prijs die je ervoor betaalt best hoog…

Leave a Reply