Skip to content

Leven op een planeet met 4 dimensies

Het schijnt dat mijn weblog gelezen wordt door een man op Flikaria, een planeet in een parallel universum. Ik kreeg namelijk een email (een tijdje geleden) van Seb Przd, de bewoner van deze wereld, wereld die met onze wereld tegelijkertijd bestaat. Je zou kunnen zeggen op dezelfde plek, maar dat is niet de beste uitdrukking. Seb Przd leeft namelijk in een wereld met vier ruimtelijke dimensies.

Deze eigenschap van zijn wereld maakt het mogelijk dat onze universums door elkaar lopen. Nou, ik snap het dat het een ingewikkeld verhaal is en het is ook niet mijn bedoeling om het hier uit te leggen, want eerlijk gezegd, ik snap het ook niet helemaal goed.

Als we Seb’s universum van 4 naar drie dimensies zouden veranderen, zouden we het hele heelal tot een grootte van een paar honderd meter kunnen reduceren. Kijk bijvoorbeeld naar de bovenste foto van zijn huis en tuin. Het is echter niet zo, dat zijn wereld echt zo klein is. Want als je aan de andere kant van de planeet loopt, kom je andere dingen tegen. Bijvoorbeeld een volledig treinstation, met andere huizen in de omgeving, zoals in de onderstaande foto.

Je zou je je kunnen afvragen: waar hebben ze een trein, laat staan een treinstation, voor nodig, op een planeet, dat in diameter niet groter is dan tientallen meters? Maar dat ik de verkeerde vraag, als je de vierdimensionaliteit goed begrijpt. Want als je de trein neemt en je gaat weer aan de andere kant van de planeet, kom je niet terug bij Seb’s huis, maar op het strand (bijvoorbeeld).

Weer aan de andere kant van de planeet bevindt zich een aantal kerken.

Had Escher maar zo’n digitale kamera.

Schijnt bedriegt, want ze zijn daar op Flikaria niet alleen bezig met naar de kerk gaan. Zoals alle normale mensen op de Aarde, houden ze op Flikaria van sport. Ga je nog een keer rond Flikaria, kom je bij een basketbalveld.

Misschien kan je de vierdimensionaliteit beter begrijpen als op Flikaria naar de hemel kijkt. Dan krijg je een heel ander beeld, van een heelal dat zich ronddraait om elk punt waar je naartoe kijkt. Deze meervoudigheid aan sferische ruimte, maakt Flikaria voldoende groot voor een hele wereld.

Ik was natuurlijk benieuwd om Seb en zijn familie (ja daar hebben ze ook familie) beter te kennen. Toen stuurde hij wat foto’s van zijn baby.

En van zichzelf. We zien in deze foto’s hoeveel Seb’s universum, ondanks de verschillen, op onze lijkt. De fotocamera’s daar worden ook in megapixels beschreven en de bekende Aardse merken zijn daar aanwezig.

En omdat het voor mij shockerend zou zijn heeft Seb het me pas heel laat verteld en dat doe ik met mijn lezers ook: Flikaria is niet slechts een parallel universum, maar het is molecule voor molecule identiek aan ons Universum. Dat betekent dat daar een vierdimensionele Mihai rond loopt (dus ook een identieke jou).

Dat is even wennen en Seb zegt dat hij met Mihai daar geen contact heeft genomen, maar er zit een luchtje aan zijn verhaal. Want waarom zou Seb mijn weblog in deze wereld lezen en niet de weblog van Mihai op Flikaria? Waarom zou hij met mij contact opnemen en niet met de andere Mihai?

Aan de ene kant zou je het Seb’s daad kunnen begrijpen. Pen pals in andere landen zijn nu eenmaal spannender, laat staan in andere werelden, zelfs zijn ze helemaal niet anders dan onze buren, die we misschien nooit gezien hebben. Ik heb echter, zoals ik mijzelf ken, een vermoeden dat Mihai op Flikaria erachter zit. Hij wil namelijk contact met me opnemen, maar hij durfde het niet meteen, om een eventuele shock te vermijden. We zien ons namelijk als uniek en als het blijkt dat er nog een andere, precies identiek aan ons, rond hangt, dan hebben we een probleem met onze persoonlijke identiteit.

Aan de andere kant ben ik een beetje boos. Als Mihai op dezelfde manier als ik denkt en weet dat ik zoals hem denk, dan weet hij dat ik niet zo makkelijk onder de indruk raak, dat er weinig is dat mij nog kan shocken. Maar als het waar is dat Mihai op Flikaria erachter zit, dan is dit toch het beste bewijs dat we onszelf heel weinig kennen, want ik zou niet verwachten dat ik in zijn situatie, met een omweg contact zou zoeken. Maar ja, ik begrijp Mihai niet.

(ps. Meer fotos van Seb zijn hier te vinden)


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

15 Comments

 1. jeg synes jeg synes

  Avatar van jeg synes
  Schitterend dit verhaal over jouw alter ego in de 4-dimensionale wereld…..
  Ik kan me er wel wat bij voorstellen…want ik droom vaak in een soort 4-dimensionale wereld…..dan zie ik mezelf vanuit mezelf en van daaruit zie ik mezelf nog een keer…..zo’n soort droste-achtige effect maar toch net even anders…

 2. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Heerlijke platen. Die Seb heeft lekker zitten shoppen.
  Bij de eerste twee zie je nog duidelijk de kegelvorm, maar bij 3 lijkt het al mooi op een bol. Die Escher-achtige platen zij ook heel mooi en die weglopende lijsten vind ik helemaal geweldig!

  Verhaaltje vind ik minder, maar daar geef ik mijn beperkte voorstellingsvermogen maar de schuld van 🙂 4 ruimtelijke dimensies, daar kan ik niets mee.

 3. ali cirillioglu ali cirillioglu

  Avatar van ali cirillioglu
  Wel leuk!

  Ik moet het nog een keertje bekijken 🙂

  Gegroet en Selam.

 4. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Seb werkt met pano’s die verkregen zijn door meerdere opnames aan elkaar te "stitchen". Daar gaat best wat werk in zitten voor een echt fatsoenlijk resultaat.
  Hij zegt zelf "I correct the errors by erasing".
  Ook dat noem ik "shoppen", nabewerken.

  Voor wat betreft de "aardbol" foto’s:
  Panoramafoto (liefst 360 graden)
  photoshop flip vertical
  vierkant maken, dus hoogte aanpassen.
  filter polar coordinates

  De "Escher" platen zouden inderdaad gewoon zo geplakt kunnen zijn. Dan krijg je vaak kromme lijnen en Seb heeft hier heel mooi mee gespeeld.

  De truc van die doorlopende lijsten/lenzen ken ik niet. Ga ik nazoeken, want ik vind het echt leuk.

 5. Alice Alice

  Avatar van Alice
  @Mihai,
  Wat een leuk blog is dit geworden!
  ik vind alles mooi, het verhaal en de foto’s wat een mooie foto’s!

  meer meer meer !!
  we want more :))

 6. alice alice

  Avatar van alice
  Ow. Mihai, ik lig helemaal in een deuk !!!

  hahahahhah….
  citaat:
  This is one of the weirdest movies I’ve ever seen. I picked it up kind of randomly at the video store, thinking it would be a silly musical. It ended up being like a two-hour movie about Willy Wonka’s Oompa Loompas, not in subject matter but in the weird feeling it gives you. I don’t recommend this movie, but I felt like I had to comment about it somewhere just to get it out of my system. There should be a support group for people who have seen this film.

 7. Alice Alice

  Avatar van Alice
  *floep*!
  ik bedoel NU,

  ik ga ook eens kijken in the local videotheek,
  maar ze zullen hem wel niet hebben denk ik,
  ik ben benieuwd of ik dan ook behoefte heb aan een supportgroup..

  Dan kom ik je wel weer lastig vallen denk ik, en dan zeg ik dat het allemaal jou schuld is!:))

 8. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Alice

  Je moet mij niet als therapeut kiezen, want ik heb geen morele waarden.

 9. alice alice

  Avatar van alice
  dan kijk ik de film alleen,
  gedreven door een onnoembaar verlangen,
  ….
  gedreven door mijn verlangen te voelen!
  want dan weet ik dat ik leef

Leave a Reply