Skip to content

K.I.S.S.

Ik wil intelligenter lijken dan ik ben. Dus bij het lezen van een artikel over hoe je intelligenter lijkt, zag ik mijn schone kans om de vergaarde kennis in de praktijk te brengen.

Welnu, volgens de onderzoekers van Princeton University, schrijvers die lange en ingewikkelde lettertypen onnodig gebruiken, creëren de indruk dat ze dom zijn. Daarentegen eenvoudige tekst en simpele woordgebruik scoren beter bij de lezer.

Tijdens vijf experimenten schotelde Daniel Oppenheimer (familie van?) een groep studenten verschillende stukjes tekst voor de neus, waarin het lettertype en het woordgebruik werden veranderd. Zij moesten de intelligentie van de schrijver inschatten. Als de schrijver lange woorden onnodig gebruikte, of als de tekst met chique fonts was afgedrukt, werd hij als dommer ingeschat.

Dus vanaf nu schrijf ik slechts eenvoudige woorden, met eenvoudige lettertypes. Zoals de computerprogrammeurs het adviseren: K.I.S.S. Keep it simple, stupid. Of had ik het misschien toch niet moeten verklappen.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

5 Comments

 1. Tijdrover Tijdrover

  Avatar van Tijdrover
  Ik kende het onderzoek al. Uiteindelijk denk ik wel dat wat niet begrepen wordt, of waar men geen moeite voor wil doen direct als dom wordt afgeschilderd misschien. Luiheid, en laconiciteit is de dood voor elke moeilijke tekst. Ik ben het volstrekt oneens met het onderzoek, omdat het voor niet zo geldt. Wel moet je aanspreken, en niet al te ingewikkelde zinnen schrijven. Maar ben je daarmee meteen intelligent? Ik krijg dan de indruk dat het meer een gevoel is dan een rationeel idee.

  Toevallig las ik onlangs een schrijver die meende dat hij allerlei dingen opschreef die lezers net konden begrijpen… Daardoor voelde de lezer zich – naar zijn zeggen, intelligenter… Net boven het cliche uitreiken zeg maar.

 2. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Tijdrover

  Je bent met het onderzoek oneens, maar ik zie het niet hoe.

  “Uiteindelijk denk ik wel dat wat niet begrepen wordt, of waar men geen moeite voor wil doen direct als dom wordt afgeschilderd misschien.”

  In het onderzoek veranderde men het lettertype en aan de hand daarvan schatten de deelnemer de schrijver meer of minder intelligent. Dus het had niet met de moeite te maken.

  “Wel moet je aanspreken, en niet al te ingewikkelde zinnen schrijven. Maar ben je daarmee meteen intelligent?”

  Een goede skiër kan ook langzaam skiën. Dat geldt ook voor een tekst. Als je dezelfde ingewikkelde idee met eenvoudigere woorden kan uiten, dan ben je inderdaad intelligenter. In de filosofie/argumentatie wordt men geleerd om op de ingewikkelde delen te letten. Als een filosoof ergens iets ingewikkelds schrijft, dan is dat stukje verdacht. Hij wil iets verbergen, een argument dat niet helemaal klopt. Ok, er zijn ook uitzonderingen, maar toch.

  “Ik krijg dan de indruk dat het meer een gevoel is dan een rationeel idee.”

  Dit spreekt het onderzoek niet tegen. De studenten hebben de tekst op gevoel beoordeeld.

 3. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Ik ben dislektisch wat kan ik daaraan doen?

  een hulpeloos jongentje:C

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @anoniem

  Voor zover dat ik het weet is dyslexie voor een deel op te lossen door training en behandeling. Volgens mij weten ze het op school, als je vraagt, wat je precies moet doen. Of de huisarts vragen.

Leave a Reply