Skip to content

Journalistenlogica

Vandaag in Trouw staat een artikel over de afscheid van Carla del Ponte, de hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-tribunaal. Daar lezen we dat Carla zich sterk heeft gemaakt voor een eerlijke rechtsgang en dat ze geen ’overwinnaarsrecht’ hanteert, omdat ze zowel Serviërs als Bosnische moslims en Albanese Kosovaren heeft vervolgd. So far so good. Maar waren niet dezelfde kranten diegenen die de overwinnaar van de oorlog in Kosovo de NAVO hebben verklaard? Zo ja, hoeveel Amerikanen, Britten of Nederlanders heeft Carlatje aangeklaagd?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

10 Comments

 1. laila laila

  Avatar van laila
  Trouw heb ik even weer extra voor drie weken en ik ga het artikel zo in de trein lezen.

  Een scherpe vraagstelling!

 2. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @ laila

  ==Een scherpe vraagstelling!==

  De vraag was ook gesteld aan de Amerikaanse advokaten door Michael Igantieff, die in zijn boek “Virtual war : Kosovo and beyond” een gesprek met de toenmalige aanklaagster Lousie Arbour, weergeeft: “When I tell her I have been talking to American military lawyers about the Tribunal, she leans forward, ‘And what do they say? Do they accept our jurisdiction?’

  American air-force lawyers, attached to the American European Command expresses themselves cagily. Yes, in theory, they concede, Arbour has jurisdiction over our pilots. In practice, they say, we’d never give them jurisdiction. Any pilot accused of war crime would be flown home and tried under the American uniform code of military justice.”

 3. Annem. van den burg Annem. van den burg

  Avatar van Annem. van den burg
  @ Mihai.
  Je weet het toch? Alles wat westers is èn misdaad zoals oorlogen, komt nooit voor rechtbanken.
  Del Ponte is trouwens goed genaaid door Kosovo cum suis. Ze heeft sowieso de rechtsgang al verkracht door bij voortduring openlijk alle verdachten als oorlogsmisdadigers te betitelen en hen zodoende al ==schuldig== te verklaren voordat zij terecht stonden!

  Het wordt tijd voor jouw rechtbank, Mihai. Je kan je toch wel voorstellen dat alles in het werk zal worden gesteld om dat te voorkomen?
  Groet, Annem.

 4. Aad Aad

  Avatar van Aad
  Zet je wel aan het denken.
  Ook dat Amerika dergelijke tribunalen niet erkend (net als Milosovics), uit angst aangeklaagd te worden… Terechte angst denk ik.

 5. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Cher Mihai,

  Fransen zijn altijd stille aanhangers geweest van de Serven. Er waren twee franse piloten neergehaald en die heeft Chirac met z’n handlangers "losgepraat". Zolang Chirac leeft (en een deel van z’n "knokploeg") zullen de twee meest gezochte Serven niet voor een internationale rechtbank komen. Ze zouden namelijk een aardig boekje kunnen opendoen.

  Salutations, Maarten Boer

 6. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Maarten

  Maar vertel je mij waarom Wim Kok nog steeds vrij rondloopt terwijl hij niet zover is van Den Haag? Hij heeft toch Joegoslavië illegaal voor twee maanden plat gebombardeerd?
  Reactie is geredigeerd

 7. Ina Dijstelberge Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Rechtvaardigheid is een rek- en buigbaarbegrip…waarbij de vaandeldragers de touwtjes in handen hebben.
  Mihai, daar ben je in "Hoe Cronus zijn bastaard met Justitia oppeuzelt" toch uitgebreid op ingegaan?

 8. anoniem anoniem

  Avatar van anoniem
  Cher Mihai,

  Bestaat er legaal bombarderen??
  Churchill, Stalin, Mao en Truman zijn niet veroordeeld voor oorlogsmisdaden.
  Moet de franse generaal Janvier ook naar Den Haag?
  Dooddoener: Je kunt wel gelijk hebben, maar dat is inrelevant als je niet gelijk krijgt.

  Salutations, Maarten Boer

 9. Annem. van den burg Annem. van den burg

  Avatar van Annem. van den burg
  @ Mihai. Ik vind je == hoe Cronus zijn bastaard met Justitia oppeuzelt== heel opfrissend.

  Tot mijn schaamte heb ik pas drie jaar geleden de dissertatie van An. van Ginneken in handen gekregen en gelezen. Ik kreeg hem van een oud-docent intern. recht.

  Wel heb ik haar Radarwerk v.d. Intern. politiek. Ook haar Historical of the League of Nation.

  Annem.

 10. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @Maarten

  ==Bestaat er legaal bombarderen??==

  De eerste Golfoorlog is opgestart met een resolutie van de Veiligheidsraad, waarin het nadrukkelijk toestemming werd gegeven voor geweld. Dus dat is legaal bombarderen.

  ==Churchill, Stalin, Mao en Truman zijn niet veroordeeld voor oorlogsmisdaden.==

  En?

  ==Moet de franse generaal Janvier ook naar Den Haag?==

  Waarschijnlijk wel. Maar Srebrenica is met opzet in de handen van de Serviers laten vallen, als gevolg van een overeenkomst om het land opnieuw in te delen. In februari 2000 diende Francis Boyle, de advocaat van de Moeders van Srebrenica een aanklacht bij het Joegoslavië tribunaal in. In deze aanklacht argumenteerde Boyle dat Srebrenica het gevolg was van het Owen-Stoltenberg plan, waar Boyle zelf in naam van Bosnië in 1993 negotieerde, om Bosnië in drie delen te af te splitsen, langs etnische lijnen. Om dit te bereiken zouden er 1,5 a 2 miljoen mensen ‘verplaatst’ moeten worden. Dus ook de moslims in Srebrenica.

  Terwijl er in Nederland over nalatigheid wordt gesproken, zou het kunnen zijn dat de zuivering in Srebrenica met Westerse goedkeuring plaats heeft gevonden.

  Dat klinkt misschien gek, maar in die oorlog zijn meer etnische zuiveringen met Westerse zegen geweest. Richard Holbrooke, Clinton’s diplomaat schrijft in zijn boek “To End a War” dat hij “told Tudjman that the [Croatian] offensive had great value to the negotiations" and "urged Tudjman" to extend it.” Het ging om een offensief die 200.000 serviers had verdreven. Staatsecretaris Warren Christopher vertelde dat "We did not think that kind of attack could do anything other than create a lot of refugees and cause a humanitarian problem. On the other hand, it always had the prospect of simplifying matters," als voorbereiding voor de vredeconferentie bij Dayton.

  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply