Spring naar inhoud

Israël klaar voor aanval op Iran


Ariël Sjaron heeft het leger het bevel gegeven om in maart klaar te zijn voor een eventuele aanval op de Iraanse nucleaire installaties, vertellen “inside” bronnen de Britse krant Sunday Times. Daarmee zou Israël de oude stunt kunnen herhalen, van het bombarderen van een Iraakse kerncentrale. Alleen deze keer kunnen de consequenties veel groter zijn.Aanleiding

Volgens de Israëlische spionagediensten heeft Iran een aantal geheime verrijkingsinstallaties voor uranium, verborgen in burgergebieden. “Israel cannot accept a nuclear Iran” declareerde Sjaron een tijd geleden. “We have the ability to deal with this and we’re making all the necessary preparations to be ready for such a situation.”

Rechtmatigheid
Volgens de regering in Teheran zal men slechts atoomenergie voor vreedzame doeleinden. Tegelijk behoudt Iran het recht voor zichzelf om nucleaire wapens te hebben. Iran dreigde in september om haar handtekening van het non-proliferatieverdrag te schrappen, wat het bezitten van atoomwapens rechtmatig zou maken.

Reden
Vanuit het Iraanse gezichtspunt is het land onder dreiging. Het hebben van atoomwapens de enige verzekering tegen een Amerikaanse invasie. De V.S. willen Iran geen garantie geven dat ze Iran niet zullen aanvallen en ze hebben Iran in 1946 en 1980 met een atoomaanval gedreigd.

De Israëlische militaire vliegtuigen vliegen voortdurend verkenningsvluchten langs de Iraanse de grens als onderdeel van een Amerikaanse-Turkse-Israelische dreigement. Dit dreigement houdt ook in een mogelijke opsplitsing van Iran in meerdere delen, een deel voor de Koerden bijvoorbeeld.

Het Israëlische leger is inmiddels groter dan alle NAVO legers (behalve dat van VS). Generaal Lee Butler, Clinton’s hoofd van Strategic Command vertelde over Israel: “it is dangerous in the extreme that in the cauldron of animosities that we call the Middle East, one nation has armed itself, ostensibly, with stockpiles of nuclear weapons, perhaps numbering in the hundreds, and that inspires other nations to do so.”

Pakistan, Iraans buurland, heeft al atoomwapens en Saudi-Arabië, een oude Iraanse vijand, koopt/krijgt jaarlijks voor tientallen miljard dollars aan wapens uit de V.S. Het Amerikaanse leger is al in Irak aanwezig en bouwt een aantal permanente militaire kampen, wat voor Iran betekent dat de V.S. voor een lange tijd in Irak willen blijven. Nieuwe Amerikaanse kampen bestaan nu in Afghanistan, Pakistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Georgië en Azerbeidzjaan hebben hun territorium beschikbaar gesteld voor een eventuele aanval op Iran. Zodanig is Iran volledig omsingeld.

Dus met een regio tot in de tand (nucleair) bewapend, omsingeld door vijandige machten, heeft Iran een reden om zich te bewapenen. Het is bovendien het Iraanse gedachte dat nucleaire wapens een land meer invloed op de politiek in de wereld en zij denken dat ze daarop recht hebben.

Iraanse dreiging
Hoe dreigend is de Iraanse stelling dat Israël naar Europa zou moeten verhuizen? Twaalf procent van de Israëlische luchtmacht is permanent in oost-Turkije gestationeerd. Hetzelfde geld voor een deel van hun pantservoertuigen, schepen en onderzeeërs. Iran kan daardoor geen aanval op Israël uitvoeren, zonder een nucleaire tegenaanval te verwachten. Iran zou tegelijkertijd ook Turkije en de Israëlische onderzeeërs moeten aanvallen. Een aanval op Turkije als NAVO-lid zal meteen de NAVO bij het conflict betrekken. Bovendien hebben de Verenigde Staten al lang duidelijk gemaakt dat elk land dat Israël met massavernietigingswapens zal aanvallen, mag verwachten om van de aardebol te worden geveegd. Iran is dus geen dreiging voor Israël.

De mythe van Osirak
In 1981 bombardeerde de Israëlische luchtmacht de in aanbouw zijnde kerncentrale bij het Irakese Osirak. Israël pretendeerde toen, zoals nu, dat deze centrale voor kernwapens was bedoeld. Benjamin Netanyahu, de nieuwe kandidaat voor de Likud-leiding na het vertrek van Sjaron verklaarde dat als Sjaron geen maatregelen tegen Iran gaat nemen “then when I form the new Israeli government, we’ll do what we did in the past against Saddam’s reactor, which gave us 20 years of tranquillity”. Deze mythe is in onze collectieve geheugen gebleven, ondanks het duidelijke bestaande tegenbewijs. Richard Wilson, een natuurkundige van de Harvard universiteit, bezocht de gebombardeerde locatie en publiceerde een onderzoek in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature, met als conclusie dat de betreffende kerncentrale ongeschikt voor militaire doeleinden was.

Zijn we klaar voor een derde wereldoorlog?
De Islamitische wereld is totaal opgefokt. Irak lijkt niet op de beloofde welvarende democratie. Kritische kranten worden verboden, de kantoren vernietigd en de journalisten gearresteerd, bedreigd, mishandeld en vermoord. Al-Jazeera is het doelwit van voortdurende aanvallen. Vakbondsleden, mensen- en vrouwenrechten activisten, die een gezonde democratie vormen, zijn hun leven ook niet veilig. Irak en het Midden-Oosten wordt onderworpen aan een Amerikaanse propagandacampagne. De Iraakse fabrieken worden voor spotprijzen aan buitenlandse multinationals verkocht. De oliecontracten worden in het geheim getekend door officials die hun macht aan het bezettingsleger te danken hebben, wat voor veel Irakezen een roof betekent. Voor de hele Islamitische wereld is het Irak-project een farce, bedoeld om het land leeg te roven.

Daardoor kan een Israëlische aanval op Iran onverwachte grote consequenties hebben. In Europa kan de radicalisering toenemen en we kunnen een herhaling van de Franse rellen tegemoet zien, deze keer op een grotere schaal. Moslims vanuit de omringende landen zullen nog sneller bereid zijn om naar Irak, Tsjetsjenië of zelfs Iran (als daar een oorlog uitbreekt) te reizen, om aan de oorlog deel te nemen. In landen zoals Egypte, Saudi-Arabië, Pakistan en Golfstaten waar pro-westerse regimes regeren kunnen opstanden deze regimes omver werpen. De nieuwe ontstane regimes zullen een massief arsenaal aan moderne wapens erven, inclusief de Pakistaanse atoombom.

Na het uitgeven van 300 miljard dollar in Afghanistan en Irak, vraagt het Pentagon nog 100 miljard voor het volgende jaar in Irak. Deze kosten zijn een zware slag voor de Amerikaanse en westerse economieën. De Israëlische economie kan ook geen langdurige oorlog onderhouden. Samen kunnen ze een nieuwe guerrilla oorlog niet aan. De rest van NAVO zal daardoor erbij moeten springen. En we zijn niet goed voorbereid voor nieuwe golven “homegrown” terroristen.

Weten oud-generaal Sjaron en oud-elitestroepenlid Netanyahu waar ze mee bezig zijn?

Gepubliceerd inUncategorized

Een reactie

  1. N = 1 N = 1

    Avatar van N = 1
    En het griezelige is dat ruim 66% van de Republikeinen een geloof aanhangt dat het nieuwe Armageddon voorspelt, waarna het einde der tijden aanbreekt en alle gelovigen linea recta naar de hemel zullen gaan. Zij dus. Bush is één van hen, en zal dus niets doen om dit scenario te proberen te voorkomen. Sterker nog, hij ziet het als een geloofsdaad om dit Armageddon te Bespoedigen…

Geef een reactie