Skip to content

Ik wens je niks.

Wat is dat voor een onzin die je me vertelt “ik wens je een voorspoedig en gelukkig nieuw jaar”?

Een wens is een begeerte, een gedachte die in je hoofd regelmatig terug komt, een sterke drang om iets in de werkelijkheid te zien gebeuren. Hoe vaak zal je dan in 2007 wakker worden met het verlangen dat ik een nieuwe klant ga werven? Hoe vaak zal je dromen om mij in een nieuwe SUV te zien, of in een grote villa in Wassenaar, met het jackpotwinnende oudejaarslot in mijn hand? Hoe vaak hoop jij om mij in een orgie met exotische dames te zien? Niet zo vaak hé? Wat is dat dan “ik wens je een … nieuw jaar”, iets anders dan losse woorden? Een hoopje syllaben. Klinkers en medeklinkers door elkaar. Een verzameling letters. Geluiden die jij denkt betekenis te hebben, maar die niets anders zijn dan holle klanken?

Waarom vertel je me niet eerlijk wat je wensen echt zijn?

Je wenst dat je progenituur jouw advies goed zal volgen en door jou ingepaplepelde leugens op zijn eerste sollicitatiegesprek, zonder enige blink zal spugen.

Je wenst niets anders dan dat de moslims in Irak zich zullen realiseren dat jouw olie, door ongelukkige omstandigheden onder hun zand is beland. Je wenst dat de moslims hier de moslims daar zullen verketteren, voor hun hardkoppigheid.

Nee, je wenst mij helemaal niks. Je wenst jezelf allerlei chimères en anderen Chimaeras.

En waarom al die losse woorden nu? Wat is er zo bijzonder aan vandaag? Je denkt aan andere dieren superieur te zijn, intelligent te zijn, omdat je vandaag een “traditie” noemt. Maar wat is zo bijzonder aan vandaag? Hoe onderscheidt vandaag zich van gisteren, eergisteren, anders dan slechts het feit dat vandaag 365 dagen later is dan een dag, die je ook net zo bijzonder vond?

Je vindt je zelf slimmer dan de dieren, zeg je? Je gaat vandaag op een willekeurig moment van de nacht naar gekleurde lichtjes als een zombie staren en knallende geluiden zelf maken. Je gaat verzuurd vruchtensap drinken, dat jij in je hoofd allerlei eigenschappen toekent, je fantaseert dat het iets anders is dan verzuurd vruchtensap.

Je bent opgewonden, je bloeddruk is gestegen, je hart klopt harder, je pupillen zijn groter en je denkt dat dit allemaal een soort magische eigenschap van vandaag en van je ras is, een zogenaamde vrolijkheid, een door niemand begrepen woord: GELUK. Maar waarom dat, waarom beeld je je dat in, terwijl het slechts in je hoofd is, terwijl je anderen die je hetzelfde ziet doen, na doet, terwijl je van anderen dezelfde holle klanken hoort “gelukkig nieuw jaar”? Welk ander beest leeft in een vergelijkbare psychose?

Welk ander beest verandert een deel van zijn voedsel en zijn beschutting in een in de lucht vliegende, gekleurde knallen? Welk ander beest staart er als een idioot naar? Welk ander beest is in staat om het voedsel van een ander beest van zijn mond weg te rukken, zodat hij zelf als een mongool naar gekleurde lichtjes kan staren?

En dan is het zover, de volgende dag. In je hoofd (en slechts in je hoofd) een heel nieuw jaar. Met een knallend hoofd van te veel verzuurde, gefermenteerde en gedistilleerde vruchtensappen, begin je aan je menselijke lot. Het is de tijd, zeg je, om vanaf vandaag jezelf niet meer als een varken vol te proppen. Vanaf vandaag inhaleer je geen rook uit ingerolde bladen meer. Vanaf vandaag ga je stukjes metaal optillen. Je hebt namelijk, in tegenstelling met de andere beesten, goede voornemens, en een zogenaamde vrije wil. Voor één dag natuurlijk, want vanaf morgen is alles weer normaal. Vanaf morgen stijgen weer de pluimen uit je mondhoek, terwijl je dungesneden, in vet verwarmde stukjes aardappels mechanisch in je mond gaat proppen, terwijl je (weer) naar gekleurde lichtjes staart, op een glazen oppervlak.

Daar ben je, daar, de mens in al zijn pracht en praal, in het nieuwe jaar, met je geest, moraal, geluk, vrije wil en al je superieure trekjes. Het bovengezegde kan helemaal niet waar zijn, roep je in jezelf. Je bent een echte mens, die echt speciaal is. En die Mihai daar… voor je “beste wensen” ondankbare Mihai… die is slechts een zure pruim.


Geredigeerd door Pascale Esveld

27 Comments

 1. lidy lidy

  Avatar van lidy
  Mihai, ken je het gezegde niet, hoop doet leven? Astroloog noemt geluk poëzie, want poëzie sluit lompheid uit. Ik wens je een poëtisch jaar toe!

 2. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Lidy

  Quote: ”Ik wens je een poëtisch jaar toe!”

  Ik weet niet of dat goed of slecht is, maar ik ga lekker veilig doen en wens ik je precies hetzelfde terug.

 3. zeehond zeehond

  Avatar van zeehond
  onzin? waarom maak je er dan zo’n punt van, doe gewoon mee man. de beste wensen jij wolk atomaire deeltjes!

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @zeehond

  Quote: ” waarom maak je er dan zo’n punt van”

  Om de anderen te pesten.

 5. moedermetherstellendehond moedermetherstellendehond

  Avatar van moedermetherstellendehond
  tis wel iets om over na te denken ja! Als ik iemand een goed 2007 wens denk ik er niet meteen bij na dat die iemand "goed" vertaalt in "in een nieuwe suv rijden", voor mij is "goed" meer iets als "geen tegenslag". Mag dat wel? Anders wens ik gewoon iedereen datgene wat ze mij ook toewensen.

 6. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @moedermetherstellendehond

  Vroeger, toen ik nog mensen nog iets wenste, dacht ik helemaal niet dat het iets zou betekenen. Het was gewoon een zinnetje, zoals “goede dag”, een gewoonte dat je automatisch vertelde. Er was geen echte wens of gedachte daarachter. Dat is mijn punt.

 7. Lidia Fourdraine Lidia Fourdraine

  Avatar van Lidia Fourdraine
  Nieuwjaarswensen versturen aan en ontvangen van mensen die je liefhebben is leuk, maar in vele andere gevallen is het hypocriet. Toch is het een oude en mooie traditie, die ons helpt onthouden dat een nieuw jaar is gekomen. Het vrolijkt ook de donkere winterdagen op.

 8. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Lidia

  Quote: ”Toch is het een oude en mooie traditie, die ons helpt onthouden dat een nieuw jaar is gekomen.”

  Ik schrijf soms blogs in de vorm: “Jullie geloven dat A het geval is. A kan niet waar zijn omdat B, C, D etc. dus mijn conclusie is X” Ik krijg soms reacties terug “X kan niet waar zijn omdat A het geval is.”

 9. JohandeWith JohandeWith

  Avatar van JohandeWith
  Mihai, Den Denker, het is goed zo. Een waarlijk denkend mens weet meestal wat te doen. Bij nader inzien zullen variabelen bijgeschroefd dienen te worden, doch dat is het Leven.

  Toch wens ik u niet slechts een goed jaar toe, maar een goed verder Leven in alle varianten.

 10. evy evy

  Avatar van evy
  @ Mihai: Het ergste moet nog komen. Een stuk of tien nieuwjaarsrecepties waarop je geacht wordt breed glimlachend een stevige hand met de beste wensen te geven aan wel honderden mensen. IK krijg het er nu al warm van.

 11. jeg synes jeg synes

  Avatar van jeg synes
  pestkoppen behoren er ook te zijn….so go along
  ….let go out and enjoy it…so do we!!!
  :))))

 12. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Oeps, evy, wat erg. Tijdje ook last van gehad. Ik leef met je mee.

  @Mahai,
  Ja, dat vindt men heel rare gedachtes …

 13. Ragfijn Ragfijn

  Avatar van Ragfijn
  Toch een hoop mensen hier die over een vrije wil denken te beschikken…

 14. Henk van Leuken Henk van Leuken

  Avatar van Henk van Leuken
  De juiste woorden gebruikt, om mijn dag weer zoet te maken zuurpruim.

  Maar alternatieven voor verzuurd sap vind je bij een bezoek aan mijn blog.

  Reactie is geredigeerd

 15. patalup patalup

  Avatar van patalup
  mihai, je hebt gewoon besloten om culturele conventies te ignoreren. dat kan. er is verder niets gebeurd dan dat de aarde weer op hetzelfde punt is op zijn baan rond de zon als 365 dagen geleden. sommigen mensen gebruiken dit tijdstip om contacten met elkaar aan te halen, terug en vooruit te kijken. jij doet dat niet. (al dan niet uit je onvrije wil) waar maak je je druk om?
  Reactie is geredigeerd

 16. K K

  Avatar van K
  Op deze manier kun je alles wel weg-rationaliseren. En je hebt het altijd over beesten; het verschil tussen mens en dier lijkt me te liggen in de verbeeldingskracht.Wat jij hier doet is die verbeeldingskracht tot onzin verklaren. Dat vind ik nou dom. We willen namelijk liever niet enkel denken; we willen ook voélen en dat voelen is verweven met onze verbeeldingskracht. Als je nou zegt dat je niet wil voelen is dat je eigen keus. De meeste mensen vinden dat heel lekker, dus dat is de reden dat jouw visie voor hen niet op gaat.

 17. christinA IP213.84.211.137 christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =Mihai… die is slechts een zure pruim. =

  Geeft niks, feesten vier je wanneer ze vallen. Nu blijkbaar. Gelukkig nieuwjaar.

Leave a Reply