Skip to content

Ik ben een fundamentalist

Ik ben een nietdodenfundamentalist. Het nietdodenfundamentalisme is de overtuiging dat het doden van een mens in geen enkel geval is toegestaan. Zelfs niet als zelfverdediging of om andere mensen te redden. Stel dat iemand mijn vriendin gaat verkrachten en daarna in stukjes afhakt. Stel dat de dader na deze misdaad op mij af zou komen met een mes. Stel dat ik zou weten dat op mij hetzelfde lot zit te wachten. Stel dat mijn kinderen of etnische groep uitgeroeid zou worden. In geen enkele geval zou ik een andere doden.

Ik weet dat dit standpunt rationeel onverdedigbaar is. Maar deze beslissing is genomen zonder een rationele overweging. Als er vrijheid bestaat dan is deze beslissing de meest vrije beslissing. Als er moreel bestaat, dan is deze beslissing de meest morele beslissing mogelijk. Het nietdodenfundamentalisme de meest morele overtuiging die er mogelijk bestaat.


Geredigeerd door Pascale Esveld

4 Comments

 1. Nico Nico

  Avatar van Nico
  Stel dat je vriendin wordt verkracht, zal je haar dan niet te hulp schieten? of laat je de verkrachter zijn gang gaan, bang dat je hem uitzelfverdediging kunt verwonden of zelfs vermoorden?

 2. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Staat het niet duidelijk? De hulp gaat zover tot het moment dat ik iemand zou moeten vermoorden, maar niet verder. Er is nog een clausule van de nietdodenfundamentalist. Stel dat hij/zij iemand per ongeluk gaat doden, bijvoorbeeld omdat een andere of zichzelf te hard had verdedigd tegen een andere. Dan moet de niet dodenfundamentalist achteraf ook zelfmoord plegen.

 3. Nico Nico

  Avatar van Nico
  Dus als je iemand per ongeluk doodrijdt of een door andere vergelijkbare ongeluk, dan pleeg achteraf zelfmoord?

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  ja. Het nietdodenfundamentalisme wil vooral voorkomen dat je mensen doodt om een persoonlijk voordeel te verkrijgen. Maar als je iemand gedood hebt dan is het moeilijk te zeggen of het daadwerkelijk een ongeluk/zelfverdediging/noodzaak was of dat je het gedaan hebt om je eigen belangen te bevorderen. Door zelfmoord te plegen realiseert de nietdodenfudamentalist drie dingen. (1) Hij bewijst het tegen zichzelf en tegen de anderen dat hij niet uit zelfbelang heeft gedood. (2) de nietdodenfudamentalist wordt allerter in de omgang met de anderen. (3) als hij in een groep nietdodenfudamentalisten leeft, neemt de groep maatregelen om ongelukken beter te voorkomen.

Leave a Reply