Skip to content

Hoe gaat het met je ventromediale prefrontale cortex?

Voor de mensen die nog in de vrije wil geloven is er een artikel over het trolley dilemma in het nieuwe nummer van het blad Nature. Het schijnt dat de mensen met schade aan een bepaald hersengebied een heel ander antwoord geven op dit dilemma dan de gemiddelde mens.

Maar waar gaat dit dilemma over? Proefpersonen worden gevraagd of ze bereid zijn om iemand voor de trein te duwen om het leven van meerdere andere mensen te redden. De gemiddelde mens beweert om het niet te doen. De mensen met een beschadiging in de ventromedial prefrontal cortex meent om wel een persoon voor de trein te kunnen duwen, zelfs als het om hun eigen kind gaat.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

6 Comments

 1. pdestappert pdestappert

  Avatar van pdestappert
  Blijkbaar heb ik geen beschadiging aan mijn ventromedial prefrontalcortex?De theorie van de vrije wil ontkent niet de biologische basis. Waarom dan wel als deze beschadigd is?
  Ik zal Nature zien te lezen.

 2. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Als een schade aan een gedeelte van je hersenen je tot andere beslissingen leidt dan anders, dan is de grootste kans dat het ontbrekende gedeelte een grote invloed heeft op hoe je beslist. Het is dus niet "moraal" dat je volgt om iets te beslissen, zoals het doden van mensen, maar een stukje in je hersenen.

 3. landheha landheha

  Avatar van landheha
  Als je net in een spijker gestapt bent beslis je ook heel anders…

 4. ronald ronald

  Avatar van ronald
  Vrije wil suggereert een "buiten materiele" substantie of fluidum? dat beslissingen neemt in jouw optiek?
  Dat je vrije wil wel degelijk aan de hersenen en de in haar opgeslagen (archaische?) parameters kunt koppelen is volgens mij omdat je met je opgeslagen informatie en kennis een beslissing neemt. Deze is intrinsiek.
  Niet vrije wil beslissingen zijn zij die buiten je om dwingend opgelegd worden. (De druk van de gemeenschap om op een bepaalde manier te handelen)
  Dat je met je vrije wil niet tot de juiste beslissingen zult komen komt omdat de parameters– de verzamelde gegevens- nooit volledig zullen zijn. Ook als je geen hersenbeschadeging hebt.

 5. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @ronald

  Vrije wil is een logische contradictie. Het veronderstelt na kunnen denken voordat je gaat denken. Het probleem is dat we onze gedachten niet controleren, “[r]ather they happen to us, jumping into mind” [Daniel Wegner, “The Illusion of Conscious Will”]. Onze gedachten vinden plaats (ontstaan) in ons hoofd. Hun ontstaan zou kunnen gebeuren volgens deterministische of volgens non-deterministische principes, à la quantum theorie. Hoe dan ook, het ontstaan van onze gedachten gebeurt buiten onze controle. Gedachten hebben daardoor, vanuit ons subjectief gezichtspunt bekeken, een soort spontaan karakter. Zeg maar dat er op een moment T0 in de tijd een gedachte in mijn hoofd ontstaat. Maar we worden ons pas bewust van deze gedachte (of wil) op een later moment T1. Om van vrije wil überhaupt te kunnen spreken moeten we op een moment T-1, eerder dan T0, beslissen de gedachte van het moment T0 te hebben. Maar de beslissing van T-1 is ook een gedachte, een gedachte die we van tevoren op het moment T-2 zouden moeten beslissen te hebben. Het is wel duidelijk dat deze situatie tot een oneindige regressie leidt. Want we moeten voorafgaand onze allereerste bewuste gedachte, vroeg in de kindertijden, al een bewuste beslissing hebben genomen om een gedachte te hebben. Met andere woorden vrije wil is onmogelijk want we moeten nadenken voordat we überhaupt denken.

  En als je met niet gelooft, doe maar het volgende experiment:

  1. Besluit nu dat je wilt dat je morgen om 8:00u een gebakken ei zult eten. Dus tussen nu en morgen 8:00 uur wil je dat je om morgen om 8:00u een gebakken ei gaat eten.

  2. Besluit nu dat je morgen om 7:45u niet meer wilt dat je om 8:00u een ei zult eten.

  Met andere woorden, kun je nu besluiten dat je tussen nu en morgen 7:45u de wens (wil) hebt om een gebakken ei om 8:00u te eten en tegelijkertijd besluiten dat je wens (wil) om 7:45u stopt?

  Voor iemand met een vrije wil zou dit een eitje moeten zijn.

  Quote: ”Dat je vrije wil wel degelijk aan de hersenen en de in haar opgeslagen (archaische?) parameters kunt koppelen is volgens mij omdat je met je opgeslagen informatie en kennis een beslissing neemt.”

  Een robot en een lintworm nemen ook beslissingen aan de hand van opgeslagen informatie. Hebben ze een vrije wil?

  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply