Iemand vroeg wat het doel van het leven was. Hier is het antwoord:
Het doel van het leven is om er met het feit dat het leven geen doel heeft, mee te leven.
Geredigeerd door Pascale Esveld
Iemand vroeg wat het doel van het leven was. Hier is het antwoord:
Het doel van het leven is om er met het feit dat het leven geen doel heeft, mee te leven.
Dat Het Leven geen doel heeft, daar zit een kern van waarheid in. Wel heeft het leven subdoeltjes. Alleen blijft de vraag over: Voor Wat? Maar een mens kan zichzelf toch wel doelen stellen. Denken dat ie zinvol bezig is. Heel belangrijk!
@ Mihai
Als dat het hoogste doel is, en ik vermoed dat velen het met je eens zijn, dan is het slecht gesteld met de levenslust. Misschien vat je de staat van de hedendaagse maatschappij [in Nederland] wel goed samen met je stelling. We kunnen er een doel van maken daar verandering in aan te brengen.
@Denkwater
Ik dacht dat het vermoedelijke doel van het leven in Nederland was om zoveel mogelijk te consumeren, ongeacht het aantal doden dat daarvoor noodzakelijk is. Maar ja, ik ben dogmatisch, dus ik zie het niet zo goed.
wauw…hier wordt je blij van…..
@Juul
We hebben ook prozac in aanbieding. Of viagra. Wat zou men blijer maken?
@ Mihai
Door te consumeren, overmatig te consumeren, helpt elk mens, dus ook de Nederlander, zichzelf om zeep. Dan is het vermoedelijke doel waar je van spreekt dus zelfmoord.
Waar komt jou dogmatische gesteldheid vandaan?
@Denkwater
Is de mens niet van natuur dogmatisch? Is het je ooit gelukt om met rationele argumenten iemand van iets fundamenteels te overtuigen? Je kan wel iemand van onbelangrijke dingen overtuigen, bijvoorbeeld om een andere kleur hemd te dragen. Maar je kan niemand over zwaardere dingen overtuigen. Bijvoorbeeld iemand die gelooft dat het Westen democratie en welvaart in de wereld wil brengen, zal je niet met argumenten van het tegendeel overtuigen. En andersom ook niet. Zoals je een dogmaticus niet kan overtuigen om een open-minded te worden, kan je een open-minded niet overtuigen om een dogmaticus te worden. Dus de open-minded is, paradoxaal, ook een dogmaticus.
@ Mihai
Ik heb mijn twijfels over de rationaliteit van de mens. Daarom heb ik een stuk geschreven met de titel ‘niet-geloven is geen optie’. Voor een deel gaat dat ook over dogmatische principes.
De mens wil graag houvast en dat kan ontaarden in dogmatisme. Met die omschrijving kan ik beter leven.
Ik heb ook mijn twijfels over de rationaliteit van de mens.
Quote: De mens wil graag houvast en dat kan ontaarden in dogmatisme. Met die omschrijving kan ik beter leven.
Dat gaat veel verder. Neem nog een voorbeeld. Probeer maar iemand die in de vrije wil gelooft, te overtuigen dat er geen vrije wil bestaat. Het geloof in de vrije wil is gewoon een dogma.
@ Mihai
Het is ook nogal wat: van je geloof afvallen. Maar daarvoor moet het geloof wel plat zijn.
Geloof en kennis worden ook vaak met elkaar verward. Mensen ‘weten zeker’ dat ze een vrije wil hebben, of beter, ze ervaren het als een feit. Dat is het punt.