Skip to content

Hersengebruik halveert risico demetie

Een onderzoek van de Universiteit van New South Wels in Australië levert het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat een actief gebruik van je hersenen het risico op dementie met de helft doet dalen.

Het onderzoek is een uitvurig overzicht van 22 andere onderzoeken, met 29.000 deelnemer. Deze onderzoeken hebben gekeken naar de rol van onderwijs, beroepscomplexiteit en de mentaal stimulerende levenstijl. Door het brein actief te gebruiken bouwt men een reserve die het Alsheimersrisico vermindert. Het onderzoek kwam tot de conclusie dat de mensen met een actief hersengebruik 46 procent minder kans op dementie hebben .

De hersenactiviteit, zelfs als het bij een oudere leeftijd begint, heeft altijd een positief effect. "This suggests that brain reserve is not a static property, nor that it is determined by early life experiences such as level of education, socio-economic deprivation or poor nutrition," zegt de onderzoeker Michael Valenzuela. "It is never too late to build brain reserve." Zelfs na vijf weken hersengym, gericht op geheugen, toont een vergrote hersenchemie dat tegenovergestelde is van wat bij Alzheimer het geval is.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

3 Comments

 1. christinA christinA

  Avatar van christinA
  Laat ik nu als internetfreak de indruk hebben dat hersenen steeds minder gebruikt worden.

 2. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Het schijnt inderdaad dat internetgebruik tot concentratiestornissen leidt. Volgens mijn geheugen blijft de gemiddelde surfer 8 seconden op een pagina. Volgens het radioprogramma "radio online" van een paar weken geleden, zou die gemiddelde op 30-40 seconden liggen.

 3. christinA christinA

  Avatar van christinA
  Dat zou best kunnen. Ik zie het aan statcijfers, vaak is het zelfs lager.

Leave a Reply