Skip to content

Genetisch conservatief

fotoConservatisme is genetisch bepaald, had ik altijd een vermoeden. Langzamerhand verzamel ik hier ook wetenschappelijke bewijzen voor. Nou moet u nu niet denken dat ik stiekem met een samenzwering in mijn eentje bezig ben, met een plan om de eugenetica, ook een conservatieve traditie, de oude lijkenkast eruit te halen. En aan de hand van het onderstaande wetenschappelijk onderzoek, moet u mij niet beschuldigen dat mijn stelling is dat apen slimmer dan conservatieven zijn. Nee, het is helemaal niet waar. We zijn allemaal genetisch conservatief en slimmer bij design.

Een paar dagen geleden las ik in de enige echte New York Times, de krant voor linkse elitaire liberalen, over een onderzoek naar de verschillen tussen de manier waarop de apen een puzzelprobleem oplossen en hoe de mensen dat doen. En, alsof ik dat nog niet wist, vroeg ik me af of Chimpanseen slimmer dan mensen, tenminste slimmer dan conservatieven, zijn. En hoe deed men dat onderzoek?

Welnu, voor dit experiment heeft men een zwarte doos en een doorzichtige doos gebruikt. In elke doos bevond zich een snoepje. Lekker hoor. Het doel was om te kijken hoe de mensen en apen na-apen, of hoe men leert door naar naderen te kijken.

Eerst gebruikte men de zwarte doos. Terwijl de chimpansee naar de experimentator keek, deed de experimentator extra en onnodige handelingen om het snoepje uit de doos te halen. Voordat hij de deur naar het snoepje opende, tilde hij bijvoorbeeld het dakje van de doos met een stokje op, deed andere deurtjes open en dicht. Ja, ja, wat dacht je? Tweederde van de apen deden de onderzoekers na.

De verrassing kwam echter met de doorzichtige doos uit de mouw. De chimpansees gaan in dit geval meteen het deurtje naar het snoepje openen, zonder de extra, onnodige stappen te herhalen. “Mijn rode apenreet” – dachten de chimpansees – “laat maar die wetenschappers RSI krijgen. We gaan direct voor de grote prijs”.

Nog groter was de verrassing toen de kinderen hetzelfde taak kregen. Maar liefst tachtig procent van de kinderen, herhalen de onnodige stappen, ondanks het feit dat ze het kunnen zien dat het snoepje direct te verkrijgen is, door slechts een deurtje te openen.

Nou kunt u mijn niet vertellen dat de mens niet genetisch van tradities houdt. Q.E.D. En tradities zijn waar de conservatieven voor pleiten, inclusief de neoconservatieven, benoeming dat op zich een contradictie is. De mens is dus naturel conservatief.

En de chimpansees dan? Die zijn links-liberalen en het zou me niet verbazen of ze geen abonnement op NY Times hebben. En natuurlijk geeft mijn stelling de conservatieven massaämmunitie in hun credo dat conservatisme een geëvolueerde oude en onveranderde superieure leer is. Dat dit een contradictie is en in strijd met hun verwerping van de evolutieleer, dat zal hun worst wezen. De doelen, hoe ondoorgrondelijk en heimelijke ze mogen zijn, heiligen de middelen. Snap je?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply