Skip to content

Geheim memo onthult nog meer list en bedrog


De Britse Channel 4 is in bezit van de geheime notulen van de ontmoeting tussen Bush en Blair in januari 2003. Het is een goede les over het verschil tussen wat de politici in publiekelijk zeggen en wat ze onderlings besluiten.


De besluit om de oorlog te beginnen stond al vast, maar Blair vroeg Bush om nog een extra V.N.-resolutie, om problemen met de Britse parlement te vermijden. Ondanks het advies van zijn adviseurs om de V.N. totaal te negeren, beloofde Bush Blair een nieuwe resolutie. De landen die niet met de resolutie akkoord zouden gaan, zouden gechanteerd en gedreigd worden. Maar de oorlog zou beginnen ongeacht of de resolutie aangenomen zou worden:

Bush:
“The US would put its full weight behind efforts to get another resolution and would ‘twist arms’ and ‘even threaten’. But he had to say that if ultimately we failed, military action would follow anyway.”

Uit de notulen blijkt dat Bush en Blair wisten dat ze geen bewijzen hadden voor het bestaan van de massavernietigingswapens. Bush presenteerde wat alternatieven om toch een reden voor de oorlog te scheppen. Men wilde een Amerikaanse U2 spionagevliegtuig in de VN-kleuren schilderen en zo laag mogelijk boven Irak te laten vliegen, onder begeleiding van gevechtsvliegtuigen, zodat Saddam erop zou gaan schieten. Het schieten zou een schending van de VN resolutie 1441 zijn (de U2 vliegtuigen vliegen normaal hoger dan het bereikafstand van luchtdoelraketten).

Of men zou een Irakese overloper produceren, die een presentatie over de massavernietigingswapens zou geven. Een derde mogelijkheid was om Saddam te vermoorden.

Bush vertelde Blair dat hij niet geloofde dat na de invasie geen conflict tussen de verschillende religieuze en etnische groeperingen zal ontstaan.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

    Leave a Reply