Skip to content

Geen uitzending maar uitzuiging

Televisie heeft de rol van de dromen overgenomen. De droom speelt een overlevingsrol. De droom rangschikt de dagelijkse ervaringen, maakt een deling tussen nuttige en nutteloze daarvan. De nuttige worden in het geheugen opgeslagen voor verdere gebruik in de toekomst. De nutteloze worden weggegooid. De droom is de schoonmaker van de psyche. De droom herhaalt ook de slechte ervaringen en door herhaling bereikt de droom twee dingen. (1) het oefenen van een slechte situatie, het simuleren, maakt dat je voorbereid bent op toekomstige slechte situaties en (2) tijdens een droom worden de oplossingen voor een probleem/slechte situatie gezocht. De drom is de boekhouder van de emoties en ervaringen. Hij administreert alles en kanaliseert het tot een doel met overlevingswaarde. Welnu, televisie wordt steeds meer en sterkere emotie. In vergelijking daarbij zijn onze dagelijkse emoties peanuts geworden. Daardoor wordt de mens ongevoeliger voor de gewone emoties en denkt, de voorbeelden op de tv volgend, sterke emoties nodig te hebben. De televisie, door de gepresenteerde sterke emoties en tegelijkertijd door de kant en klare oplossingen, maakt de rol van de droom overbodig. Televisie vervangt je emoties met andere emoties, sterker en spannender dan je saaie leven. In de dromen springt men van de ene ervaring naar de andere en de verhalen volgen elkaar surrealistisch op. Je bereikt hetzelfde door te zappen en alles is levendiger en in kleur. Je beleeft niets op de televisie, maar je bent beleefd want, zoals in de droom, heb je er geen controle. Je wordt gezapt.


Geredigeerd door Pascale Esveld

3 Comments

 1. Blaadjesman Blaadjesman

  Avatar van Blaadjesman
  Televisie is wat in de prehistorie het vuur was; je kijkt ernaar omdat je niks beters te doen hebt en het het enige is dat beweegt.
  Wie de geforceerde emoties op tv ervaart als echt heeft volgens mij iets niet helemaal goed begrepen.

 2. Blauw Oog Blauw Oog

  Avatar van Blauw Oog
  Ik sluit me aan bij de Blaadjesman, volgens mij valt het allemaal wel mee met die teevee. Mijn emoties in het echt zijn nog altijd veel sterker dan die ik van de teevee krijg.

Leave a Reply