Skip to content

Drogredenaar Ronald Meester (003)

Ronald Meester schrijft over Max Tegmark het volgende:

“Feitelijk verkeerde voorstellingen bestrijd ik ook graag, maar als argument voor een wetenschappelijke levensstijl kan dit niet gebruikt worden. Immers, deze vooronderstelt dat het leven wetenschappelijk benaderbaar en beschrijfbaar is. Dit kan onmogelijk volgen uit de wetenschap zelf. Het is een filosofische en levensbeschouwelijke positie waarvoor geen overtuigende argumenten aan te voeren zijn.”

Het leven is inderdaad wetenschappelijk benaderbaar en beschrijfbaar. Maar dat hoeft niet uit de wetenschap zelf te volgen. En het volgt daaruit ook niet dat overtuiging dat de wetenschap dat kan bereiken, slechts een ander geloof is. Wetenschap heeft andere kwaliteiten die haar overtuigende kracht benadrukken.

Bijvoorbeeld voorspelbaarheid. Elk onderdeel van een auto is gebouwd volgens Newtoniaanse mechanica. En iedere keer dat ik de auto in de eerste versnelling doe, rijdt de auto voorruit. Hij ging tot nu toe geen enkele keer achteruit.

Het enige voorbeeld dat ik ken van een dergelijke voorspelbaarheid door andere manieren van kennis verzameling komt van religie. Iedere maand bidden 16 miljoen Nederlanders aan God dat hun buurman GEEN jackpot bij de nationale loterij zal winnen en God luistert met een ongekende precisie naar hun gebed. Slechts af en toe heeft een Nederlander het mis.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply