Skip to content

Donner en de islamitische haat


Moslims zouden verliefd op Donner moeten raken. Maar niet omdat hij sharia mogelijk zou willen maken, maar omdat hij, misschien als eerste in de geschiedenis van de Westerse politiek, hypocrisie opzij schuift.


Wat bedoel ik daarmee?

Laten we de relatie tussen het Westen en de rest van de wereld, of tussen het Westen en de Islam als een kaartspel bekijken. Iedereen heeft belangen en wil ten minste een rondje winnen. Om te kunnen spelen spreken de spelers het af dat het spel volgens bepaalde regels gespeeld gaat worden.

Hier ontstaat er echter het probleem. Het Westen beweert steeds om volgens de regels te spelen, maar tijdens het spel, verandert het Westen de regels steeds, zodat het Westen altijd als winnaar uit het spel komt. Bijvoorbeeld we zeggen: martelen is niet toegestaan, maar wij zijn genoodzaakt om wat buitengewone verhoortechnieken te gebruiken. Oorlog is niet toegestaan, maar wij zijn genoodzaakt om Afghanistan en Irak aan te vallen. En als de man met de grootste revolver in de saloon, kan het Westen de spelregels, zoals in het Wilde Westen, steeds volgens zijn eigen willekeur veranderen.

Dus het probleem is dat er geen enkele spelregel bestaat dat de rest van de wereld de garantie geeft om tenminste een ronde te winnen. En dat is juist een van de grootste klachten uit de Islamitische wereld. Twee voorbeelden:

In een onderzoek van het Pentagon’s Defense Science Board, waarom de Moslims het Westen haten, staat op de pagina 48:

“Thus when American public diplomacy talks about bringing democracy to Islamic
societies, this is seen as no more than self-serving hypocrisy. Moreover, saying that
“freedom is the future of the Middle East” is seen as patronizing, suggesting that
Arabs are like the enslaved peoples of the old Communist World — but Muslims do
not feel this way: they feel oppressed, but not enslaved.”

Dezelfde klacht zien we in bin Laden’s woorden, de dubbele moraal, de dubbele standaards:

“(xii) Let us not forget one of your major characteristics: your duality in both manners and values; your hypocrisy in manners and principles. All manners, principles and values have two scales: one for you and one for the others.

(a)The freedom and democracy that you call to is for yourselves and for white race only; as for the rest of the world, you impose upon them your monstrous, destructive policies and Governments, which you call the ‘American friends’. Yet you prevent them from establishing democracies.”

Waar de hele discussie eigenlijk om draait is niet de sharia zelf. Daar gaat het echt niet om. De klachten van de moslims zijn dat het Westen hen dictaturen oplegt, die zorgen dat de winst op hun olie naar het Westen vloeit. De moslims klagen dat het Westen zich partijdig opstelt in de Israelische-Palestijnse conflict. En de moslims weten dat er geen enkele spelregel bestaat waar ze zich aan kunnen houden om hun pijn verzacht te zien. De moslims in Nederland willen iets relevants in de hand hebben, een middel om de Nederlandse politiek te kunnen beïnvloeden.

Nu, voor de eerste keer, ging Donner zeggen: jongens, dit zijn de spelregels; en, of je het leuk vind of niet, je moet je aan de spelregels houden. Dus Donner heeft de doodzonde begaan, om het valsspelen uit te sluiten. In zijn uitspraak was Donner de eerste eerlijke sheriff in Den Haag.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

One Comment

Leave a Reply