Skip to content

Definitie vrije wil

Naar aanleiding van mijn discussie met een wetenschapper heb ik de definitie van de vrije wil kunnen ontdekken:

Vrije wil is het vermogen om, als een onbewogen beweger, de alternatieven vrij en rationeel te beoordelen en te kiezen om in de vrije wil te geloven, om vervolgens voor de rest van je leven niet meer van gedachten te kunnen veranderen, ongeacht wat de tegenbewijzen zullen zijn.


Geredigeerd door Pascale Esveld

10 Comments

 1. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Achter die laatste komma schuilt een Russelliaanse adder in het gras.

 2. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Langzamerhand wordt er duidelijk dat we met het vrijewilfundamentalisme te maken hebben.

 3. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Zeker filosofen, allemaal? Maar terwijl ik dat zit te tikken, denk ik ook nog aan onze politiek-correcte literaire vrienden. Wat is jouw inschatting?

  Reactie is geredigeerd

 4. mihai mihai

  Avatar van mihai
  Ik denk dat de meeste mensen die in de vrije wil geloven onderdeel zijn van de 95% die ik als dom, misdadig of dom en misdadig beschouw. Volgens mij hebben ze als cadeau van hun ouderen een frontale lobotomie gekregen op een kleine leeftijd. Bovendien zijn ze ook misdadig. Zij weten dat vrije wil in werkelijkheid niet bestaat en ze weten ook dat het rechtssysteem daardoor, objectief bekeken, immoreel is. Maar zij beweren om in de vrije wil te geloven zodat ze andere mensen kunnen opofferen voor hun eigen gemak. Wat we doen is het equivalent van de slavernij of van de concentratiekampen. Bovendien bevuilen ze mijn reactieruimte met ongebreidelde drogreden, terwijl ze weten dat ik daarin niet trap.

 5. alib alib

  Avatar van alib
  …met als resultaat dat iedereen denkt: daar heb je Mihai weer met zijn devrijewilbestaatniet-discussie, die jongen kan er ook niets aan doen.

 6. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @alib
  Het internet is niet een éénrichting straat waar jij door moet gaan en mijn weblog in het midden zou staan. Als je ontevreden bent met mijn blog en je denkt vrije wil te hebben, kan je ook voor andere wegen kiezen.

 7. Motek Motek

  Avatar van Motek
  de vrije wil is wat mij betreft nog steeds iedereen in z’n blote togusj kunnen laten staan zonder aanziens des persoons..

 8. alib alib

  Avatar van alib
  Geen idee waarom ik af en toe op jou blog terecht kom. Vrije wil kan het niet wezen, want die schijnt niet te bestaan. Maar wat is het dan? Beaudrillard zaliger had het graag over de ‘verleiding’, maar ook dan moet ik eerst nog die handelingen verrichten om hier terecht te komen. Arme ik.

 9. mihai mihai

  Avatar van mihai
  @alib
  misschien ben je nieuwsgierig of er weer iets over de vrije wil staat.

Leave a Reply