Links Nederland beschouwt de verkiezingsoverwinning als een overwinning van “het sociale gezicht van het volk”. Nederland toont daarmee haar “ware gezicht”. Rechts Nederland beschouwt de Nederlaag als een samenzwering van de buitenlanders, die massaal op links zouden hebben gestemd, om hun uitkeringen te behouden. Maar laat ik heel Nederland op de divan doen liggen, de psyche van het volk ontraffelen en vertellen hoe het echt zit. Waarschuwing: als je niet tegen kritiek kan, lees niet verder.
Elke volk heeft een verkeerd beeld over zichzelf. Dat heeft het Nederlandse volk ook. Het feit dat de Nederlander zichzelf als nuchter ziet, dat garandeert niet dat het zelfbeeld objectiever is dan die van de Iraniërs, Noord Koreanen, Amerikanen of Duitsers. Wat speelde zich dan in de Nederlandse geest tijdens deze verkiezingen? Het antwoord ligt in de 4B’s: Bush, bin Laden, Balkenende en Bos.
Op de vooravond van de verkiezingen keek de Nederlander in zijn portemonnee en zag niets. Toen herinnerde de Nederlander zich, misschien onbewust, de krantenkoppen: ‘Recordwinst Shell van 19 miljard euro’. De Nederlander herinnerde zich dat de winst van Shell in het eerste kwartaal van 2005 met 42% was gestegen, naar een omzet van 72,2 miljard dollar. Maar de Nederlander herinnerde zich ook dat slechts een tijdje daarvoor de krantenkoppen luidden: ‘Shell vreest overname door Total’ of ‘Shell kwam dit jaar in de problemen nadat het de bewezen reserves voor olie en gas met 23 procent, ofwel 4,4 miljard vaten, moest afwaarderen.’ “Wacht even, dacht de Nederlander, ging Shell plotseling zo hard werken? Had men in de Wadden een nieuwe Saudi-Arabië ontdekt?” De Nederlander herinnerde zich ook dat Balkenende 1100 militairen naar Irak stuurde en dat het plotseling in de kranten stond: ‘Koninklijke/Shell Groep heeft van het Iraakse ministerie van Olie opdracht gekregen om een studie te verrichten naar de mogelijkheden van de olievelden bij Kirkuk….Shell sleepte in oktober al een contract in de wacht om de mogelijkheden van de Irakese gasvelden te onderzoeken.’
Nou je weet hoe de menselijke geest werkt. Men ziet dingen achter elkaar gebeuren en denkt dat er een verband in zit. De Nederlander denkt: “als Balkenende soldaten met mijn belastinggeld naar Irak verstuurt en als Shell daarna er rijker van wordt, hoe komt het dat ik in mijn portemonnee niks zie? Vroeger, toen er nog een communistische Oostblok bestond, deelde Shell alle oorlogsbuit met mij, in ruil voor mijn afkeer tegen communisme. Die Balkenende helpt Bush nu, maar Bush deelt de oorlogsbuit slechts met zijn naaste vrienden. Ik moet alleen noch meer ziektekostenpremies betalen, meer voor mijn benzine en moet me ook met een kleinere salaris tevreden stellen.”
“Sterker nog – borrelt de Nederlandse geest – ik moet ook mijn leven op het spel zetten. Want sinds Bush zijn oorlog tegen terrorisme is begonnen, zijn er 30 nieuwe terroristenclubjes bij gekomen, we hebben Londen en Madrid gehad. Al Zawahri heeft ons duidelijk verteld: ‘Until we feel security you will be our targets and until you stop the bombing, gassing, imprisonment and torture of my people we will not stop this fight.’ En bin Laden: ‘As for us, we have nothing to lose. A swimmer in the ocean does not fear the rain. You have occupied our lands, offended our honor and dignity, and let out our blood and stolen our money and destroyed our houses and played with our security, and we will give you the same treatment.’
“Technologie, denkt de Nederlander, is nu goedkoper en toegankelijker dan ooit. Reizen is een fluitje van een cent. De bin Ladens van deze wereld kunnen alleen maar grotere aanslagen plegen. Wat krijg ik van de oorlogsbuit? Slechts meer belastingen voor veiligheid, ik moet mijn telefoon laten afluisteren en mijn andere burgerrechten in het geding brengen. Heb ik er zin in deze oorlog? Heb ik zin in radicalisering of een opstand? Heb ik zin in dat de 1 miljoen moslims van Nederland of van Europa een tweede Bosnië, Kroatië of Kosovo maken? Heb ik er zin in dat mijn auto of mijn huis in de fik wordt gestoken zoals in Parijs?”
Nee, het was niet het sociale gezicht van het volk en het was ook niet de allochtone samenzwering. Het was de koopmansgeest. Het was de opportunistische kosten/baten analyse, van een geest die niets van de oorlogsbuit op zijn bord heeft gezien. Nu is de vraag of het lekkere draaikontje van Wouter Bos, die negen jaar bij Shell heeft gewerkt, die bekend staat voor de quote ‘En als Shell wil verhuizen, dan klim ik als eerste op de barricaden’, voldoende benetwerkt is met het bedrijfsleven, misschien via de top raadcommissaris (ex-commi-commisaris) Wim Kok, en Shell toch kan overtuigen om wat restjes naar het volk te gooien. Insjalah zou Balkenende zeggen.
Geredigeerd door Pascale Esveld
Wat grappig, dat zijn nou allemaal dingen waarbij ik NIET heb nagedacht bij het stemmen gisteren. Ik woon in Utrecht, dus ik dacht, moet ik in zee gaan met een van de lokale partijen? Leefbaar Utrecht van Westbroek & co. die al lange tijd in het college zitten en alles van vooruitgang wat in de pijpleiding zat vóór ze kwamen aan het dwarsliggen waren, waardoor alle lopende projecten duurder werden? Of na eerste investeringen zelfs al geannuleerd? ZOnde van ons gemeenschapsgeld. Nee Leefbaar Utrecht niet hoor. Utregs Glorie? En partij met drie standpunten die allemaal even abject als ondoordacht waren? Nee hoor, moet ik ook niet hebben. En Zuilen Vooruit die alleen maar de belangen van de sloppenwijken in Utrecht Noord-West wil behartigen? Nee dat zie ik ook niet zitten.
Wil ik dan het CDA, die het centrum van Utrecht een jaar of vier wil platleggen, om tegen miljoenen euro’s het weggewaaide schip van de Domkerk weer te bouwen? Nee, dat is zonde van het geld. Zeker in een gemeente met steeds minder christenen is het onzin om van gemeenschapsgeld een kerk te repareren, waar de meeste mee-betalers niets van moeten hebben.
De SP en Groenlinks zijn partijen die mij zowel landelijk als lokaal vooral irriteren. De domheid van de actie-voerders van de SP die elke zaterdag langs de gracht staan, onzinnige en onware leuzen te roepen. Daar wil ik absoluut niet op stemmen. Zeker niet omdat de SP in het dwarsbomen van het Utrecht Centrum Plan grote maatjes was met Leefbaar Utrecht. Dat heeft de gemeenschap hier veel geld gekost. En de investeerders die nieuw geld naar Utrecht moesten brengen? Die kijken nu wel uit, want je gaat geen geld en investeringen toezeggen aan een plan dat misschien alsnog niet doorgaat.
En Groenlinks? Die wil miljoenen steken in het platgooien van de Jaarbeurs, want de Jaarbeurs trekt teveel verkeer en daarmee luchtvervuiling. Nee, de Jaarbeurs moet buiten de stad gebouwd worden, op een plek zo onbereikbaar met het openbaar vervoer, dat er nóg meer mensen met de auto gaan. ZOdat de nieuwe lokatie nóg meer luchtvervuiling bijkrijgt dan er in Utrecht afgaat. En tegelijk moet er een tramlijn gebouwd worden over de Vleutenseweg naar Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Een project wat dan maar mogelijk gemaakt moet worden, terwijl Groenlinks in het college alle bouwplannen in Utrecht zo veel mogelijk dwars ligt, vanwege het fijnstof. Lekker consequent. ALleen de eigen bouwplannen mogen doorgaan, die van andere partijen niet. Stelletje eikels zijn het. Dus ook geen stem voor GL.
Al met al blijven er twee partijen over waar ik me redelijk in kan vinden. PvdA en VVD. Beide met voor- en nadelen. DIt maal ben ik voor de PvdA gegaan, omdat die vindt dat het mogelijk moet zijn van de grote hoeveelheden leegstaande bedrijfspanden, studenten en starters-appartementen te maken. En omdat de VVD het onzalige plan had om een parkeergarage ónder lucas-bolwerk te bouwen. Er zijn betere oplossingen voor het parkeerprobleem in dat stuk van Utrecht-Centrum. Maar goed, het was een dubbeltje op zijn kant, het had net zo goed VVD kunnen worden.
Wie aan olie-belangen, Bush en Balkenende denkt bij gemeenteraadsverkiezingen, heeft duidelijk níet begrepen waar het afgelopen dinsdag over ging.
@Qabouter
Eindelijk iemand die zich in de plannen van de politieke partijen heeft verdiept. Ik heb nog negen vingers over.