Een groep van één of twintig fietsende scholieren stopte gisteren bij de stoplichten naast mijn auto. Daartussen was er misschien één of twee zonder spijkerbroek. Het leek alsof Levi in een samenzwering met Balkenende zit, om de scholieren een schooluniform vrijwillig te laten dragen. De Noord-Koreaanse opperbevelhebber zou zich in zijn handen wrijven als hij een methode zou vinden om al zijn onderdaden vrijwillig in een uniform te krijgen.
Nou is Nederland trots op zichzelf omdat men massaal origineel zou zijn, massaal volgens het maxime “wees jezelf” zou functioneren. Wat is er nou allemaal aan de hand?
Is dit de dialectiek van de originaliteit? Stel je voor dat iedereen origineel zou zijn. Dat is een paradox, want als iedereen origineel is, dan doet iedereen hetzelfde, namelijk origineel zijn. Dus om origineel te zijn moet je iets anders bedenken. Wat dan? Simpel, gewoon hetzelfde dragen wat de meesten dragen. Dan ben jij origineel omdat je niet origineel bent, dus omdat je ipv aparte soorten kleren te dragen, draag je de kleren die de meesten dragen. En als andere merken dat jij origineel bent, omdat je als enige de kleren draagt, die de meesten dragen, dan wil iedereen even origineel zijn als jij. En als iedereen origineel wil zijn, dan draagt iedereen weer dezelfde kleren als jij. Dus Nederland heeft het hoogtepunt van originaliteit bereikt. Iedereen draagt namelijk dezelfde kleren.
Of heb ik de originaliteitpretentie van de Nederlander verkeerd begrepen? Misschien dient de Nederlander origineel en individualistisch te zijn slechts als het om de concurrentie met zijn collega’s gaat. Je moet je onderscheiden door je baas maximaal zijn kont te likken en bereid te zijn om voor minimaal salaris te werken, het liefst minder dan de polen en vietnamezen. Maar als het om de kleren gaat, dan moet iedereen aan massaconsumentisme doen. Als het om kopen gaat, moet je de eenheid van het volk in leven houden, en “the originals” kopen en dragen. Het is le boutique team spirit. Het is de eenheid in verscheidenheid, of eenheid op commando, verscheidenheid in het anderen in onderworpenheid overtreffen. Niet zo makkelijk te doorgronden hoor, die Nederlandse geest.
Geredigeerd door Pascale Esveld
Hallo Mihai, volgens mij is originaliteitspretentie voorbehouden aan de trendsetter, de pionier, de ontwikkelaar en de ontwerper. Je wilt die mensen toch niet brodeloos maken?! En dan heb je de mensen die het nieuwe, het originele tot een trend maken, en dan krijg je de trendvolgers, de massa, maar dat is een geleidelijk proces totdat het verzadigingspunt is bereikt, maar dan hebben de ontwikkelaars al weer iets nieuws op de markt gebracht, dat weer gespot wordt door de trendsetters, de massa volgt weer geleidelijk en zo gaat spel weer van voren af aan. Is dat nu werkelijk zo Nederlands? Of zie jij dat zo niet gebeuren in Nederland?
Nederland was ooit origineel, ergens voor de tweede wereldoorlog. Daarna staarden we ons blind aan het Amerika en zijn nu panisch op zoek naar onze eigen cultuur of nog erger onze identiteit (my god) en komen niet verder dan verfilmingen van -de Kameleon- en een film over paalzitten.
Het is er allemaal niet meer, dat nostalgische Holland.
Zet dan tenminste de Efteling op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De polders zijn verkaveld en de bouwmaffia heeft sinds de tweede wereldoorlog vakkundig de geschiedenis uitgewist.
Wat er nog wel staat is museum of monument en daar mag niemand aankomen.
Nederland is hoe je het wend of keert het lelijkste land van Europa geworden, het aantal zelfmoorden stijgt, echtparen worden uitelkaar gerukt als de Hollandse helft te weinig verdient, van degelijk bestuur is geen sprake meer en we staan de hele ochtend scheten latend in de file en luisteren naar blanke-neprep van Bange Jans en Fraas B.
O ja ze zeggen dat het economisch beter gaat en dat Zalm (ook zo’n lelijke mõk met zure koffie-adem) volgend jaar het begrotingstekort weet te sluiten. Maar dat alleen omdat wij daar met z’n allen voor moeten bloeden.
Ondertussen dragen en doen we allemaal hetzelfde.
Komt in opstand!
daaag
Mathias
Matthias, volgens mij kom ik al aardig in opstand op dit VKblog.
@lidy
Ik het niet over hoe het werkt, maar over de pretenties van de Nederlandse cultuur. Nederland heeft de pretentie (of het vooroordeel over zichzelf) dat men individuen kweekt, die onafhankelijk denken, zelfstandig, origineel en non-conformistisch zijn. Ik wilde met mijn stuk even plagen, door te zeggen: yeah, sure.
@Mihai. Ik moet even wennen aan jouw humor, maar nu ik het begrijp kan ik het helemaal met je eens zijn.