Skip to content

De file als nuttig voorwerp


Hoe langer de file hoe slimmer je wordt. Tenminste als je de file goed gebruikt. Een van de interessante bezigheden in de auto is om naar een college, cursus of voorgelezen boek te luisteren. Ik beluister bijvoorbeeld colleges van The Teaching Company (TTC) en The Modern Scholar (TMS).


TTC en TMS huren de beste universitaire professors in om colleges te geven, voor een breed publiek, over allerlei onderwerpen, zoals schone kunsten, geschiedenis, wetenschap, wiskunde, literatuur, psychologie, filosofie, economie, business en andere (sociale) wetenschappen. De colleges worden opgenomen en aan de liefhebbers verkocht.

De professoren kunnen verdomd goed spreken en de onderwerpen heel eenvoudig uitleggen. Als je je bijvoorbeeld af vraagt wat filosofie is en met welke wijn het geserveerd wordt, kan je een paar van deze cursussen beluisteren:

Van TMS (klik hier voor de lijst):
Discovering the Philosopher in You: The Big Questions in Philosophy
Ideas That Shaped Mankind
Plato and Aristotle: The Genesis of Western Thought
Ethics: A History of Moral Thought

Van TTC (Klik hier voor uitgebreide filosofielijst):
Argumentation: The Study of Effective Reasoning
Great Ideas of Philosophy
Great Minds of the Western Intellectual Tradition
– Philosophy Of Mind door John Searle

Ik ben bijvoorbeeld net klaar met “Discovering the Philosopher in You” waar Colin McGinn het op een heel duidelijke en eenvoudige manier uitlegt welke vragen in de filosofie worden gesteld. Bijvoorbeeld wat weten we, hoe weten we dat we iets weten, wat is ethiek, wat maakt iets goed of fout, of we een vrije wil hebben, wat is bewustzijn en in welke la het wordt bewaard etc.

Great Minds” is een serie van 84 colleges over de belangrijkste filosofen en denkrichtingen in de westerse filosofie. Weer een ontzettend goede introductie in de menugangen die in de filosofie worden geserveerd.

Argumentation” is een prachtige serie over het correct argumenteren en redeneren. Luister dit en je baas zal je nooit meer met drogreden overtuigen dat je je salarisverhoging niet verdient. Of je kan een gezelschapsspelletje met je vrienden op vrijdagavond spelen: kijk samen naar Balkenende en zie wie van jullie de meeste drogredenen ontdekt.

Je kan ook andere momenten gebruiken om deze cursussen te beluisteren: tijden joggen, op je hometrainer of zelfs tijdens het televisiekijken, want er is toch niets interessant op de tv. En met een beetje geluk, kan je deze cursussen ergens downloaden.

Published inUncategorized

Be First to Comment

    Leave a Reply