Skip to content

Chirac kent zijn de Gaulle

In zijn afscheidsrede noemde Chirac zichzelf een dienaar van het Franse volk. Toen herinnerde me ik een quote van Charles de Gaulle: “Om meester te worden, doet de politicus zich voor als dienaar.”

Geredigeerd door Pascale Esveld

5 Comments

 1. Arjan Fernhout Arjan Fernhout

  Avatar van Arjan Fernhout
  @ Mihai

  Heb jij twéé paspoorten, of maar één? Of méér?

 2. arjan Fernhout arjan Fernhout

  Avatar van arjan Fernhout
  @ Anoniem. Hemeltje, dat gelul hier over dubbele paspoorten bestond dus al voor mijn tijd. Althans voor mijn VK-tijd.

  Wat zegt Mihai nu eigenlijk? De Gaulle zei ook: La France, c’est moi! Voor zover ik het kan zien, kan dat alleen het alibi van de dienaar zijn. Verder was Chirac al geen meester meer. Dus:??

  Met 2 paspoorten (slecht uitgedrukt) bedoelde ik eigenlijk 2 sporen, maar goed(?).

 3. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Die anoniem was ik. (Ik heb mijn pc opnieuw geïnstalleerd en sommige dingen waren nog niet ingesteld)

  Ik heb meerdere logs over dubbele paspoort geschreven:

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht.php?id=112244

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht.php?id=113624

  Wat ik eigenlijk zeg is het volgende:

  1. Niemand heeft het recht om zich te bemoeien met wat ik doe. Het is me opgevallen dat juist de partij voor de vrijheid de grootste beperkingen wil oplegen.

  2. Ik zou lieven helemaal geen paspoort willen hebben, maar in de huidige bureaucratische wereld is dat niet eenvoudig leven.

  3. Ik had mijn oude paspoort gehouden omdat ik in het begin bepaalde financiële voordelen had, zoals de mogelijkheid om de flat van mijn ouders te kopen en omdat ik te lui ben om iets te toen om van de oude paspoort afstand te doen. Ik zie geen enkele reden om niet van financiële voordelen te profiteren als dat kan. Iedere Nederlander heeft als sport om zo veel mogelijk van alle mazen in de wet te profiteren om minder belasting te betalen, of naar België te verhuizen, bankrekeningen in Zwitserland te hebben etc. zo waarom zou ik een dergelijke mogelijkheid vrijwillig opgeven?

  4. Ik ben loyaal aan geen enkele mens, groep mensen of land. Loyaliteit, als eis, klinkt als nazisme.

  5. Patriottisme is het misdadigste en domste sentiment.

  6. Een dubbele paspoort geeft me een gevoel van veiligheid. Ik vertrouw mensen niet. Voor mij bestaat er de mogelijkheid, dat als Wilders of Verdonk aan de macht komen en veel te veel macht krijgen, repressieve maatregelen tegen buitenlanders nemen. Gaskamers zijn nog mogelijk. Landen nemen tegenwoordig moeilijk vluchtelingen aan. Daardoor kan ik met een dubbele paspoort eventueel naar Roemenie vluchten. Niemand heeft het recht om mij veiligheid weg te nemen.

  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply