Skip to content

Beschermd tegen jezelf

Dit soort momenten laten zien hoe dom de Nederlanders zijn. Ik kreeg in mijn postvak een urgente mail van de Volkskrant dat de donorshow nep was. En waarom zou dat urgent nieuws zijn?

Kan iemand mij uitleggen waarom een heel land zich daarover druk moet maken? Kan iemand mij uitleggen waarom het immoreel zou zijn? Waar gaat dit debat over? Waarom moeten ministers over censuur gaan fantaseren en zelfs een premier zijn mening ventileren?

Voor de reactie van de ministers heb ik wel een hypothese. Het gaat niet om moraal, maar om controle, om macht. Nederland leeft namelijk in een grote droomwereld. Het individu hoeft niet geconfronteerd te worden met de gevolgen van zijn daden. En dat is de reden dat het systeem werkt en de machtstructuur onveranderd blijft.

Als ik mijn auto tank zie ik slechts het glitterglas en neonlicht. En ik voel me goed. Er hangen bij het pompstation geen grote posters van uit elkaar gerukte baby’s, die onderdeel van het productieproces maken. Offers heeft het mensdom van altijd gekend, maar nu vinden ze plaats in de doka’s van de World press foto.

Als ik mijn biefstukje in mijn uit elkaar spattende boodschappenkar lig, zie ik slechts de gesanitariseerde (nieuw Nederlands woord) cellofanenverpakking. Een roze, onschuldige lap. Ik zie niet hoe elektrische messen door het beest zijn haart uit elkaar rukken.

En als ik de keuze moet maken of ik mijn orgaan moet doneren, word ik niet geconfronteerd met de gevolgen van mijn daad. Een echte donorshow zou deze confrontatie dwingen. Ons dwingen om ons te realiseren dat onze handtekening, een microgram in rood inkt, als een Zwaard van Democles boven het hoofd van een andere hangt. Het is de dood door afwezigheid.

We leven dus in een wereld waarin we beschermd zijn van het zien welke gevolgen onze daden hebben. We zijn grote onschuldige vroeggeboren baby’s in een couveuse. De glazen wanden laten het licht naar binnen en houden de beelden erbuiten. Ons lucht smaakt fris want elke rottigheid blijft in de filters, op veilige afstand, hangen.

We ruilen onze vrijheid, moraal en ratio in, voor deze luie bescherming. We delegeren moraal en ratio aan onze schaapherders. Daarom vinden we het ook goed dat onze regering geheimen voor ons heeft. Het is het excuus dat we hebben om het niet te weten. We leven in de ik-heb-het-niet-geweten-religie.

En dan komt de donorshow. Op zulke momenten, dat de confrontatie met de gevolgen van onze daden dreigt, worden we gewaarschuwd door de schaapherders: be carefull what you are wishing for. Men zegt dat de show immoreel zou zijn, maar de woorden hebben een heel andere betekenis. Ze zeggen niets anders dan dat de show het tipje van je sluier der onwetendheid zou kunnen oplichten.

Met grote gevolgen voor onze manier van zijn en voor de macht. Want door het te weten, verliezen we ons onschuld en we worden gedwongen om te handelen. We worden gedwongen om direct in contact met de buitenwereld te treden, zonder de tussenkomst van de kuddehouders. Ze zijn de tussenpersonen, de handelaren in waarheid, de adviseurs in mooi licht en schone lucht. De desinfecteerde schone schijn.

Onze schaapherders geloven in Plato. We worden gewaarschuwd om in onze grotten te blijven en naar hypnotische schaduwen te kijken. En vooral te blijven zappen. Want de wereld daarbuiten is slechts voor grote jongens.


Geredigeerd door Pascale Esveld

28 Comments

 1. Alice Alice

  Avatar van Alice
  je moet je wel erg opgewonden hebben want je stuk bevat on-mihaïaans veel kleine spelfouten

 2. Dunja Dunja

  Avatar van Dunja
  Nee,dat valt mij op aan jou!
  Rationele mensen houden zoveel maar dan ook zo`n massa energie over in vergelijking met zeer emotionele mensen.
  Met emoties ben ik uren zoet,zo zonde van de tijd.
  Dat is een groot voordeel voor jou.

  Het nadeel is echter dat je ook niet kan genieten als het echt leuk is om door het dolle te zijn;-)

 3. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Dunja

  Ik ben ooit een gelukkige bezitter van emoties geweest. Dus ik weet hoe het is. En ik mis ze niet.

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  ==Zijn ze weggegaan?==
  Ja.

  ==Dat zoiets kan?==
  Het gebeurt wel vaker. Bij mensen met schade aan de mediale prefrontale cortex en bij wijze mensen.

  ==Depressief?==
  Depressie is toch een emotie?

  ==Erg.==
  Hoezo? Ik “geniet” ervan.

 5. coming soon coming soon

  Avatar van coming soon
  Mee eens Mihai. De meeste verontwaardigde reacties waren samen te voegen onder de noemer: "Doe niet zo eng!"
  Wegkruipen achter de rokken van moeder, stiekem gluren en heel hard roepen dat het een schande is, maakt de wereld niet anders.

 6. Erik van Donk Erik van Donk

  Avatar van Erik van Donk
  Aanbevolen.

  Hier breng ik tegenin dat veel mensen gevangen zitten in hun emoties en of niet staat zijn te handelen, of vanuit hun emoties verkeerd handelen.

  Dat er daardoor een systeem van controle nodig is, lijkt me daardoor evident, al zitten er in het huidige talloze weeffouten.

 7. Dunja Dunja

  Avatar van Dunja
  Zo prachtig als M dat beschreef als het weven van matten….om de toren niet om te laten vallen..echt divine.

 8. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Erik

  ==Hier breng ik tegenin dat veel mensen gevangen zitten in hun emoties en of niet staat zijn te handelen, of vanuit hun emoties verkeerd handelen.==

  In het stuk staat dat de cultuur/systeem waarin we leven ons beschermt tegen de confrontatie met onze emoties. Deze emoties zouden we hebben als we geconfronteerd zouden zijn met de gevolgen van onze daden. Dus we schakelen sommige emoties uit juist om anders te kunnen handelen, vooral immoreel te kunnen handelen. Nou snap ik niet waarom jouw tegenwerping op deze stelling zou slaan.

  ==Dat er daardoor een systeem van controle nodig is, lijkt me daardoor evident, al zitten er in het huidige talloze weeffouten.==
  Mag ik de dictator zijn?

 9. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @Dunja

  ==Zo prachtig als M dat beschreef als het weven van matten….om de toren niet om te laten vallen..echt divine.==
  Ik snap het even niet wat je bedoelt.

 10. Dunja Dunja

  Avatar van Dunja
  Ach….lieverd,my lover is calling…come Oslo girl come and play with me…die kán ik niet weerstaan….I surrender…yeah yeah

 11. Erik van Donk Erik van Donk

  Avatar van Erik van Donk
  @Mihai,

  Ik was niet duidelijk. Je stuk heeft het over een externe confrontatie met emoties vanuit cultureel/maatschappelijk oogpunt. Ik bedoelde een interne rem op emoties. Als het systeem van externe controle wegvalt (door oorlog of een natuurramp), zal een gedeelte van de mensen vanuit hun emoties handelen en gaan plunderen, moorden en verkrachten. Het grootste gedeelte zal wachten op hulp die nimmer komt.

 12. Erik van Donk Erik van Donk

  Avatar van Erik van Donk
  @Mihai,

  Gesteld je wil de dictator zijn, waar ga je wonen? Paleisje in Boekarest? 🙂

 13. evy evy

  Avatar van evy
  @ Mihai: Ik denk dat veel mensen veel meer weten dan ze weten. Maar als je je daarvan constant bewust zou moeten zijn dan kun je bijna niet meer leven. Zo’n show betekent gewoon weer een hype van zaken die we wel weten maar blijkbaar liever niet willen weten.

 14. Ruud Zweistra Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Aardig stuk, Mihai. Maar ik denk dat het zou passen onder het (misschien terechte) commentaar dat ik kreeg: Mihai en jij zeggen het zo hard.

  En ik geloof ook met de meergehoorde opmerking dat het dus allemaal niet werkt – of was dat nu iets van Qabouter?

  Persoonlijk denkt ik dat dat laatste niet juist is – sommige dingen kan je alleen maar hard zeggen. Maar daarover kan je over van mening verschillen.

  Reactie is geredigeerd

 15. Grutte Pier Grutte Pier

  Avatar van Grutte Pier
  TEAB

  Lichaam met inhoud. In redelijke conditie.

  Longen en lever zijn ‘buitenstaander’zwak, maar wie weet…

  De Geest heeft Rondgwaard, dus elke Vezel is Gezegend….

  Inschrijven Tot Den Dood.
  Reactie is geredigeerd

 16. Victor Onrust Victor Onrust

  Avatar van Victor Onrust
  Je hebt het weer mooi opgeschreven M. Moet erg denken aan "Regels voor het mensenpark" van Sloterdijk. In de eerste plaats vanwege de titel. Ik ga het maar weer eens lezen denk ik. Als voorproefje uit dit boek een citaat van Plato:

  "Dit dus is volgens ons de voltooiing van het weefsel van de praktische staatskunde, dat de geaardheid van de dappere en van de bezonnen mensen op elkaar wordt afgestemd en met elkaar vervlochten; dat de koninklijke kunst, door overeenstemming en vriendschap beider levens tot één gemeenschappelijk leven verenigend, het fraaiste en voortreffelijkste van alle weefsels vormt en alle overige vrijen en knechten in de staten binnen dit vlechtwerk samenhoudt"

  Met iets verder het volgende commentaar van Sloterdijk:

  "Men mag niet vergeten dat ook bij Plato alleen de god als oorspronkelijke hoeder en teler van de mensen in aanmerking komt. Nu echter, na de grote omwenteling , onder de heerschappij van Zeus de goden zich hebben teruggetrokken en aan de mensen de zorg hebben overgelaten zichzelf te hoeden, blijft als de waardigste hoeder en teler de wijze over, bij wie de herinnering aan het hemelse schouwen van het beste het levendigst is. Zonder het ideaalbeeld van de wijze blijft de zorg voor de mens door de mens een vergeefse hartstocht.
  Tweeëneenhalfduizend jaar na Plato lijkt het nu alsof niet alleen de goden maar ook de wijzen zich hebben teruggetrokken en ons met onze onwijsheid en onze altijd halve kennis in de steek hebben gelaten."

  Voor een aantal domme mensen: Als je M zijn kunst ziet dan is er een hoop emotie. Mensen zonder emotie bestaan niet.

 17. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Wel Plato was de eerste nazi. Hij pleite voor dictatuur, eugenetica en propaganda.

  “Children are to be taken from their mothers as soon as possible after weaning and reared in state nurseries. Parents are not to know which are their natural children and vice versa. Besides improvement of the stock – Plato was the first advocate of applying scientific breeding principles to the human animal – the purpose of these measures was elimination of sources of division among the guardians, as well as production of maximum esprit de corps. With no personal or family interest to further, the guardians are to devote all their energies to state service.”

  “Plato arranged for the sexual pairing to the determined by what looked like a lottery but was actually to be rigged by the senior guardians.”

  “He proposed to deal with it by the stratagem of the “noble lie”: the people are to be told that each individual has one of three metals in his soul – gold for rules, silver for soldiers, brass for workers…it may be hard to get people to believe this at first, but a generation or two of propaganda should accomplish it.”

  Matson, W. I. (2000). A new history of philosophy. Fort Worth, Harcourt College Publishers.

  Mag ik de dictator zijn?

 18. VolkskrantWatch VolkskrantWatch

  Avatar van VolkskrantWatch
  Sinds kort niet meer rood, maar verder nog wel lekker. Ik zie jou regelmatig op de Mathenesserlaan (bij Rochussenstraat), klopt dat?

 19. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  Denk ik niet. Ik ga niet zoveel naar buiten. En dat doe ik in de buurt van kleiweg.

Leave a Reply