Skip to content

Ben je ook zo irrationeel bang voor de grote Iran?


Ik hoor links en vooral rechts dat Iran een gevaar is voor de wereldvrede, dat men morgen een atoombom op Israël gaat gooien. Hoe realistisch is deze gedachte? Zou het niet zo zijn, dat het vanuit het Iraanse gezichtspunt, het maken van nucleaire wapens en -energie juist als een noodzaak gezien kan worden, om te overleven?


Energiebehoefte
Sommigen zeggen dat Iran geen atoomenergie nodig zou hebben, omdat men veel olie heeft. In welke realiteit leven deze mensen? Weet niet iedereen dat de olietijdperk bijna afgelopen is, dat de olie binnen korte tijd op zal zijn?

Denk bijvoorbeeld aan het debat in Europa om opnieuw atoomcentrales te gaan bouwen. En als de olie voor Europa op raakt, dan is het ook voor Iran op. Of denken ze dat Iran veel langer olie zal hebben dan Europa?

In ieder geval niet veel langer.

Al in de jaren 70, tijdens president Ford, voerden Dick Cheney, Donald Rumsfel en Paul Wolfowitz een beleid van steun aan het Iraanse atoomprogramma. In 1975 schreef een strategisch Amerikaans beleidsdocument: "prepare against the time — about 15 years in the future — when Iranian oil production is expected to decline sharply."

In 1975 tekende staatsecretaris Henry Kissinger een beleidsdocument, met de titel "U.S.-Iran Nuclear Cooperation." In dit document wilden de V.S. nucleaire materiaal ter waarde van zes miljard dollar aan Iran verkopen, in een tijd waarin Iran 6 miljoen vatten olie per dag produceerde, in vergelijking met de 4 miljoen vandaag.

Energiedeskundigen en de Amerikaanse geheime diensten zijn van mening dat Iran binnen tientallen jaren alternatieve energiebronnen nodig heeft.

En als de olie eenmaal op is; en Europa, plus Amerika, op kernenergie draaien, kan men tegen Iran zeggen: “Jij hebt vette pech, je mag geen energie hebben.”? Of “Wij mogen wel kernenergie gebruiken, maar jij bent verplicht om andere energievormen te vinden.”?

Daarnaast, wat is het slim te doen? Naarmate de olie steeds schaarser wordt, zal het ook duurder worden. Iran kan voor zichzelf goedkope atoomenergie produceren en de olie met meer profijt verkopen aan landen die nog steeds aan olie verslaafd zijn.

Denk ook dat olie gebruikt wordt voor het maken van 500.000 soorten producten, sommigen van levensbelang. Van panty’s tot medicijnen en asfalt. Olie zit in bijna elke kunststof. In de nadagen van de olietijdperk is het slimmer voor een land om de olie niet te verbranden, maar als grondstof voor andere dingen te bewaren.

Er is dus niks vreemd voor Iran om atoomenergie te willen hebben.

Staat van belegering
Vanuit het Iraanse gezichtspunt is het land onder belegering. Iran staat nu eenmaal op de AsVanHetKwaad-lijst, dus kan op elk moment op een Amerikaanse aanval rekenen. De V.S. willen Iran geen garantie geven dat ze Iran niet zullen aanvallen en ze hebben Iran in 1946 en 1980 met een atoomaanval gedreigd. Atoomwapens zijn de enige verzekering tegen een Amerikaanse invasie.

Een paar dagen geleden voerden Amerikaanse straaljagers aanvaloefeningen op Iran, in de Perzische golf. De Israëlische militaire vliegtuigen vliegen voortdurend verkenningsvluchten langs de Iraanse de grens, als onderdeel van een Amerikaanse-Turkse-Israëlische dreigement.

Dit dreigement houdt ook in een mogelijke opsplitsing van Iran in meerdere delen. Amerika en Groot-Brittanie geven steun aan een aantal militante separatistische minderheden in Iran, zoals de koerden, de Arabische minderheid in Khuzestan, die toevallig 90% van de Iraanse olie bevat en aan de grens met Irak ligt.

Het Israëlische leger is inmiddels groter en beter dan alle NAVO legers (behalve dat van VS). Generaal Lee Butler, Clinton’s hoofd van Strategic Command vertelde over Israel: "it is dangerous in the extreme that in the cauldron of animosities that we call the Middle East, one nation has armed itself, ostensibly, with stockpiles of nuclear weapons, perhaps numbering in the hundreds, and that inspires other nations to do so." En Iran vertrouwt Israël nu eenmaal niet.

Pakistan, buurland, heeft al atoomwapens en Saudi-Arabië, een oud Iraans vijand, koopt/krijgt jaarlijks voor tientallen miljard dollars aan wapens uit de V.S en G.B. Het Amerikaanse leger is al in Irak aanwezig en bouwt een aantal permanente militaire kampen, een ambassade van één miljard dollar en 5000 functionarissen. Dat betekent voor Iran dat de V.S. voor een lange tijd in Irak willen blijven, voor Iran een veiligheidsprobleem.

In bijna alle omringende landen zijn er Amerikaanse militaire kampen: Afghanistan, Irak, Turkije, Pakistan, Turkmenistan en Azerbeidjaan. Maar ook landen in de buurt hebben Amerikaanse soldaten, zoals Oezbekistan, Saudi-Arabië, en de andere golfstaten. Georgië en Azerbeidzjan hebben hun territorium beschikbaar gesteld voor een eventuele aanval op Iran.

Bovendien kent Iran zijn eigen geschiedenis. Iran weet dat zelfs als het land democratisch zou worden, niet veilig is voor Anglo-Amerikaanse interventies. Iran herinnert zich hoe de V.S. Saddam Hussein hebben aangemoedigd en gesteund om Iran aan te vallen.

Dus in een regio tot in de tand (nucleair) bewapend, omsingeld door vijandige machten, aan het einde van de olietijdperk, wat gierige ogen op de olierijke landen doet vallen, het is voor Iran rationeel om zich te bewapenen. Het is bovendien het Iraanse gedachte dat met nucleaire wapens het land meer invloed op de politiek in de wereld zal hebben en zij denken dat ze daarop recht hebben.

Hoe dreigend is Iran voor Israël?
Twaalf procent van de Israëlische luchtmacht is permanent in oost-Turkije gestationeerd. Hetzelfde geldt voor een deel van hun pantservoertuigen, schepen en onderzeeërs. Iran zou tegelijkertijd ook Turkije en de Israëlische onderzeeërs/schepen moeten kunnen aanvallen. Iran kan dus geen aanval op Israël uitvoeren, zonder een nucleaire tegenaanval te verwachten. Een aanval op Turkije als NAVO-lid zal meteen de NAVO bij het conflict betrekken. Bovendien hebben de Verenigde Staten al lang duidelijk gemaakt dat elk land dat Israël met massavernietigingswapens zal aanvallen, mag verwachten om van de aardebol te worden geveegd. Iran is dus geen dreiging voor Israël.

Conclusie
Vanuit een Iraans gezichtspunt is het misschien niet alleen rationeel, maar ook van levensbelang om atoomenergie en -wapens te hebben. Wat zou jij doen?

Published inUncategorized

One Comment

  1. antoinette duijsters antoinette duijsters

    Avatar van antoinette duijsters
    Hier valt niets aan toe te voegen, het westen vergeet maar al te vaak hoe dreigend ze overkomen op landen die niet tot hun groep horen.

Leave a Reply