Skip to content

Bedenk goed wat je met je laatste quote doet


De mens is een zwak wezen. Hij bouwt zijn hele leven een wereldbeeld van fundamentele waarheden. Daarbij onthoudt hij de informatie die zijn waarheid bevestigt en vergeet, misinterpreteert, weigert te geloven of ontkent hij op allerlei andere manieren de informatie die zijn waarheid weerlegt. Dat geld ook voor jou en voor mij. En het feit dat jij en ik dit weten garandeert ons ook niet dat we ons minder voor de gek houden dan diegene die dit niet weten. Dat komt door twee redenen: (1) de juiste manier om de waarheid te vinden is in de geschiedenis steeds veranderd en dat betekent dat jou/mij manier ook in de toekomst als fout beschouwd kan worden en (2) zodra je denkt dat je de juiste manier gebruikt om de waarheid te vinden, word je slap, je krijgt een bepaalde blindheid voor je fouten.


Maar het hierboven gezegde betekent niet dat je dit als tegenargument voor iemand’s waarheid kan gebruiken. En wat noch belangrijker is, is dat je een bepaalde strenge discipline ontwikkelt om dichter bij de waarheid te komen. Dat geld vooral voor politieke discussies en waar je nog strenger met jezelf moet zijn, is het Israëlisch-Palestijnse conflict. Want als je hierover iets wil zeggen, moet je verwachten dat je stellingen tot in de millimeter gecontroleerd (en zelfs verdraaid) zullen worden en dat je, ondanks je (om jezelf voor de gek te houden) geloof om oprecht te zijn, zult van Zionisme (met een negatieve betekenis dit keer) of antisemitisme beschuldigd worden.

Hoe zou deze zelfdiscipline eruit moeten zien? Ik las vandaag de volgende quote in een stuk van John Pilger: "We must use terror, assassination, intimidation, land confiscation and the cutting of all social services to rid the Galilee of its Arab population," en deze quote is aan David Ben-Gurion toegeschreven.

Nou Pilger doet hier een hoofdzonde, want hij vertelt niet waar de quote vandaan komt. Hij heeft het zeker niet uit de mond van Ben-Gurion gehoord. Ik zocht de quote bij Questia (een bibliotheek online), op en vond het in een boek “ISRAELI PEACE / PALESTINIAN JUSTICE” van ene Thomas L. Are. Are haalt deze quote uit een ander boek van Ralph Schoenman “The Hidden History of Zionism” (oh jee, wat een boeknaam). Hier staat het echter dat de quote niet van Ben-Gurion afkomstig is, maar uit “The Koenig Report.” De vraag is waar Schoenman zijn quote vandaan heeft?

Nou, even googelen en het blijkt dat de betreffende quote niet bestaat inThe Koenig Report”, of tenminste dat is wat Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (CAMERA) beweert.

Waarom heb ik de indruk dat ik in het kruis(vaders)vuur van de propagandaoorlog ben beland?

De grootste vraag blijft natuurlijk of de quote van een Israëlische regeringfunctionaris komt. CAMERA is terecht op zoek naar valse quotes, maar andere vragen moeten beantwoord worden. Volgens CAMERA is die valse quote op veel sites aanwezig. Als ik google vind ik even veel sites die de quote aan Ben-Gurion toeschrijven. Het lijkt me daardoor onwaarschijnlijk dat CAMERA dat niet weet. Toch weerlegt CAMERA de stelling dat het door Ben-Gurion gezegd zou zijn, niet. Dus weet CAMERA iets dat we niet weten en het achter wil houden?

Elders anders staat dat Michael Ben-Zohar deze quote in Ben-Gurion’s biografie heeft vermeld (David Ben-Gurion, May 1948, to the General Staff. From Ben-Gurion, A Biography, by Michael Ben-Zohar, Delacorte, New York 1978.). Maar we hebben nog steeds een derdehandse quote.

Het moraal van het verhaal is dat we zo dicht mogelijk bij een bron moeten komen. Als een boek zoals Thomas L. Are al een ander boek citeert (“The Hidden History of Zionism”) en dat boek haalt de quote uit een rapport, dan zijn we net zo ver van de waarheid als Mekka van New-York. Het liefst, zouden we het werk van Ben-Gurion moeten lezen, in het Hebreeuws. Daarna is een vertaling het meest betrouwbaar. Op de derde plek komt zo’n boek, zoals van de Israëlische historicus Benny Morris. Hij heeft immers geen belang om Ben-Gurion slechter te doen lijken dat hij was en in zijn boek staat er een vertaling van de primaire documenten geschreven door Gurion zelf. De bovengenoemde quote kon ik niet in Morris’ boeken vinden.

Nou kan deze waarheidsvinding een helse karwei zijn, maar het geeft ook de voldoening van een Hercule Poirot, de oplossing van een puzzel. De tijd nemen om alles te controleren staat misschien in de weg van wat je wil communiceren. Aan de andere kant hoop je dat je zelf zo minder voor de gek houdt en je weet dat je minder kans maakt om voor bedrieger, of zelfs voor een antisemiet, door je leven te gaan.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inUncategorized

10 Comments

 1. Helena Helena

  Avatar van Helena
  Goed stukje! Het op zoek naar de bron gaan is inderdaad best leuk om te doen. Zelf onderzoek verrichten! Niet alles geloven wat je wordt voorgeschoteld..

 2. christinA IP213.84.211.137 christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =Het moraal van het verhaal is dat we zo dicht mogelijk bij een bron moeten komen. =

  Als iedereen zich daar nou eens aan hield, had ik minder uit te zoeken.

 3. christinA IP213.84.211.137 christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =En heb je Kinzer’s boek al gelezen?=

  Ik kan alleen on-line boeken lezen, dus nog niet gevonden.

  Dat artikel is wel interessant, maar ik weet niet of dat de hele lading dekt. Tis wel erg toegeschreven naar beeindiging van vooral amerikaanse bezettingen.

 4. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @christinA

  Het artikel bewijst dat er een verband is tussen onze handelingen en terrorisme. Dat weerlegt de stelling van de politici dat er geen verband is, dat de terroristen ons zouden aanvallen, ongeacht wat we zouden doen.

  Kinzer’s boek staat wel on-line, bij questia, maar je moet wel een abbo hebben.

  http://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=108165864

 5. christinA IP213.84.211.137 christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =Kinzer’s boek staat wel on-line, bij questia, maar je moet wel een abbo hebben. ==

  Een newsletterabbo bracht me net ook al ver.

 6. Mihai Mihai

  Avatar van Mihai
  @christinA

  Je kan trouwens het CBS interview met Ahmadinejad downloaden. Het staat in alt.binaries.tv

 7. PeterV PeterV

  Avatar van PeterV
  Op zich goed stukje, Mihai. Op internet moeten we het, wat de oudjes betreft, veelal doen met indirect bewijs. Wat de jonkies betreft, die hebben nu veelal zelf weblogs. Neem jou en mij, maar ook Geert Wilders, Leon de Winter, Rutte, noem maar op, onze uitspraken zijn tegenwoordig makkelijk te traceren op internet. Lijkt me wel vooruitgang. En dan doel ik niet op eventuele interviews, maar op onze eigen weblogs.
  Het zoekprobleem waar wij nu nog mee worstelen, zal in de toekomnst veel minder spelen. Lijkt me pure winst.

 8. alib alib

  Avatar van alib
  En als je de ‘quote’ dan gevonden hebt, als iemand hem ergens heeft opgenomen…. Dan nog is het niet perse ‘waar’. Dan is er een grotere kans op ‘waarheid’, maar bewijs (geen bewijs:1 bron, die het wellicht van horen zeggen heeft) is het niet.

  Ik vrees dat geschiedschrijving minder met ‘waarheid van doen heeft dan met ‘beeldvorming’.

  Wil je bewijzen dat Ben Gorion iets (dit of dat) gezegd heeft, dan zul je veel dieper moeten graven. Tenslotte: internet is beperkt tot datgeen wat men aan het internet heeft toegevoegd. En je zult begrijpen: beeldvorming is no. 1, de ‘waarheid’ komt veel veel later. Toegevoegd door mensen die afstand hebvben genomen van de morele impact van de uitspraken.

  Heb geduld.

Leave a Reply