Skip to content

Help! Asielzoekers zetten ouderen op transport!

‘WTF!’, tweette Fleur Agema vandaag. En ik volgde haar link willoos naar de site ‘De Nieuwe Realist’, waar Joost Niemöller explosief kopte: ‘Eindhoven gooit ouderen uit tehuis. Plaatsmaken voor asielzoekers.’ Dit moest ik zeker lezen, want hoe durf je als gemeente ouderen zomaar te verdrijven? Voor buitenlanders? Leest u zelf maar:

‘Het is nog niet openbaar gemaakt, maar het is weldegelijk realiteit. In Eindhoven zet de gemeente ouderen uit het verzorgingshuis de Orangerie, om het dienst te kunnen laten doen als nieuw in te richten asielzoekerscentrum. De LPF Eindhoven stelt er nu vragen over…Het is een schande dat het gebeurt. Maar dat het ook nog eens op achterbakse wijze gebeurt, dat maakt het nog erger.’

Bezorgd door deze realiteit, heb ik mijn burgerlijke plicht gedaan: meteen de gemeente en de zorggroep Archipel op het matje geroepen; en om meer informatie gevraagd aan Rudy Reker – de steller van de raadsvragen. Hij antwoordde als volgt:

‘Nee, dat verhaal is niet juist. Dat staat ook niet in onze raadsvragen. De Orangerie is als een tijdelijk complex en is gebouwd omdat de Landrijt nieuwbouw zou plegen op dezelfde locatie als voorheen. Veel bewoners met verzorgende zijn weer terug naar de Landrijt. Deze week gaan de laatste bewoners met de laatste verzorgende ook weer terug. Vanaf eind deze week staan de gebouwen dan leeg. Over het vervolg en de informatie die ons heeft bereikt gaan de raadsvragen.’

Mevrouw Van Nieuwland – Peters, van Archipel, belde me heel lief terug en bevestigde het bovenstaande verhaal. Haar antwoorden op mijn vragen vat ik zo samen:

• Archipel bouwde een nieuw pand voor de ouderen en als gevolg daarvan huurde men een pand (de Orangerie) van de gemeente, als tijdelijke onderkomen.
• Nu is het nieuwe en fantastische gebouw Landrijt klaar en de ouderen verhuizen.
• De gemeente heeft noch de ouderen, noch Archipel gedwongen te verhuizen en Archipel verhuist vrijwillig.

Heb ik de tekst van Niemöller verkeerd begrepen? Nee. De reaguurders onder zijn stuk zien zoals ik hier ‘explosief nieuws’. Obligan begrijpt hetzelfde: ‘Straks worden wij autochtonen nog op transport gezet om plaats te maken voor de explosieve instroom waaronder weer vele criminelen.’

De vraag is, waar haalt de nieuwe realist deze ‘weldegelijk realiteit’ vandaan? Er staat geen enkele suggestie in de LPF-vragen dat de gemeente de ouderen speciaal voor asielzoekers zou verjagen. Nee, volgens Archipel, verhuizen de ouderen naar een gebouw met ‘meer privacy, meer ruimte en meer comfort. Het gebouw biedt vele faciliteiten, naast de behandelruimtes is er een ruime Gasterij, twee ateliers, een internetcafé, een beautysalon, en een cadeaushop.’ Dus hoe komt Niemöller daarbij?

Ik hoop dat Fleur Agema de rest van haar wereldvisie op betere informatiebronnen bouwt. En dat ze in de toekomst een kleine factcheck doet voordat ze links tweet. Opdat wij niet dom worden.

Update 21-05-2014 17:00: Mevrouw Lenie Scholten van de gemeente Eindhoven heeft op mijn vragen gereageerd en haar korte antwoord is: ‘er zijn geen plannen om in de vrijgekomen containerwoningen asielzoekers onder te brengen.’

(lees ook ‘Joost Niemöller is geen deskundige in IQ’)

eindhoveninbeeld.php


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inSofist Factory

7 Comments

 1. reinejragolo reinejragolo

  Asielzoekers dienen fatsoenlijk te worden gehuisvest.
  We moeten er dus gewoon rekening mee houden dat bejaardentehuizen sneller worden ontruimt.

 2. Los Pepes Los Pepes

  Gelukszoekers dienen op te rotten naar Land van herkomst. Als je 6000 euro hebt voor een ticket naar het westen dan ben je daar een rijk man.
  OPROTTEN. ALLEMAAL

  • Jan uit Helmond Jan uit Helmond

   A) Niet alle asielzoekers zijn gelukszoekers!
   B) Asielzoekers die diep in de buidel hebben getast om hier naar toe te komen heb dit geld van geleend van familie en bekenden en zich dus vaak voor lange duur in de schulden gestoken. Nog vaker zijn ze dit geld schuldig aan de mensensmokkelaars die ze naar Europa hebben gebracht, en die dit geld met woekerrentes terug willen hebben.

   Het is dus allemaal wat genuanceerder dan je denkt Los Pepes! Maar ja, fact checken is aan figuren zo als jij niet besteed!

  • DAAGG!!!
   Wanneer vertrek je precies, Los Pepes? Uiteindelijk komen we allemaal als ééncellige levensvormen uit de oceaan. Kennelijk is dat in jou geval slechts 1 a 2 generaties geleden.

   Bye, beye!

 3. joost tibosch sr joost tibosch sr

  Waaarom krijg ik nou zin om Joost Niemöller en meelopertje Fleur Agema met haar Wildersverering voor rotte vis uit te schelden? Lijk ik dan toch zoveel op hen, die tegenwoordig ieder, die anders is al zij, “minder” vinden? Gelukkig heeft mijn lieve al lang overleden moeder me in onze beschaafde wereld geleerd, dat ik dat niet moet doen.Dus.. En Jan, bewezen (gelukkig dat Teeven je hopelijk die uitweg biedt!) mensensmokkelaars moet je natuurlijk hard aanpakken, maar dat is toch wat anders dan asielzoekers bij voorbaat met leugens al in de hoek te schoppen. Zelfs als je in het mij dierbare Helmond woont.

 4. Mihai Mihai

  Hier de reactie van gemeente Eindhoven:

  “Door de LPF zijn raadsvragen gesteld over de mogelijke huisvesting van asielzoekers in de Oranjerie.

  Het antwoord luidt: er zijn geen plannen om in de vrijgekomen containerwoningen asielzoekers onder te brengen.

  Een korte toelichting daarbij.
  De Orangerie is geplaatst t.b.v. tijdelijke huisvesting voor de Archipel (ouderenhuisvesting). Dat was oorspronkelijk alleen voor Gagelbosch. Daarna is het ook gebruikt voor tijdelijke huisvesting voor de vervangende nieuwbouw van De Landrijt. De laatste bewoners keren nu terug naar hun nieuwe huisvesting.
  Het is voor de eigenaar van het complex niet mogelijk het complex voor andere doeleinden in te zetten. Gelet op de tijdelijkheid van de indertijd verstrekte vergunning kan dit alleen als er een nieuwe procedure wordt doorlopen.

  Daarmee vervallen een groot aantal raadsvragen. Graag horen we van de LPF of er nog vragen zijn die ze alsnog beantwoord willen zien.

  Lenie Scholten”

Leave a Reply