Skip to content

Gradaties van vrijheid van meningsuiting

Ik lees net een stuk van Bas Paternotte en ik kan het niet laten om niet te reageren. Bas reageert op twitteraars, die extreme dingen over Mariska de Haas tweeten, zoals: “Mariska de Haas is iemand die diep verkracht moet worden door de duivel tot ze wegkruipt met een bloedend poepertje.” En anderen die zeggen dat Mariska moet gedeporteerd worden, opgesloten en wegrotten, ‘verdwijnen van de aardkloot’. En wat moeten deze twitteraars volgens Bas doen? Deze ‘stelletje barbaren’ moeten haar met rust laten. Want ze is een ‘stripfiguur’ en “cartoons moeten we niet verbieden, zelfs deze niet”, aldus Bas. Verder zijn deze twitteraars “zogenaamde ‘toleranten’”, en ik lees in deze stelling dat Bas bedoelt dat het om mensen gaat, die de mond vol ‘tollerantie’ hebben als het om islam gaat. Dus Bas suggereert dat deze twitteraars een dubbele standaard hebben. Wat ik me afvraag, is waarom men Mariska de Haas en Holocaust-ontkennende cartoons met rust moet laten, en waarom zouden we de twitterende ‘stelletje barbaren’ niet met rust moeten laten? Zijn ze niet hetzelfde soort ‘stripfiguur’ als Mariska de Haas? Dus iemand zou net zo goed een stuk kunnen schrijven met de titel: “Bas Paternotte, laat twiteraars toch met rust, stelletje barbaar.”

Waarom mag Mariska de Haas op de nationale televisie pleiten voor het ontnemen van een fundamenteel mensenrecht van homo’s en lesbiennes en zouden twitteraars niet met rust gelaten moeten worden als zij pleiten voor het ontnemen van de mensenrechten van Mariska de Haas? Of zijn sommigen ‘rusten’ gelijker dan anderen?


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inSofist Factory

3 Comments

  1. joost tibosch sr joost tibosch sr

    Als theoloog van roomse origine heb ik Mariska, verstard in het oude roomse taboedenken van vóór Vat II, na het recente TV-optreden inhoudelijk elders al de “volle laag” gegeven. Hoewel ik allergisch reageer op haar verschijning en gedrag, probeerde ik dat met alle geweld niet te laten blijken in die van mij te verwachten inhoudelijk christelijke reactie. Daar zou die reactie ook beslist niet beter op zijn geworden en al zeker niet beter kunnen overkomen. Hoop wel dat dat is gebeurd..alhoewel.. Maar meer kan ik niet doen!

  2. helena helena

    ja de een mag kennelijk wel van alles zeggen maar de ander niet. Zo werkt het bij mensen. Alhoewel ik ook wel begrijp dat sommige reacties te ver gaan, vind ik daarnaast dat Mariska de Haas wel een belangrijke persoon is. Als ze nou geen hoofdredacteur zou zijn van het Katholieke Nieuwsblad is het een ander verhaal vind ik.

    BTW heb ontdekt dat het Katholieke Nieuwsblad financieel gesteund wordt door de Arnulfus Stichting, en dat is, let op: een ANBI. Dus is steun aftrekbaar belasting. Indirect steunt de Staat dus dit soort van meningen als die van Mariska de Haas. En andere goede doelen staan dan weer niet op de ANBI lijst! te gek voor woorden!

Leave a Reply