Skip to content

Drogredenaar Likoed Nederland (01)

Hierbij verzoek ik Likoed Nederland vriendelijk om een drogreden niet meer te herhalen nadat ik deze al drie keer heb weerlegd. Na één of twee keer weerleggen begrijp ik dat iemand dezelfde denkfout per ongeluk maakte, maar na drie keer begin ik te vermoeden dat men opzettelijk gebruik maakt van Chutzpah, een schaamteloze brutaliteit.

Maar waar gaat het om? Iedere keer dat men iets over het slechte leven van de Palestijnen zegt, veroorzaakt door Israël, reageert Likoed dat andere mensen slechter leven dan de Palestijnen. Dit is een poging om van onderwerp te veranderen, wat in argumentatietheorie een red herring heet.

Een argument dient echter slechts op zijn eigen geldigheid beoordeeld te worden, niet op wat de spreker over andere dingen zegt of zwijgt. Het enige wat telt is of de Palestijnen het slecht hebben en of Israël daarmee te maken heeft. Of andere mensen het slechter zouden hebben, is daarbij irrelevant voor het huidige argument.

Stel je bijvoorbeeld voor dat mijn buurman links zijn vrouw drie keer per dag martelt en ik zeg dat het een misdaad is. Likoed Nederland komt en roept dat de buurman rechts zijn vrouw 5 keer per dag martelt. Zelfs als het waar zou zijn dat de buurman rechts 5 keer zou martelen en dat de gevallen gelijke gevallen zijn, volgt daaruit niet dat mijn argument over de buurman links, die zijn vrouw slechts 3 keer martelt, slecht zou zijn.

Noch volgt daaruit dat de buurvrouw links, die slechts 3 keer per dag wordt gemarteld, een goed leven heeft.

Noch volgt er daaruit dat de buurman links, die zijn vrouw slechts 3 keer martelt, een goede man is.

Noch volgt daaruit dat de 3 dagelijkse martelingen geen misdaad zouden zijn.

Noch hebben mijn daden enige gevolg daarop. Als ik niks over de buurman rechts zeg, verandert dat niks aan mijn argument over de buurman links. De vrouw die 3 keer per dag is gemarteld blijft evenveel slachtoffer ongeacht of ik daarover praat of zwijg, of ik wel of niets zeg over de vrouw die 5 keer gemarteld wordt. Het zou zelfs absurd zijn te zeggen dat wat ik zeg iets aan de situatie zou veranderen.

Een misdaad blijft een misdaad ongeacht wat ik daarover zeg. Een misdaad blijft een misdaad ongeacht wat ik over andere misdaden zeg.

En om het argument om te keren, laten we Likoed aan dezelfde standaard houden als hij ons. Likoed zegt dat ons argument niet deugt omdat we slechts aandacht aan Palestina schenken en niet aan andere, veel ergere toestanden. Maar als we op de site van Likoed kijken, zien we voor 100% artikelen over het hoe slecht de Israëliërs het hebben. Al die Palestijnse aanslagen, die Arabische samenzweringen, het wereldwijde antisemitisme etc. etc. etc.

Welnu, volgens een recente Gallup opiniepeiling staan de Israëliërs qua geluk op de 7e plek in de wereld, twee plekken boven de Nederlanders.

Dus iedere keer als Likoed zeikt dat de Palestijnen de keel van een paar Israëlische baby’s hebben doorgesneden, dan moet je Likoed vertellen dat zijn argumenten niet deugen. Er is niks mis met het doorsnijden van de kelen, immers er zijn veel meer ongelukkigere mensen in de wereld dan de Israëliërs. Tja, denk aan Darfur en de genocide in Rwanda, Kongo en oneindig veel andere ellendige plekken in de wereld. Zolang Likoed niets over andere drama’s schrijft, zijn al zijn argumenten over Palestijnse terroristische aanslagen ongeldig. Sterker nog, er zijn zoveel andere en ergere ellendige mensen in de wereld dat Likoed nooit over ongelukkige Israëliers zou moeten schrijven. Tenminste volgens zijn eigen geperverteerde logica.

Oh ja, en om te bewijzen dat ik Likoed’s red herring al drie keer heb weerlegd, hier zijn ze:
Van het kastje naar de Israëlische muur
Drogredenen van pro-Israëlische debatteerders (5)
Drogredenaar Afshin Ellian (02)


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inOpinieSofist Factory

9 Comments

 1. Er zijn twee groepen die groot belang hebben bij het lijden van de Palestijns.
  Dat zijn radicale islamieten die mensen willen laten radicaliseren en de Arabische dictators, om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen.

  Dat lijden van de Palestijnen is sowieso erg betrekkelijk. In tegenspraak met de propagandaverhalen over ‘erbarmelijke’ levensomstandigheden is de levensverwachting van Palestijnen een van de hoogste in de Arabische wereld, hoger dan bijvoorbeeld Turkije en zelfs sommige Europese landen.
  De levensstandaard is er ook relatief hoog, er heerst geen honger – zoals bijvoorbeeld in Egypte – en er is nauwelijks analfabetisme (Egypte 40%). Tachtig procent heeft een mobiele telefoon en alle schoolkinderen krijgen een laptop van de VN.

  Niemand zal ontkennen dat de Palestijnen het beter zouden kunnen hebben, ook Struick van Bemmelen niet. Maar men moet dan ook de eigen rol van de Palestijnen daarbij benoemen. Op alle beslissende momenten in hun geschiedenis kozen de Palestijnen voor geweld:
  * de pogroms tegen Joden in de jaren twintig,
  * het afwijzen van het Britse delingsplan in 1937,
  * het geweld daarna tegen Britten en Joden (met behulp van nazi bewapening en financiering),
  * het afwijzen van het delingsplan van de VN in 1948, de oorlog daarna die volgens de Palestijnse leiding tot doel had “alle Joden te vermoorden”.
  * het oprichten van de PLO terreurorganisatie in 1964 (nog voor de ‘bezetting’),
  * de uitspraak ‘nooit erkenning van Israel, nooit onderhandelen met Israel, nooit vrede met Israel in 1967,
  * het afwijzen van de Camp David akkoorden in 1978,
  * de vaststelling van het Hamas handvest in 1988: “Zogenaamde vreedzame oplossingen zijn tijdverspilling. Jihad is de enige oplossing.” (artikel 13) en “Het loslaten van het conflict met Israel is een daad van zwaar verraad, wie dat doet zij vervloekt.” (artikel 32)
  * de vele zelfmoordaanslagen na de Oslo vredesakkoorden in 1993,
  * het afwijzen van het aanbod van president Clinton voor een Palestijnse staat in 2000 en 2001, gevolgd door de tweede intifada,
  * de raketbeschietingen vanuit Gaza door Hamas, na de Israelische terugtrekking in 2005, in plaats van een normale samenleving daar op te bouwen.
  * het afwijzen van het vredesvoorstel van premier Olmert in 2008.
  * de recente trainering – al twee jaar lang – van directe vredesonderhandelingen.
  Al 80 jaar kiezen de Palestijnen elk decennium altijd consequent voor geweld in plaats van voor vrede.

  Ook de Arabieren zelf begint het duidelijk te worden in welke propagandakuil ze getrapt zijn.
  Zoals een Syrische burger het uitdrukt:
  “Tien dagen lang doodde het leger iedereen die op straat liep. Ik dacht altijd dat Israël onze vijand was. Maar zelfs de Israëli’s gebruiken rubber kogels, en schieten alleen op de benen van mensen, en laten ambulances toe om gewonden naar het ziekenhuis te brengen.
  Ik weet nu dat het Syrische regime onze echte vijand is”
  http://www.leaderpost.com/news/Assad+losing+iron+grip+Syria/5079486/story.html

  De Arabische lente doet dit inzicht doorbreken. Wie de internetfora leest, ziet dat mensen daardoor steeds beter gaan inzien welke motieven achter de verhalen over lijdende Palestijnen zitten. De stemming is daar omgeslagen.
  De Gaza boot provocatie hielp daarbij:
  * nogal merkwaardig om veel drukte te maken over het brengen van een paar verhuisdoosjes, op een moment dat twee dictaturen in dezelfde regio hun eigen burgers aan het afknallen zijn.
  * terwijl zelfs de VN – normaliter anti-Israel door het machtsblok van 57 Islamitische lidstaten – de actie afraadde, ondersteund door de andere leden van het Kwartet (de EU, de VS en Rusland).
  * de boot betaald bleek vanuit Hamas en de Moslim Broederschap.

  Daarom blijven nog slechts enkele goedgelovigen blijven uitsluitend hameren op het Palestijnse ‘lijden’.
  Die gaan wel steeds wanhopiger roepen ……

 2. Mihai Mihai

  @Likoed

  Je hebt nog steeds de cijfers in de rapporten van UNICEF, World Food Programe en UNRWA niet weerlegd. Je bent nog steeds bezig met een red herring.

 3. Mihai Mihai

  Ze zijn relevant, want die tonen aan dat de Palestijnen een slecht leven hebben, als gevolg van de bezetting en blokkade.

 4. Zie onze bovenstaande reactie, ze zijn compleet irrelevant, want:
  – ze hebben het oneindig veel beter dan hun buren.
  – de problemen die ze hebben, hebben ze aan hun eigen gewelddadige opstelling te wijten.

 5. Mihai Mihai

  @Likoed

  Als jij van een behandelbare ziekte sterft omdat Israel je geen toestemming geeft om Gaza te verlaten, dan maakt het je niet uit dat je het oneindig beter hebt dan de buren.

 6. Mihai Mihai

  @Likoed
  “90-95 per cent of water in Gaza is too contaminated to drink say UN agencies, The World Bank and the Coastal Municipal Water Utility (CMWU); only five per cent – 10 per cent of the aquifer is suitable for human consumption and … this supply could run out over the next five to 10 years without improved controls.”

  Dus volgens jou is het irrelevant dat het water besmet is, want ze hebben het oneindig veel beter dan bij de buren.

 7. O, o, wat een onwetendheid:
  1. Circa 10.000 Gazanen per jaar worden in Israelische ziekenhuizen behandeld. Dat hebben de buren de Egyptenaren niet.
  2. De Gazanen die door hun eigen mede-Palestijnen opgesloten worden gehouden in vluchtelingenkampen, hebben wel gratis – door de VN betaalde – ziektekostenverzekering. Dat hebben de buren de Egyptenaren niet.
  3. Onder meer daarom hebben de Gazanen zo een relatief hoge levensverwachting voor Arabieren. Dat hebben de buren de Egyptenaren niet.

Leave a Reply