Skip to content

Drogredenaar Afshin Ellian (04)

In zijn column over Antoine Bodar schrijft Afshin Ellian het volgende:

“De Gazavloot vaart richting Israël. Waarom eigenlijk? Komen de Palestijnen om van honger? Nee, ze hebben geen tekort aan voedsel. De winkels liggen vol. Er is ook geen blokkade meer. De Egyptische grens is al weken open.”

We weten niet waar Afshin Ellian zijn informatie vandaan haalt, maar de laatste tijd zijn er allerlei sites opgedoken, met vermoedelijk recente foto’s uit Gaza. Het onderstaande youtube filmpje is er een voorbeeld van:

Maar weet Ellian dat een plaatje 1000 leugens is? Weet hij als wetenschapper dat je aan de hand van een voorbeeld niet kunt generaliseren? Had hij niet een beetje kunnen googelen en wat rapporten over de situatie in Gaza kunnen raadplegen? Hieronder een heel snelle verzameling van gegevens:

UNRWA heeft op 13 juni 2011 een rapport over Gaza uitgebracht. Daar lezen we het volgende:

“The broad unemployment rate jumped to 45.2 percent from 42 percent as the number of unemployed rose by 10.3 percent to an estimated 157,175.”

“Along with the fall in average nominal wages, consumer inflation of 1.3 percent compounded contributed to an average 7.9 percent reduction in the purchasing power of the monthly wage relative to H2 2009.”

“The average real monthly wage in Gaza overall has fallen in every half-year period, with a cumulative decline of 34.5 percent since H1 2006.”

En op de site van UNRWA schrijft men:

“But the number of people coming to us, the abject poor living on just over 1 dollar a day, has tripled to 300,000 since the blockade was imposed and with many reconstruction projects still awaiting approval, the future looks bleak.”

Het World Food Programme produceerde ook een rapport op 22 juni 2011. Ik ben lekker lui geweest, er zit toch wel wat in de youtubementaliteit, heb niet de hele 50 pagina’s gelezen, maar slechts de Executive Summary. Een paar citaten:

“A lack of substantial quantities of raw materials and construction items for the private sector, and the heavy restrictions still imposed on exports, failed to translate into a significant creation of long term jobs with adequate wages, which would help reduce poverty levels.”

“Meanwhile, restricted areas along the Israeli border take up 35 percent of agricultural land and fishermen cannot access areas beyond 3 nautical miles from the shore. Such restrictions deteriorate livelihoods dependent on fishing and agriculture and prevent sustainable growth in the agriculture sector as well. Although economic growth in Gaza was estimated at 15 percent in 2010, the high number fails to expose the fact that it came from a very low base and was mainly donor-driven. With the private sector still moribund, growth at this rate is unsustainable, according to the World Bank….

Therefore, the effect of the new access regime has not materialized into a more productive economy and the slight improvements in some sectors in 2010 have not trickled down to the household level: three-quarters of households continue to rely on humanitarian assistance in Gaza.”

“Sixty-six percent of households in the Gaza Strip are food insecure or vulnerable to food insecurity compared to 65 percent before June 2010. Furthermore, the types of food consumed by households worsened post-June 2010 for part of the population. Impoverished households reported an increase in consumption of products made mostly of oils/fats (45 percent increase) and sugar (195 percent increase), leading to poorer diet and nutrition. While households surveyed confirmed an additional range of food products coming through the official crossing, for poor Gaza families, access to a more diverse range of food products remains an issue given their lack of income. The percentage of household expenditures devoted to food remains a very high 56 percent, and increases to 62 percent among food insecure households, signalling that food insecure families spend the same amount of cash on food than before the new access regime. Three-quarters of the Gaza population continue to depend on humanitarian food assistance.”

“Reduced purchasing power: Due to a hike in the international market price of wheat flour and increased transport costs for traders, prices of staple food witnessed a particular increase: wheat flour price increased by 50 percent between June 2010 and March 2011, and vegetable oil increased by 40 percent over the same period. However, over the same period, average nominal daily wages increased slightly. In terms of real average wages, there has been a decrease by nearly 9 percent comparing 2009 to 2010, while compared to 2007 it decreased by more than a fourth. This decrease reflects the overall rise of prices over the last 3 years and signals a decline in the purchasing power of workers in the Gaza Strip.”

We zijn vertrokken van het volgende citaat: “Komen de Palestijnen om van honger? Nee, ze hebben geen tekort aan voedsel. De winkels liggen vol. Er is ook geen blokkade meer.”

De Palestijnen komen misschien niet van honger om. Maar is dat relevant? Als ik een blokkade voor het huis van Ellian instel en daardoor moet hij onder de twee dollar per dag leven, mag niemand voor hem opkomen zolang hij niet van honger omkomt? Misschien kwamen de Zuid-Afrikanen ook niet van honger om, maar het onrecht van het apartheidsregime was zo groot, dat veel mensen in de wereld voor de Zuid-Afrikanen opkwamen. We kwamen ook niet van honger in Roemenië om; desondanks hebben we een gewelddadige revolutie gepleegd. Men is dus volstrekt vrij om voor andere mensen in de wereld op te komen als hen onrecht aangedaan wordt. En voor de mensen op de vloot is de blokkade slechts een onrecht bedoeld om een ander onrecht in stand te houden: de bezetting.

Zelfs als het voor 100% waar zou zijn dat de winkels vol zouden liggen, voor driekwart van de mensen, die van voedselhulp leeft, is dat irrelevant. En ook voor de andere mensen zijn de vermoedelijk volle winkels meer als een kunstmuseum, waar je van alles mag genieten, maar niks aan mag raken, als we denken aan het feit dat de tarwebloemprijs met 50% is gestegen en van de olie met 40%.

Ook de stelling dat er geen blokkade meer zou zijn, is misleidend. In het World Food Programme rapport staat: “Only 5 percent of the pre-blockade export volume was reached from November 2010 to April 2011. De facto, the blockade is still in place.”

In conclusie: Het door ons geanalyseerde citaat is een slecht argument. Het is niet noodzakelijk dat mensen van honger sterven om tegen een groot onrecht op te treden. Daarna: Een groot deel van de banen is afhankelijk van ontwikkelingshulp en tweederde van de mensen leeft van voedselhulp. De cijfers tonen aan dat de Palestijnen in Gaza niet in het paradijs leven, maar suggereren dat het eerder achteruit gaat, ondanks al deze externe hulp. Hoe zou Gaza eruit zien als al deze hulp er niet was geweest?

Zie ook:
Drogredenaar Afshin Ellian (01)
Drogredenaar Afshin Ellian (02)
Drogredenaar Afshin Ellian (03)

 


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inBeste BlogsOpiniePolitiekSofist Factory

4 Comments

 1. Hans van den Broek Hans van den Broek

  Waarom maak je je toch zo druk over die vervelende Palestijnen? Waren ze zestig jaar geleden gewoon in Israel blijven wonen dan waren het nu ook, net als hen die wel bleven, de gelukkigste Arabieren in het hele Midden Oosten, in het enige land in die contreien waar democratie, beschaving en rechtszekerheid is.

  Middels Hamas en Hesbollah laten de Palestijnen zien dat ze niet in staat zijn een fatsoenlijke samenleving te onderhouden. Het draait altijd uit op geweld, onderdrukking, corruptie, onverdraagzaamheid en dictatuur, net als in al die andere Arabische landen.
  Alleen de al Europese Unie stuurt elk jaar 400 miljoen Euro naar die Palestijnen en wat levert het op? Als er al gebrek in Gaza is dan is dat de schuld van Hamas, niet van Israël.

  Palestijnen zijn losers. Ze hebben bovendien nooit een eigen staat gehad, terwijl de Joden in Israël laten zien hoe het moet. Daar zouden ze een voorbeeld aan moeten nemen in plaats van ze te willen vernietigen. Als er geen Palestijnen meer zouden zijn dan zou niemand er wat van merken. Zouden er geen Joden meer zijn dan zou dat een groot verlies voor de mensheid zijn.

  Palestijnen die zich niet thuis voelen in de Gazastrook kunnen uiteindelijk ook emigreren. Vele Christelijke Palestijnen zijn daar inmiddels al weggepest. Het verdrijven van andersdenkenden zit die mensen nu eenmaal in het bloed. De grens met Egypte is gewoon open. Zouden de Gazanen niet met bommen en raketten gooien naar Joden dan konden ze daar weer gaan werken, zoals voorheen, om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Nu mogen ze alleen naar Israël als ze ziek zijn, om daar liefdevol verpleegd te worden door Joodse doktoren en verpleegsters.

  Zoek eens wat ander onrecht in de wereld dat meer de aandacht waard is. Er is een ruime keuze. Laat de Joden nu maar eens met rust. Ze hebben het al moeilijk genoeg. Bovendien, zolang je niet ook de ongerechtigheden van de Palestijnen aan de kaak stelt ben je voor mij niet geloofwaardig.

 2. Jan Jan

  Ter informatie:

  “De Gazavloot vaart richting Israël. — Er is ook geen blokkade meer. De Egyptische grens is al weken open.”

  Geen blokkade? Klaarblijkelijk, zijn er gezien een veelvoud aan berichtgeving, Klein-aziaten waaronder Israëliërs en Palestijnen, die daar een andere gedachte over op na houden.

  De Egyptische grens is al weken open.
  .
  Een ontkenning hiervan is het mij niet gelukt om te vinden. Het varen met schepen echter is vanuit Egypte knap lastig als het al niet onmogelijk is. En het gaat om schepen c.q. vaartuigen.

 3. Jan Jan

  Ter informatie:

  “Israel and Turkey row delays UN flotilla report
  Israeli and Turkish officials are working feverishly behind the scenes to agree on a reconciliation document which would draw a line under Israel’s deadly raid on a Gaza-bound flotilla last May, which left nine Turkish activists dead and chilled relations with its closest ally in the region….

  …Israel has reportedly now agreed to a payout but is resisting calls to apologise, proposing instead to express regret. “Diplomats are working like linguists to find a word that will sound like an apology in Turkish, but won’t sound like an apology in Hebrew,” Turkey’s Hurriyet newspaper said this week. ..”

  http://tinyurl.com/44rws2g

 4. Rope88 Rope88

  @ Hans van den Broek: ROFL – een heel goede persiflage!!!
  Zoiets moet Adolf destijds ook tegen Chamberlain gezegd hebben: “Wat maken jullie je toch druk over die vervelende joden?”
  Hulde en dank voor dit lachmoment!

Leave a Reply