Skip to content

Drogredenaar Afshin Ellian (01)

In zijn column van vandaag schrijft Afshin Ellian het volgende:

“De Arabische storm en de strijd tegen het Arabisch despotisme zijn een doorn in het oog van de linksige Europeaan.”

Afshin Ellian moet voorbeelden geven en namen noemen. Als we niet weten wie die “linksige Europeaan” is, dan is dit een stroman.

Daarna is de vraag hoe juist deze uitspraak is. Voor zover dat ik me herinner, was de mantra van den linkse rakkers dat de despoten in de Arabische/Islamitische landen door de V.S./het Westen in het zadel werden gebracht en gehouden. Hoeveel voorbeelden moet ik noemen? Noem een getal tussen 1 en oneindig. Ik zal een paar geven:

Morocco’s Dirty War, van Eric Goldstein, The Nation. In dit artikel beweert Goldstein dat de Marokkaanse despoot door de V.S. was gesteund. CIA-agenten zouden de geheime politie in marteltechnieken hebben getraind.

Ik heb in LexisNexis op “Moebarak”, “Tunesie”, “Saoedi-Arabie” gezocht, op alle beschikbare data, in De Groene Amsterdammer. Laten we veronderstellen dat in dit blad van linksige Europeanen krioelt. Drie voorbeelden:

“Moebarak weet zich gesteund door de Verenigde Staten, waarvan hij jaarlijks een miljard dollar steun ontvangt. Het fundamentalistische bewind in Khartoem geniet de onvoorwaardelijke steun van Frankrijk.”, (1)Arthur van Amerongen. (1995, 05 juli). De koude oorlog gaat door in afrika. De Groene Amsterdammer.

Hier een positieve beschrijving van de ‘Arabische lente’:

“Welke wending de ‘Arabische lente’ ook zal nemen, deze ontwikkeling is onomkeerbaar. Oudere generaties legden zich bij de dictatuur neer. Ze wisten niet beter. De jongeren zijn eerst bereikt door de televisie. Al Jazeera probeert de CNN van de Arabische wereld te zijn. En toen kwam internet met betrekkelijk recent de sociale media, Twitter en Facebook en Google in het Arabisch. De jongeren ontdekten de nieuwe, ongecensureerde bronnen van kennis. Dat moet een openbaring zijn geweest. In de oorlog werden we blootgesteld aan de leugenpropaganda van de nazi’s. Het tegengif, de waarheid, kwam via de Engelse radio. Dat was geen verrassing; we wisten dat we voorgelogen werden. De opkomende generaties in de Arabische landen hebben via internet een nieuwe wereld ontdekt waarvan ze het bestaan niet voor mogelijk hadden gehouden. De wereld van vrijheid en consumentisme.

Hoe lang is dat geleden? Een jaar of vijf, misschien tien. Het vergt tijd voor de gevolgen zichtbaar worden. In Tunesië en Egypte hebben zich onomkeerbare revoluties voltrokken. In Syrië en Libië vechten de dictators hoe dan ook een verloren strijd. En nu komen uit Saoedi-Arabië, oude vriend en olieleverancier van het Westen, de eerste tekenen van onrust. Het zijn niet de jongeren die vrijheid, werk en democratie willen maar de vrouwen die het recht eisen een auto te besturen. Krachtens een aantal fatwa’s mogen ze dat niet, maar vorige maand heeft de 32-jarige Manal al-Sherif een video van zichzelf op internet gezet waarin ze achter het stuur zit. Natuurlijk heeft ze bijval gekregen. Op YouTube verschijnen meer van die filmpjes. Misschien is de revolutionaire beweging hier achter het stuur begonnen.”, (2)H.J.A. Hofland. (2011, 22 juni). Achter het stuur. De Groene Amsterdammer.

“..dictator Zine El Abidine Ben Ali en de kleptocratie van zijn schoonfamilie. Ontegenzeggelijk brengt dit de autocratische regimes in de regio in het nauw, want allemaal gaan ze gebukt onder een gebrek aan legitimiteit onder de bevolking. Dat een van de meest nietsontziende dictaturen van de Arabische wereld binnen enkele dagen kan worden opgerold, biedt betogers in naburige landen perspectief. Het vooroordeel dat een Arabisch land niet eigenhandig zou kunnen afrekenen met zijn onderdrukkers is door de Tunesiërs in elk geval gelogenstraft.”, (3)Marijn Kruk. (2011, 19 januari). Arabische lente. De Groene Amsterdammer.

De site van GroenLinks is vol van dit soort voorbeelden:

Kamerlid Farah Karimi op bezoek in Saudi Arabië
Het bezoek is onderdeel van het programma ‘Bridging the Gulf’ van het Nederlands Helsinki Comité. Doel is om kritische geesten te vinden die democratisering op gang kunnen helpen brengen, met steun van niet-gouvernementele organisaties in Europa. Eerder bezocht de delegatie al de Verenigde Emiraten, Bahrein, Oman, Qatar en Jemen.”

Zoek in de Tweede Kamervragen naar Syrië:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de politieke situatie in Syrië en in het bijzonder de situatie van politieke gevangenen (ingezonden 7 april 2011).
Vraag 1
Wat is uw oordeel over de politieke ontwikkelingen in Syrië na het aftreden van de regering?1 Acht u de kans reëel dat politieke vrijheden worden toegestaan en politieke gevangenen worden vrijgelaten?
Vraag 2
Bent u bekend met de situatie van politieke gevangenen in Syrië en die van hongerstakende politieke gevangenen in het bijzonder? Is het waar dat twee politieke gevangenen, Tohamah Maroof en Kamal Sheikho, sinds half februari in hongerstaking zijn?
Vraag 3
Bent u bereid bij de autoriteiten te eisen dat alle politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten?”

Vragen van de leden Van Bommel en Gesthuizen (beiden SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over investeringen van Shell in Syrië (ingezonden 26 mei 2011).”
Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Syrië (ingezonden 2 mei 2011).”
Vragen van de leden Van Bommel (SP) en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over wapenuitvoer naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten (ingezonden 24 februari 2011).

Deelt u tevens de opvatting dat ook tegen Bahrein, Jemen en andere landen in de Arabische wereld onmiddellijk een wapenembargo moet worden ingesteld, omdat de regeringen van deze landen wapens inzetten tegen demonstrerende bevolking of gezien de situatie in de verleiding zouden kunnen komen dat te doen? Zo ja, bent u ook bereid via de EU en de VN een dergelijk wapenembargo van kracht te laten worden? Indien nee, waarom niet?”

In conclusie: Dus de stelling van Afshin Ellian was: “De Arabische storm en de strijd tegen het Arabisch despotisme zijn een doorn in het oog van de linksige Europeaan.” Zolang hij geen voorbeelden geeft van linksige Europeanen die het Arabische despotisme hebben gesteund of voorbeelden van het een doorn in het oog zijn van de Arabische lente, is Afshin Ellian een bewezen leugenaar.

[UPDATE]: Ellian herhaalt dezelfde leugen in de column van vandaag (De waarheid over Syrië die we nergens horen)


Geredigeerd door Pascale Esveld

References

References
1 Arthur van Amerongen. (1995, 05 juli). De koude oorlog gaat door in afrika. De Groene Amsterdammer.
2 H.J.A. Hofland. (2011, 22 juni). Achter het stuur. De Groene Amsterdammer.
3 Marijn Kruk. (2011, 19 januari). Arabische lente. De Groene Amsterdammer.
Published inBeste BlogsPolitiekSofist Factory

8 Comments

 1. Mihai Mihai

  @Likoed

  Alweer een drogreden van jou. Voor zover dat ik me herinner zou ‘links Europa’ graag willen dat Hamas verdwijnt (of democratisch wordt) en dat er een democratie in Palestina komt. De steun aan de vloot is niet een steun aan Hamas, maar aan de lijdende Palestijnen.

 2. De wapenblokkade is tegen de agressie van Hamas gericht.
  Humanitarie goederen gaan immers – gemiddeld 260 vrachtwagens per dag – gewoon over de Israelische grens.

  Het doorbreken van de blokkade is dus steun aan Hamas. Hamas heeft niet voor niets die boten gefinancierd.

 3. Mihai Mihai

  @Likoed

  De blokkade maakt het leven van de Gazanen miserabel, teneinde om de Israëlische bezetting in stand te houden. Het doorbreken van de blokkade is geen steun aan Hamas, maar een steun aan leidende Gazanen en een protest tegen de bezetting.

 4. Mihai Mihai

  @Likoed

  Wat betreft de 260 vrachtwagens, zou je niet beter naar de situatie moeten kijken?

  http://unispal.un.org/UNISPAL.NSF/0/80E8238D765E5FB7852576B1004EC498

  Gaza Health Fact Sheet
  _______________________________________
  20 JANUARY 2010
  The Gaza Strip has been the setting of a protracted political and socio-economic crisis. Recent events have resulted in a severe deterioration of the already precarious living conditions of the people in Gaza and have further eroded a weakened health system.

  The closure of Gaza since mid-2007 and the last Israeli military strike between 27 December 2008 and 18 January 2009 have led to on-going deterioration in the social, economic and environmental determinants of health.

  REFERRAL ABROAD OF PATIENTS WITH SERIOUS MEDICAL CONDITIONS FOR SPECIALIZED TREATMENT OUTSIDE GAZA

  Many specialized treatments, for example for complex heart surgery and certain types of cancer, are not available in Gaza and patients are therefore referred for treatment to hospitals outside Gaza. But many patients have had their applications for exit permits denied or delayed by the Israeli Authorities and have missed their appointments. Some have died while waiting for referral.

  1103 applications for permits for patients to cross Erez were submitted to the Israeli Authorities in December 2009. 21% had their applications denied or delayed as a result of which they missed their hospital appointments and had to restart the referral process.

  Two patients died recently while awaiting referral – one in November and one in December. 27 patients have died while awaiting referral since the beginning of the year.

  DEATH OF FIDAA TALAL HIJJY

  Fidaa Talal Hijjy, 19 years old, was diagnosed with Hodgkin’s disease in 2007, and was treated at Shifa Hospital in Gaza. Her health deteriorated and she was told she needed a bone marrow transplant. This procedure is not available in Gaza. Her doctors referred her to Tel HaShomer Hospital in Israel on 20 August 2009 and she obtained a hospital appointment for 23 September 2009 for a transplant.

  The District Liaison Office submitted an application for Fidaa to cross Erez on the date of her appointment but the Israeli Authorities did not respond to her application and she lost her appointment with Tel HaShomer Hospital. She secured a new appointment for 20 October 2009 and a new application was submitted to cross Erez. She had no response from the Israeli Authorities. Her health condition deteriorated further. She was given a new appointment at Shneider Hospital in Israel for 9 November 2009 and submitted an urgent application to cross Erez. No response was received.

  Fidaa died on 11 November 2009. The Israeli Authorities approved her request on 12 November 2009, three days after her hospital appointment and one day after her death.

  PROVISION OF MEDICAL SUPPLIES – CENTRAL DRUG STORE

  Supplies of drugs and disposables have generally been allowed into Gaza. However, there are often shortages on the ground mainly because of shortfalls in deliveries. The table below shows the drugs and disposables that are out of stock as a percentage of the essental list. The essential drugs list contains 480 items, and the medical disposables list is 700 items.

  Delays of up to 2-3 months occur on the importation of certain types of medical equipment, such as x-ray machines and electronic devices. Clinical staff frequently lack the medical equipment they need. Medical devices are often broken, missing spare parts or out of date.

  TRAINING OF HEALTH STAFF

  – Health professionals in Gaza have been cut off from the outside world. Since 2000, very few doctors, nurses or technicians have been able to leave the Strip for training eg to update their clinical skills or to learn about new medical technology. This is severely undermining their ability to provide quality health care. An effective health care system cannot be sustained in isolation from the international community.

  – During the health strike from end August to end December 2008, an estimated 1750 doctors, nurses and non-clinical staff from hospitals and health clinics went on strike and many of their jobs were filled by new people recruited by the de facto authority. Many of the staff who went on strike have not returned to their jobs

  – In August 2008, two thirds of hospitals in Gaza had no maintenance staff. All Gaza hospitals . except the two in Rafah – now have engineers and technicians in post. But three quarters of technicians surveyed by WHO West Bank and Gaza in May 20091 had been in post for less than one year. Whilst half of the engineers had been trained in medical equipment maintenance, only one in four technicians had had any specific training.

  – In medical schools and public health programs, curriculum development processes do not reach international standards.

  GAZA’S ECONOMY IN COLLAPSE

  Rising unemployment (41.5 percent of Gaza’s workforce in the first quarter of 20092) and poverty (in May 2008, 70 percent of the families were living on an income of less than one dollar a day per person3) is likely to have long term adverse effects on the physical and mental health of the population.

  WATER: OVER-EXTRACTION, SALINITY AND NITRATE LEVELS

  The increasing salinity and high levels of nitrates in water supplies from the over-extraction of the ground water and the intrusion of salt water is a major concern for the safety of drinking water, particularly for children they are most vulnerable to high nitrate levels4. Salinity levels in water wells in most parts of the Gaza Strip are above the 250 mg/liter limit established by WHO, and nitrate concentrations exceed WHO guidelines of 50 mg/liter (up to 331 mg/l).

  OPERATION “CAST LEAD” — IMPACT ON HEALTH FACILITIES AND STAFF

  – 16 health workers killed and 25 injured on duty

  – Damaged health services infrastructure:
  15 of 27 Gaza’s hospitals
  43 of its 110 Primary Health Care services
  29 of its 148 ambulances

  – The lack of building materials is affecting essential health facilities: the new surgical wing in Gazafs main Shifa hospital has remained unfinished since 2006. Hospitals and primary care facilities, damaged during operation eCast Leadf, have not been rebuilt because construction materials are not allowed into Gaza.
  _______________
  1 WHO. Gaza hospitals: medical devices maintenance. July 2009.
  2 OCHA, Special Focus August 2009, Locked in: The humanitarian Impact of two years of blockade on the Gaza Strip
  3 OCHA, Special Focus August 2009, Locked in: The humanitarian Impact of two years of blockade on the Gaza Strip
  4 UNEP report “Environmental Assessment of the Gaza Strip following the escalation of hostilities in December 2008 – January 2009”

 5. zerpiet zerpiet

  Ellian is een Iraanse communist die daar uitgekotst is door de Islamitische fundamentalisten die de VS in 1953 daar aan macht bracht om Mossadeq af te zetten.
  Het was niet eens duur, het kostte de VS man ter plaatse maar $ 100.000.
  De Britse historicus Charmley ziet deze putch in het kader van het algemene VS streven van na 1945 de Britten te vervangen als macht in het Midden Oosten.
  Het liep wat mis, de VS naievelingen dachten dat de gedekolonialiseerde volkeren de VS zouden omarmen in plaats van de USSR, maar Nasser dacht daar anders over.
  In Iran ging het ook al goed mis.
  In Turkije is het ook al goed verkeerd aan het gaan, in Afghanistan is de VS nu net zo ver als in januari 2001, toen werd ook met de Takiban onderhandeld.
  Geklungel met het Liberty ongeluk in 1967 maakte het McNamara onmogelijk Cairo met atoombommen plat te gooien, de Israelische stoorzenders stoorden ook hun raketten.
  Later werd een betere truc bedacht, maar die lijkt nu ook afgelopen te zijn, Mubarak is in staat van beschuldiging gesteld.
  Elllian werd professor gemaakt om met gezag anti Islam verhaaltjes te kunnen schrijven, hij heeft natuurlijk geen goede ervaringen met het fundamentisme made by USA.
  De geciteerde onzin zin wekt de hoop dat hij in het kader van het Zijlstra programma een afvloeiregeling krijgt.
  De Griekse regering heeft net het uitlopen van de Gaza vloot verboden.
  Dat heeft natuurlijk niets te maken met joodse invloed in de financiële wereld.
  Maar er is ook iets anders, Egypte heeft net een twee miljard IMF lening afgewezen omdat het 350 miljoen kado kreeg van de Golfstaten.
  Dit zou er op kunnen wijzen dat Egypte zich aan de zionistische invloed aan het onttrekken is.
  Wat er mis zou zijn met Hamas is me onduidelijk, die zijn democratisch aan de macht gekomen.
  Dat Hamas niet van plan is te verklaren dat de dief geen dief is is natuurlijk vervelend voor de dieven, maar m.i. zeer begrijpelijk.
  Wat ik niet begrijp is dat de dieven niet begrijpen dat het misschien nog net voor twaalven is.
  Het is rond twaalf uur vanwege dat de Islamitische landen hun VS zetbazen aan het afzetten zijn, en vanwege mensen als Van Agt Duisenberg, Van Mierlo, Marcel van Dam, Van den Broek, laatstelijk zelfs Antoine Bodart, die het zionistische schrikbewind zien zoals het is.
  Pion Wilders voert een achterhoede gevecht.
  De VS staat er financieel even slecht voor als Griekenland, alleen de kleren van de keizer houden het land nog overeind.

Leave a Reply