Skip to content

Afshin Ellian trekt af

In zijn nieuwste column bewijst Ellian alweer zijn liefde voor logica. Hij vindt een daling van de huizenprijzen slecht: “Als de huizenprijzen met 10 procent dalen, zal dat een verdamping van bijna 100 miljard euro betekenen.” Stel je voor, je bent plotseling als land 100 miljard armer. Tadaaaaa…Ik zou zeggen, laten we dan de huizen 10 keer zo duur maken, dan zijn we allemaal miljonair. Logisch toch?

Ik feite heb ik geen enkel belang in hoge huisprijzen. Stel je voor, ik ben een starter, heb ik net 1 miljoen op mijn spaarrekening en ik wil een huis kopen. Wat voor soort huis heb ik liever? Een kleiner huis of een groter? Volgens Ellian moet ik een kleiner huis willen, want bij hoge prijzen zal mijn toekomstig huis veel kleiner zijn.

Stel dat ik een hypotheek wil nemen. Ik heb het droomhuis gevonden en ik ga naar de bank. Bij hoge prijzen krijg ik misschien niet eens een hoge hypotheek. Sterker nog, bij hoge prijzen heb ik een grotere schuld en ik betaal meer rente. Maar rente is pas verdampt geld, want ik betaal voor iets en ontvang niks. Hoe hoger de prijzen, hoe meer weggegooid geld.

En het rentegeld verdampt niet alleen virtueel, zoals bij het dalen van de prijzen, maar het verdampt echt. Echt uit mijn zak. Of uit ieders zak als er een hypotheekrenteaftrek bestaat. Want hypotheekrenteaftrek is niets anders dan een belasting opgelegd aan mensen zonder huizen om de bankiers rijker te maken. Een soort omgekeerde Robin Hood dan. Om niets te zeggen over het geld dat je aan WOZ-belasting meer betaalt bij hoge prijzen. Dat geld verdampt uit je zak. Jaar in, jaar uit.

Stel dat je een huis hebt en de prijzen dalen. Ben je dan iets kwijt? Nee. Niet zolang je daar woont. Niet zolang je niet naar een huurhuis of naar een tent verhuist. En je verliest niks als je naar een ander koophuis verhuist. Sterker nog, je wil juist dat de huizenprijzen dalen. Want de meeste mensen verhuizen naar een groter huis. Stel je voor dat je voor het nieuwe huis €100.000 moet bijtellen. Als de huizenprijzen hoog zijn, krijg je voor dat bedrag een veel kleinere extra ruimte. En als de huizenprijzen laag zijn, kan je naar een veel groter huis verhuizen. Ben je iets kwijt? Slechts de weg als je Afshin Ellian zou heten. Zijn logica is totaal verdammt.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inPolitiekSofist Factory

One Comment

  1. Helaas is logica niet de realiteit.
    In een stijgende markt stijgt ook de bereidheid van banken geld uit te lenen. In een dalende markt geen krediet. Ook niet voor het lagere bedrag.

    Daarmee worden mogelijkheden kleiner en mensen armer bij dalende markt. Ellian heeft gelijk.

Leave a Reply