Skip to content

Wanneer zal terrorisme stoppen?

Een mooie jonge dame kwam in de trein vóór me zitten. Victoria. Ze vroeg of ik een nieuw spelletje wilde spelen. Ze had het zelf bedacht, als afstudeerproject in wiskunde. Om te winnen moest je intelligent zijn en hard werken. Als beginneling verloor ik 200 euro. Victoria gaf me haar telefoonnummer, voor het geval dat ik meer wilde spelen. Ik kon het niet uitstaan, want ik dacht dat ik intelligent was. Wie niet? Maar na twee jaar spelen was ik 20.000 euro kwijt.

Was Victoria intelligenter en werkte ze harder dan ik? Ik voelde aan mijn water dat er iets mis was, maar ik wist niet wat. Toen heb ik de spelregels in een computer ingevoerd en de winstkansen berekend. Toen bleek dat mooie, jonge, blonde dames met blauwe ogen 13% meer kans op winst hadden dan andere mensen, ongeacht hoe intelligent of hardwerkend ze waren. Dus de spelregels trokken Victoria voor, ongeacht wat ik zou doen. Victoria ontkende dat zij vals speelde en ik kon dat ook niet bewijzen. Immers, psychologische onderzoeken tonen aan dat het brein mentale berekeningen buiten bewustzijn maakt. Het bewuste gedeelte krijgt plotseling een idee of een beslissing voorgeschoteld – het Eureka-moment. Ook argumenten blijken vaak onbewuste confabulaties. Dus ook Victoria’s brein kon een spelletje bedenken, met valse regels, terwijl zij voor haar eigen geweten nog steeds oprecht bleef.

Waarom de bovenstaande allegorie? Omdat ik zie dat de spelregels in de echte wereld frauduleus zijn; net zoals de argumenten die ik hoor over terrorisme en buitenlandse politiek. Deze spelregels en argumenten veranderen de wereld in een stofzuiger die geld en macht bij machteloze mensen wegzuigt en deze verzamelt bij de machtigen. De machtigen bemachtigen vaak het laatste woord. Wie zijn de machtigen? Het Westen, het Noorden, de EU, de NAVO, China, Rusland en de corrupte tirannen in ontwikkelingslanden. De rest wordt schoon gezogen. En dit is de voornaamste oorzaak van terrorisme.

Voorbeelden van valse regels
De machtigen hebben vetorecht in de Veiligheidsraad. Roosevelt bedacht de Algemene Vergadering “to allow all the small nations to blow off steam.” Churchill zag de AV op dezelfde manier: “The eagle should permit the small birds to sing and care not wherefore they sang.” Hun stem telt zwaarder in andere organisaties. Het Internationaal Monetair fonds heeft 180 leden, maar de Amerikaanse stem telt voor 17,14%, Palau voor slechts 0,01%. De veto-machten hebben altijd een eigen rechter tussen de 15 rechters bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). De machtigen moeten eerst toestemming geven om aangeklaagd te worden. Toen Nicaragua het toch lukte om de VS tegen zijn zin bij ICJ aan te klagen en te winnen, negeerde de VS de uitspraak: “we reserveren voor onszelf de macht om te beslissen wanneer het hof rechtsmacht over ons heeft.” George Shultz, minister van buitenlandse zaken, verachte diegenen die pleitten voor: “utopische, legalistische middelen, zoals mediatie, de Verenigde Naties, en het Internationaal Gerechtshof, terwijl ze de machtselement van de equatie negeren.” Dus de machtigen geloven in het recht van de sterkste.

Voorbeelden van valse argumenten
In het Westen houdt men opiniepeilingen over oorlog en marteling. Onze leiders houden daar rekening mee als we andere landen aanvallen, of als we andere mensen martelen. Bijvoorbeeld in een peiling van Washington Post was slechts 31% van de Amerikanen tegen. Men zegt dat in een democratie de volkswil moet dicteren, ondanks het feit dat oorlog en foltering in volkenrecht verboden zijn. Maar we houden geen peilingen of terrorisme toegestaan zou moeten zijn. En als ze in de ontwikkelingslanden in meerderheid voor terrorisme zouden zijn, zouden we niet accepteren dat hun democratische beslissing hen het recht geeft om aanslagen op ons te plegen. Waarom zijn oorlogen en martelingen toegestaan als wij dat in meerderheid willen? En waarom is terrorisme ondenkbaar? Waarom verklaren we een voorstander van terrorisme voor gek of extremist? Daar ligt geen rationeel argument achter, want terrorisme verschilt niet van oorlog en marteling. De betere verklaring is dat oorlogen en martelingen ons rijker en machtiger maken. De machtelozen kunnen ons noch bezetten, noch martelen. Terrorisme daarentegen is goedkoop en voor machtelozen toegankelijk. Terrorisme verstoort de machtsbalans, maakt ons minder machtig. Daarom vinden we oorlog en marteling denkbaar, maar terrorisme taboe.

Of neem volkenrecht en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. We vonden dit hof fantastisch in de eerste 50 jaar. Maar toen wonnen Irakezen van Groot-Brittannië voor mensenrechtenschendingen in Irak. Vanaf het moment dat ook machtelozen hun rechten konden ophalen, wilden de Britse conservatieven het hof ontmantelen. Ook in Nederland hoor je leugens en drogredenen tegen het hof, zoals bij Wilders en Thierry Baudet. Ook VVD wil volkenrecht kreupel maken. Waarom deze kruistochten tegen recht en rechtbanken? Omdat wij daardoor minder olie kunnen roven. Omdat wij minder machtig worden.

Daarom plegen machtelozen aanslagen, want de spelregels zijn corrupt en onze argumenten vals. Bovendien hebben de machtelozen weinig vreedzame middelen om de regels te veranderen. Zij kunnen ons tot niets dwingen. Terrorisme zal pas stoppen als de regels rechtvaardiger worden. Pas als de corruptie dragelijk wordt.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inOpiniePolitiek

9 Comments

 1. Arjan Fernhout Arjan Fernhout

  Yep. Goed geschreven, Mihai.

  Hier wat links om het te ondersteunen:

  Paris: Little and Big Monsters
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=12988

  Paris Attacks: Rage of the Dispossessed
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=13001

  Dit is het artikel van Chris Hedges waarnaar verwezen wordt:
  A Message From the Dispossessed
  http://www.truthdig.com/report/item/a_message_from_the_dispossessed_20150111

 2. richard kamp richard kamp

  Terreur is de strategie van de zwakke.
  Zo lang de sterken zich niets aantrekken van de zwakken zal er dus wel terreur blijven.

 3. richard kamp richard kamp

  Het bezwaar tegen rechtbanken is dat politieke beslissingen aan de democratie worden onttrokken.
  Je zag dat gister overduidelijk, een rechtbank gaf Draghi het recht de schulden van de zuidelijke landen te laten betalen door de noordelijke landen.
  Eén positief punt, het einde van de euro is weer nader.

  • Mihai Mihai

   @richard
   ==Het bezwaar tegen rechtbanken is dat politieke beslissingen aan de democratie worden onttrokken.==

   Dat is altijd het geval. Als ik naar de rechter stap omdat een politieagent mij heeft gemarteld zal de rechter geen referendum houden of ik gemarteld mag worden, maar zal zich uitspreken ongeacht wat de democratische meerderheid wil.

 4. richard kamp richard kamp

  Ik ken jouw geloof in internationale rechtspraak.
  Ik geloof daar niet in.
  Neurenberg is wel hèt voorbeeld, een farce, volgens de voorzitter van het VS hooggerechtshof toen.
  Besluiten de noordelijke landen de schulden van de zuidelijke landen te laten betalen heeft niets met recht te maken, alleen met politiek.
  Voor een vernietigend oordeel over de gevolgen van toepassen van mensenrechten door het Europese Hof lees het boek van Eric Zemmour.

 5. j de kat j de kat

  De “machtelozen” krijgen overigens vanzelf het recht op en de mogelijkheid tot terreur. Van de machtigen die hun oorlogstuig na gedane arbeid laten slingeren, in bv Afghanistan en Irak; of hun wapens tegen dumpprijzen op de “vrije” markt te koop aanbieden, in de hele wereld.
  Zaken zijn zaken.

 6. JWR JWR

  Als ik naar de rechter stap…, als ZUS of ZO. Weakness dat is het probleem, en, dat probleem heeft de duivel ook.

 7. Om de vraag die Mihai stelt te beantwoorden: terrorisme zal pas stoppen als mensen als Mihai ophouden diegenen die het islamo- fascisme bestrijden, zoals oa momenteel (nog steeds) de Ami’s, te beschuldigen van willekeurig geweld. Waar blijft het gezonde verstand? Bush, Blair, en ja, ook Partout hebben gelijk gekregen. Fascisme niet zijn gang laten gaan, ook niet als het religieus kleurtje heeft. Bloed heeft maar een kleur! Momenteel worden ca 3500 Yehidi meisjes van soms slechts 12 jaar oud verkracht door de ‘vrijheidsstrijders’ van IS die zich op die manier dichterbij Allah wanen. In de oorlog van allen tegen allen is volgens Mihai alles geoorloofd, en dat maakt het kalifaat ons dag in dag uit duidelijk. Dat de Irakezen momenteel God op hun blote knieen danken voor de Amerikaanse steun ontgaat Mihai ten enemale. Overigens ben ik van mening dat het Westen ook in Syrie allang had moeten ingrijpen om de slachter van Damascus te doen stoppen met zijn genocide op het Syrische volk. Zolang er geen behoorlijk werkend internationaal rechtssysteem is zullen politici, maar ook zg intellectuelen als Mihai, hun persoonlijke verantwoordelijkheid dienen te nemen. Mihai, neem je nu eindelijk eens adequaat stelling, aub?

Leave a Reply