Skip to content

Paranoia leidt tot burgeroorlog

In een Bosnische kroeg vroeg een Amerikaanse journalist een Servische collega wie de grootste Servische serieverkrachter was in hun burgeroorlog. ‘Gruban Malic,’ antwoordde de Serviër en de Amerikaan gaf de informatie door aan het Joegoslavië-tribunaal. Gruban verscheen op posters met de meest gezochte oorlogsmisdadigers en de Joegoslaven hebben goed gelachen, want hij was een fictief personage uit een roman.

Dit verhaal is een goede parabel over hoe deze burgeroorlog vaak ging. Verhalen werden verzonnen of opgeblazen, totdat de verschillende etnische groepen vol haat en angst elkaars koppen insloegen. Als één lid van een etnische groep naar een vrouw uit een andere groep floot, ontaardde dit in een verhaal over massaverkrachting. De macabere fictie in fluisterspelletjes leidde uiteindelijk tot etnische zuiveringen en de genocide in Srebrenica.

Ik heb deze paranoia tijdens de Roemeense anticommunistische revolutie zelf meegemaakt. Vol adrenaline luisterde ik in het donker bij een roadblock naar geruchten dat dictator Ceausescu het waterreservoir van de hele stad zou hebben vergiftigd. Of dat hij buitenlandse diabolische mercenairs zou hebben ingehuurd. Dit gerucht zorgde ervoor dat de paniekerige tieners bij mijn wegblokkade twee onschuldige Italiaanse toeristen dood schoten.

Ik zie deze paranoia ook in Nederland groeien. Neem bijvoorbeeld de column van Rob Hoogland in de Telegraaf, na het nieuws dat Pegida varkens voor de moskeeën tijdens de Ramadan wil roosteren:

“Het zou mij niet verbazen als Pegida is geïnfiltreerd door blondharige, blauwogige moslimbekeerlingen, autochtone trollen die er als overijverige undercoverpedigisten niet voor terugdeinzen om de parteigenossen tijdens de bijeenkomsten met gestrekte rechterarm en de handpalm naar beneden te begroeten.”

Hoogland suggereert dat moslims valse-vlag-operaties uitvoeren, om de islamkritiek te discrediteren en moslims populair te maken.

Hoogland schendt de regels van een rationeel debat. Columnisten proberen een probleem uit de wetenschapsfilosofie op te lossen: het probleem van onderdeterminatie. Onderdeterminatie betekent dat er een oneindig aantal verklaringen bestaat voor dezelfde gebeurtenis. Bijvoorbeeld het heelal kan in de oerknal zijn ontstaan, of vijf minuut geleden geschapen zijn, inclusief onze herinneringen aan gisteren. De goede opiniator ontdekt de meest waarschijnlijke verklaring in een hooiberg van oneindig veel andere mogelijkheden. Hij ontbloot deze waarschijnlijkheid met betrouwbare premissen en logische redeneringen. Hoogland daarentegen zuigt uit zijn duim.

Zijn verhaal is kwalijk omdat het een aantal lezers onterecht zal overtuigen. Dit komt door meerdere redenen. Sommige lezers hebben al voldoende vooroordelen over moslims om zoiets aannemelijk te vinden, het past in hun straatje. Maar ook de stijl van het verhaal manipuleert de lezer. Rechtswetenschappers onderzochten hoe de jury’s in de rechtbank overtuigd raken. Zij en psychologen ontdekten dat beeldige, levende verhalen mensen sneller inpalmen dan droge abstracte argumenten, ook als de verhalen onwaar zijn. Ook Hoogland gebruikt onnodig zintuigelijke taal. Hij beschrijft levendig de blonde haren, de blauwe ogen en de uitgestrekte armen in een Hitlergroet. Hoogland overreedt zijn lezers met stijltrucs, niet met logische onderbouwing.

Steeds meer opinieleiders dagdromen over een burgeroorlog, zoals Wierd Duk, Adjiedj Bakas en Joost Niemöller. Gerard Joling vertelde in een interview: ‘Het zou mij niet verwonderen als er binnen nu en drie jaar een burgeroorlog uitbreekt.’ Wilders riep dat het volk in opstand zou komen als hij niet mee zou regeren. Baudet vreest dat de EU in een ‘gewelddadige explosie sterft.’ En ‘Het risico van een pan-Europese burgeroorlog is reëel.’ En ‘Ik heb vaak het gevoel dat we in een pre-revolutionair tijdperk leven.’ Als deze door hen gevreesde of misschien gewenste oorlog komt, dan heeft hij drie belangrijke oorzaken: hun paranoia, hun fluisterspelletjes en hun drogredenen. Precies zoals in Joegoslavië.


Geredigeerd door Pascale Esveld

Published inBeste BlogsPolitiek

2 Comments

 1. Henk Veldman Henk Veldman

  Uitstekend verhaal weer Mihai. Ik heb jaren geleden al eens gewaarschuwd dat als mensen zich niet bedreigd voelen een levensgevaarlijke situatie zou ontstaan. Voorbeeld. Als er nog geen enkel bewijs is voor ook maar iets wat op bezit van kernbommen door Iran wijst dan is dat eenvoudig het bewijs dat ze die dingen heel goed weten te verstoppen en aangezien iets eenvoudig is te bewijzen hoef je er geen moeite voor te doen.
  Ikzelf heb Geert Wilders regelmatig bedreigd en daar heeft hij me goed voor betaald maar ik heb dat geld op een geheime bankrekening staan dus ik kan het niet bewijzen. Ondertussen is hij wel dolblij om regelmatig bedreigd te worden. Waar zou de man anders zijn? En in verband daarmee ben ik bezig met een bedrijf op te richten waar ik (uiteraard tegen betaling) er voor ga zorgen dat mensen zich bedreigd voelen. Ik bedreig mensen dan wel wijs ze er op in welke straat mensen wonen van niet westerse afkomst en/of er moslims wonen. Ik zorg ervoor dat het wekelijks in de krant wordt geplaats Trouw, Elsevier, Telegraaf en/of het plaatselijke suffertje. De mensen kunnen aantonen dat ze bedreigd worden. Ze kunnen het betalingsbewijs die uiteraard hen stuur laten zien. Als iemand dat niet kan laten zien bewijst die dus dat hij een oplichter is. Maar daarbij doe ik nog iets unieks. Normaal kun je dit soort kosten niet aftrekken van de belasting. Dat betaal ik dus helemaal zelf van het geld wat ik op m’n geheime bankrekening heb staan. Altijd 50%!
  Waarom is het “niet-westers” van belang?
  Je schrijft over opinieleiders die dagdromen over een burgeroorlog. Het zijn mensen die niets moeten hebben van een multiculturele samenleving. Je noemt hierbij niet Ellian (Elsevier) en Ephimeno (Trouw). Beide schrijven ze collums en Ellian is zeer regelmatig op tv te zien waarbij ook stelselmatig haarfijn laat zien hoeveel het gevaar van de massa-immigratie is. Beide komen zelf uit niet-westerse landen, net als Hitler die immers uit Oostenrijk kwam. Hitler waarschuwde daar al voor toen hij nog in de gevangenis zat omdat hij ervan verdacht werd een staatsgreep te willen plegen. Hij noemde daarbij specifiek de sociaal-democraten die samen met de joden probeerden uit Afrikaanse landen mensen naar Europa te krijgen. Binnen enkele jaren zou heel Europa “vernegerd” zijn.
  Hitler werd nadat hij weer vrij was als regeringsleider voortdurend bedreigd. En dat terwijl hij diverse niet-aanvalsverdragen heeft gesloten. Hij is zelfs naar Palestina gegaan in 1943 om te proberen die overal in Euopese naar toe vluchtten werden afgewezen. Zelfs Wilhelmina verbood een vorm van “AZC” omdat die te dicht bij haar paleis zou komen.
  Maar ook in Palestina welde men die 3 miljoen joden niet hebben! En dat terwijl er zelfs manuscripten (Bijbel o.a.) bestaan die aantonen dat het land van de joden is en dat de joden zelfs het recht en de plicht hebben om mensen uit te roeien an wel te verjagen als het uitroeien mogelijk gevaar zou opleveren omdat er dan teveel roofdieren zouden komen om de lijken te pikken.
  Later is het de joden wel gelukt. Helaas voor Hitler mocht hij het succes niet meemaken. Hij pleegde zelfmoord! Als hij even geduld had gehad dan was dat helemaal niet nodig geweest.
  We mogen wel oppassen want het kan best zijn dat als mensen niet door zelfmoordenaars vermoord worden ze dat zelf gaan doen!

  Mihai, ik wil nog even iets anders melden waarom ik zoveel respect heb voor je “opvattingen”.
  12 jaar geleden schreef je onder de titel “Ik ben een fundamentalist” https://www.mihai.nl/uncategorized/ik-ben-een-fundamentalist/ dat je een “nietdodenfundamentalist” bent. Je zegt dus dat je nooit iemand zal doden om welke reden dan ook.
  Ik vermoed dat je het niet weet maar dat is praktisch exact waar de 10 Geboden volgens de islam om gaat.
  Zie https://www.wikiwand.com/nl/Tien_geboden#/De_tien_geboden_van_de_Koran
  Zie het “Gij zult niet doden” gebod nr. 5
  Hier staat dat je, net als jij schrijft, nooit mensen mag dood maken, ook niet in naam van god en ook niet als god van die gasten niks moet hebben! Maar het mag wel als de wet het je voorschrijft. Dus als de rechter o.i.d. de doodstraf oplegt mag je het wel doen.
  In het 10e Gebod waar in sommige christelijke varianten staat dat je nooit iemand anders vrouw of goederen in bezit nemen (vrouwen zijn volgens de Bijbel een bezit) moet je er altijd er voor zorgen dat je rechtvaardig bent en nooit mensen mag onderdrukken want dat leidt je van gods pad van de vrede af.

  Ik verdenk je ervan een moslim te zijn! Een gevaar voor de hele samenleving. 🙂 En denk erom. Ik ben een jood en mag je doodmaken! 🙂

 2. Partout Partout

  Hoogland waarschuwt juist voor nazisten bij Pegida, toegegeven, hij formuleert het wel beetje kronkelig allemaal.

Leave a Reply